Γιατί η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών

Γιατί η Google αφιερώνει το σημερινό της doodle στον Όλυμπο, το βουνό των Θεών Facebook Twitter
0

Στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, τον Όλυμπο, αφιερώνει το σημερινό της doodle η Google.

Όπως αναφέρει στο επεξηγηματικό της «σημείωμα, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Όλυμπος είναι το σπίτι των Θεών. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν οι θνητοί να σκαρφαλώσουν τόσο ψηλά για να φτάσουν την κορυφή του;

Σαν σήμερα, το 1913, τρεις θαρραλέοι αναρριχητές απάντησαν "ναι" στο ερώτημα, φτάνοντας στην κορυφή του Μύτικα, σε υψόμετρο 2.918 μέτρων, μέσα από βαθιές ρεματιές και απότομες κλίσεις».

Ο Ελβετός φωτογράφος Φρεντερίκ Μπουασονά, o φίλος του Ντανιέλ Μπο-Μποβί και ο Χρήστος Κάκκαλος, ένας Έλληνας κυνηγός που εκτελούσε χρέη οδηγού ξεκίνησαν για την ανάβαση παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. 

Ο Κάκκαλος γνώριζε τόσο καλά τα δύσκολα περάσματα του βουνού που σκαρφάλωνε την πλαγιά ξυπόλητος. Οι Ελβετοί είχαν μία ορισμένη εμπειρία στην αναρρίχηση, αλλά ο Μπουασονά δυσκολευόταν από τον βαρύ φωτογραφικό εξοπλισμό που κουβαλούσε μαζί του. Αυτός και ο φίλος του ο Μποβί ήταν δεμένοι μαζί με ένα σκοινί. 

Κατά τη διάρκεια της αναρρίχησής τους, η κορυφή του Μύτικα καλυπτόταν από την ομίχλη, και έτσι οι ορειβάτες πέρασαν μία μικρότερη κορυφή για το «σπίτι των Θεών». 

Όταν η ομίχλη καθάρισε, είδαν την πραγματική κορυφή και αφού συνειδητοποίησαν το λάθος τους συνέχισαν την αναρρίχησή τους. 

Με τον Κάκκαλο επικεφαλής συντροφιάς συνέχισαν να κατευθύνονται προς τα πάνω, ώσπου στις 2 Αυγούστου του 1913 κατάφεραν να φτάσουν στο ψηλότερο σημείο της Ελλάδας.

Αργότερα, ο Μπουασονά έγραψε ότι κατά την αναρρίχηση τον είχε συνεπάρει η σκέψη της ιστορίας του Προμηθέα, ο οποίος έκλεψε τη φωτιά από την Αθηνά και τον Ήφαιστο για να τη δώσει στους ανθρώπους.

Το σημερινό doodle της Google γιορτάζει ακριβώς αυτό το κατόρθωμά τους και τη φωτιά που τους ενέπνευσε.

 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ