Για πρώτη φορά οι χάκερς επιτέθηκαν σε συστήματα Mac της Apple

Για πρώτη φορά οι χάκερς επιτέθηκαν σε συστήματα Mac της Apple Facebook Twitter
0

Στόχος χάκερς έγιναν, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου πολλοί κάτοχοι υπολογιστών Macintosh, την πρώτη γνωστή επίθεση ransomware σε συστήματα της Apple, δήλωσαν στο Reuters ερευνητές της εταιρείας Palo Alto Networks Inc.


Κατά τις επιθέσεις ransomware -οι οποίες το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και πιο «δημοφιλείς»- οι χάκερς εισβάλουν σε κάποιον υπολογιστή με σκοπό να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα του χρήστη. Στη συνέχεια ζητούν από αυτόν λύτρα προκειμένου να αφαιρέσουν το κακόβουλο λογισμικό και ο χρήστης να ανακτήσει τα δεδομένα του.


Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας εκτιμούν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια χάνονται κάθε χρόνο από τέτοιου είδους επιθέσεις που πραγματοποιούν οι κυβερνο-εγκληματίες, οι οποίοι συνήθως στοχοποιούν συστήματα της Microsoft.


Ο υπεύθυνος απειλών της Palo Alto, Ράιαν Όλσον, δήλωσε ότι το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό με την ονομασία «KeRanger», το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά την Παρασκευή, αποτελεί το πρώτο ενεργό ransomware που πραγματοποιεί επιθέσεις σε υπολογιστές Mac της Apple.


Οι χάκερς κατάφεραν να προσβάλουν τα συστήματα Mac μέσω ενός μολυσμένου αντιγράφου της δημοφιλούς εφαρμογής Transmission. Οι χρήστες που κατέβασαν την έκδοση 2.90 της συγκεκριμένης εφαρμογής, η οποία έγινε διαθέσιμη την Παρασκευή, αντιλήφθηκαν σύντομα ότι τα συστήματά τους είχαν προσβληθεί από το ransomware.


Εκπρόσωπος της Apple δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου η εταιρεία έλαβε τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να περιορίσει την εξάπλωση των επιθέσεων σε περισσότερα συστήματα, ανακαλώντας ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που επέτρεπε στο κακόβουλο λογισμικό να εγκατασταθεί στους υπολογιστές Mac.


Αφότου το KeRanger εγκατασταθεί στο σύστημα και κρυπτογραφήσει τα δεδομένα, ένα μήνυμα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή απαιτώντας από τον χρήστη 400 δολάρια (περίπου 360 ευρώ) για την αποδέσμευση των αρχείων.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, εκπρόσωποι της εφαρμογής Transmission δεν ήταν σε θέση να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Τech & Science / «Σεξιστικός» ο αλγόριθμος του Facebook που προβάλλει θέσεις εργασίας, σύμφωνα με πόρισμα της γαλλικής Αρχής Ισότητας

Σε δοκιμές, εννέα στους δέκα χρήστες που είδαν αγγελίες για θέσεις μηχανικών ήταν άνδρες, ενώ το ίδιο ποσοστό των χρηστών που είδαν αγγελίες για νηπιαγωγούς ήταν γυναίκες
LIFO NEWSROOM
Βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Τech & Science / Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ’ ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα;

Σύμφωνα με το βιβλίο «Nuclear Age», ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος από ποτέ, με την παρουσία τουλάχιστον εννέα πυρηνικών δυνάμεων και την έλλειψη αποτελεσματικού διεθνούς πλαισίου για τον περιορισμό της απειλής.
LIFO NEWSROOM