Για πρώτη φορά οι χάκερς επιτέθηκαν σε συστήματα Mac της Apple

Για πρώτη φορά οι χάκερς επιτέθηκαν σε συστήματα Mac της Apple Facebook Twitter
0

Στόχος χάκερς έγιναν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί κάτοχοι υπολογιστών Macintosh, την πρώτη γνωστή επίθεση ransomware σε συστήματα της Apple, δήλωσαν στο Reuters ερευνητές της εταιρείας Palo Alto Networks Inc.


Κατά τις επιθέσεις ransomware -οι οποίες το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και πιο «δημοφιλείς»- οι χάκερς εισβάλουν σε κάποιον υπολογιστή με σκοπό να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα του χρήστη. Στη συνέχεια ζητούν από αυτόν λύτρα προκειμένου να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό και ο χρήστης να ανακτήσει τα δεδομένα του.


Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο από τέτοιου είδους επιθέσεις που πραγματοποιούν οι κυβερνο-εγκληματίες, οι οποίοι συνήθως στοχοποιούν συστήματα της Microsoft.


Ο υπεύθυνος απειλών της Palo Alto, Ράιαν Όλσον, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «KeRanger», το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή, αποτελεί το πρώτο ενεργό ransomware που πραγματοποιεί επιθέσεις σε υπολογιστές Mac της Apple.


Οι χάκερς κατάφεραν να προσβάλουν τα συστήματα Mac μέσω ενός μολυσμένου αντιγράφου της δημοφιλούς εφαρμογής Transmission. Οι χρήστες που κατέβασαν την έκδοση 2.90 της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία έγινε διαθέσιμη την Παρασκευή, αντιλήφθηκαν σύντομα ότι τα συστήματά τους είχαν προσβληθεί από το ransomware.


Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η εταιρεία έλαβε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση των επιθέσεων σε περισσότερα συστήματα, ανακαλώντας ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που επέτρεπε στο κακόβουλο λογισμικό να εγκατασταθεί στους υπολογιστές Mac.


Αφότου το KeRanger εγκατασταθεί στο σύστημα και κρυπτογραφήσει τα δεδομένα, ένα μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή απαιτώντας από τον χρήστη 400 δολάρια (περίπου 360 ευρώ) για την αποδέσμευση των αρχείων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, εκπρόσωποι της εφαρμογής Transmission δεν ήταν σε θέση να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΠΙΟ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΟΣ ΠΑΛΙΟΣ

Τech & Science / Βρήκαν τον πιο απομακρυσμένο και παλιό γαλαξία που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Ο γαλαξίας MoM-z14 προσφέρει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ενδείξεις για το χρονολόγιο της ιστορίας του Σύμπαντος και για το πόσο διαφορετικό ήταν το πρώιμο Σύμπαν από ό,τι περίμεναν οι αστρονόμοι
THE LIFO TEAM