Το Facebook ξεμπλόκαρε το «#saltbae»- Είχε απενεργοποιηθεί μετά το βίντεο με τη «χρυσή μπριζόλα» Βιετναμέζου υπουργού

Το Facebook ξεμπλόκαρε το hashtag #saltbae μετά το βίντεο Βιετναμέζου υπουργού με τη χρυσή μπριζόλα Facebook Twitter
Getty Images
0

Η μητρική εταιρεία του Facebook ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ξεμπλοκάρει το hashtag που φέρει το προσωνύμιο του διάσημου σεφ Νουσρέτ Γκιοκτσέ «#saltbae».

Αιτία, η ανακάλυψη ότι το hashtag είχε αποκλειστεί παγκοσμίως λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση ενός βίντεο στο διαδίκτυο με τον Γκιοκτσέ να ταΐζει στο Λονδίνο, Βιετναμέζο υπουργό με μια μπριζόλα επικαλυμμένη με χρυσό, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters.

«Έχουμε ξεμπλοκάρει αυτό το hashtag στο Facebook και ερευνούμε γιατί συνέβη αυτό», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης Facebook Meta (FB.O), επιβεβαιώνοντας ότι το hashtag είχε αποκλειστεί για όλους τους χρήστες του Facebook σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στο Βιετνάμ.

Δεν ήταν αμέσως σαφής ο λόγος του αποκλεισμού και ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να πιθανολογήσει σχετικά. Ενώ ήταν μπλοκαρισμένο, σε αναζήτηση του hashtag εμφανιζόταν μήνυμα, που έλεγε ότι τα πρότυπα της κοινότητας είχαν παραβιαστεί.

Το βίντεο, που δημοσιεύτηκε αρχικά στον επίσημο λογαριασμό του TikTok του Τούρκου σεφ, δείχνει τον Γκιοκτσέ να ταΐζει τον Υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας του Βιετνάμ, To Lam, μια μπριζόλα με φύλλα χρυσού στο εστιατόριο στο Λονδίνο, όπου μια μπριζόλα πωλείται έως και 1.450 λίρες.

Ο 64χρονος Lam, βρισκόταν στη Βρετανία κατά τη διάρκεια επίσκεψης ανώτερων Bιετναμέζων αξιωματούχων στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, COP26, στη Γλασκώβη.

Αλλά η εικόνα του να μασάει το επιχρυσωμένο βοδινό κρέας προκάλεσε σάλο τόσο εντός όσο και εκτός Βιετνάμ, με πολλούς να αναρωτιούνται πώς ένας τέτοιος υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κομμουνιστικού Κόμματος επέτρεψε να τον απαθανατίσει η κάμερα να απολαμβάνει τόσο ακριβό φαγητό εν μέσω κρατικής καταστολής για τη διαφθορά.

Σε μια ανάρτηση στο Facebook, ο χρήστης Nguyen Lan Thang, με σχεδόν 150.000 ακόλουθους, άλλαξε την εικόνα του προφίλ του με ένα στιγμιότυπο από το βίντεο και επεσήμανε ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης παρέμειναν σιωπηλά σχετικά με το περιστατικό.

«Αξιωματικοί ασφαλείας που ακολουθούν αυτόν τον λογαριασμό, έχετε δει το βίντεο του υπουργού To Lam να τρώει βοδινό κρέας περιλουσμένο με αλάτι; Ξέρετε πόσους μήνες μισθό θα έπρεπε να ξοδέψετε για ένα μόνο κομμάτι αυτής της μπριζόλας;» έγραψε ο Thang σε μια ανάρτηση.

Δεν ήταν σαφές ποιος πλήρωσε για το γεύμα. Ο Lam από την πλευρά του δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, ούτε το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ, το οποίο χειρίζεται τις έρευνες των ξένων μέσων ενημέρωσης, εξέδωσε κάποια ανακοίνωση. 

Το αρχικό βίντεο αφαιρέθηκε από τον λογαριασμό του Τούρκου σεφ, στο TikTok ενώ και όσα βίντεο είχαν αντιγραφεί από το συμβάν επίσης αφαιρέθηκαν από την εφαρμογή λόγω παραβίασης των «προτύπων της κοινότητας», όπως είπαν στο Reuters χρήστες του TikTok από το Βιετνάμ.

Τόσο οι ιθύνοντες του TikTok όσο και ο Γκιογκτσέ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

«Δεν είναι ασυνήθιστο ένας κυβερνητικός αξιωματούχος να είναι πάμπλουτος στο Βιετνάμ, αλλά ένας υπουργός που φαίνεται να ανοίγει το στόμα του για να δαγκώσει μια χρυσή μπριζόλα είναι ντροπή», είπε ένας πελάτης σε ένα καφέ στο βόρειο Βιετνάμ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενος ανησυχίες για την ασφάλειά του.

Το Βιετνάμ ορίζεται ως χώρα χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ένας υπουργός στη χώρα αμείβεται με επίσημο μηνιαίο μισθό περίπου 16 εκατομμυρίων dong, δηλαδή 705,47 δολάρια.

Το Βιετνάμ ζητά τακτικά από τις εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να λογοκρίνουν περιεχόμενο που θεωρεί «αντικρατικό». Πέρυσι, απείλησε να κλείσει το Facebook στη χώρα εάν δεν αφαιρούσε τοπικό πολιτικό περιεχόμενο από την πλατφόρμα του.

Το Facebook αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η κυβέρνηση του Βιετνάμ ζήτησε να αφαιρεθεί το βίντεο.

Στο Βιετνάμ λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εξελιγμένα διαδικτυακά δίκτυα επιρροής στη Νοτιοανατολική Ασία.

Νωρίτερα φέτος, το Facebook είπε ότι είχε αφαιρέσει ορισμένες ομάδες που προσδιορίστηκαν από το Reuters ως μέρος μιας επιχείρησης κυβερνητικής επιρροής για τον «συντονισμό προσπαθειών μαζικής αναφοράς περιεχομένου».

Ο Lam είναι ένας από τους πιο ισχυρούς αξιωματούχους στο Βιετνάμ, με το υπουργείο του να περιλαμβάνει τόσο την αστυνομία της χώρας όσο και τις υπηρεσίες που είναι επιφορτισμένες με την καταστολή της διαφωνίας και τη διερεύνηση της διαφθοράς.

Είχε προωθηθεί ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία στον ανασχηματισμό της ηγεσίας του Ιανουαρίου, και με την ιδιότητά του ως υπουργός Ασφαλείας εργάστηκε για τη σύλληψη Βιετναμέζων αξιωματούχων, που κατηγορούνται για διαφθορά και εμφανείς επιδείξεις χλιδής.

Την περασμένη εβδομάδα, ο To Lam οδήγησε μια αντιπροσωπεία αξιωματούχων στον τάφο του Καρλ Μαρξ για να «θυμηθεί την πηγή του νερού που πίνουμε», ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της κομμουνιστικής χώρας, επικαλούμενα μια βιετναμέζικη παροιμία περί απόδοσης σεβασμού.

Με πληροφορίες του Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα είδος αλεπούς ισως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου», λένε αρχαιολόγοι

Τech & Science / Ένα είδος αλεπούς ίσως ήταν «ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου» πριν από τον σκύλο, λένε αρχαιολόγοι

Η ανάλυση σκελετικών υπολειμμάτων ηλικίας 1.500 ετών στην Παταγονία υποδηλώνει ότι το Dusicyon avus ήταν «ένας πολύτιμος σύντροφος για τις ομάδες κυνηγών-τροφοσυλλεκτών»
NEWSROOM