Στοιχεία για τα ποσοστά bullying σε Facebook και Instagram δημοσίευσε ο τεχνολογικός κολοσσός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στον οποίο ανήκουν και οι δύο δημοφιλείς πλατφόρμες δικτύωσης, για το τρίτο τρίμηνο του 2021.


Στο Facebook, η αναλογία είναι 14 έως 15 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου, δηλαδή ποσοστό 0,14% με 0,15%. Τόσες φορές, κατά μέσο όρο, χρήστες του Facebook εκτέθηκαν σε αναρτήσεις που αφορούν εκφοβισμό ή παρενόχληση.

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιεί σχετικά στοιχεία για την πλατφόρμα του.

  

Το αντίστοιχο ποσοστό εκφοβισμού ή παρενόχλησης στο «θυγατρικό» Instragram ήταν περίπου τρεις φορές μικρότερο στο 0,05% έως 0,06%, δηλαδή 5 έως 6 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου. Βέβαια οι αριθμοί αυτοί αφορούν περιπτώσεις που η ίδια η πλατφόρμα αναγνωρίζει ως «παραβατικές». Εκτιμάται πάντως ότι πολλές φορές θύματα bullying σε ιδιωτικά μηνύματα δεν προβαίνουν σε αναφορές ή καταγγελίες. 

 

Σύμφωνα με το Facebook, από τα 9,2 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου που  αφαίρεσε λόγω παραβίασης των κανόνων περί εκφοβισμού (bullying) ή παρενόχλησης (harassment), στο 60% η εταιρεία έδρασε με δική της πρωτοβουλία. Αντίστοιχα, από το Instagram αφαιρέθηκαν 7,8 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου για τις ίδιες παραβιάσεις κανονισμών, στο 83,2% αυτομάτως χωρίς καταγγελίες ή παρεμβάσεις. 

 

Facebook vs Instagram: Σε ποια πλατφόρμα είναι πιο συχνό το bullying

 

Σύμφωνα με το Facebook, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφεται μείωση των αναρτήσεων περιεχομένου μίσους. Όπως υποστηρίζει, χάρη σε βελτιώσεις στην τεχνολογία του, το πρόβλημα έχει περιοριστεί σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

 

Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η γλώσσα μίσους εντοπίστηκε στο 0,03% του περιεχόμενου, δηλαδή περίπου 3 φορές ανά 10.000 θεάσεις, έναντι 0,05% στο δεύτερο φετινό τρίμηνο. Αντίστοιχα στο Instragram ο λόγος μίσους εντοπίστηκε στο 0,02% των αναρτήσεων, στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

 

Το περιεχόμενο βίας ή υποκίνησης σε βία στο τρίτο τρίμηνο υπολογίστηκε στο 0,04 έως 0,05% ή 4 έως 5 φορές ανά 10.000 θεάσεις, ενώ στο Instagram στο 0,02%.

 

Το Facebook ανέφερε ότι αφαίρεσε συνολικά 13,6 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου βίας ή υποκίνησης (το 96,7% με δική του πρωτοβουλία), ενώ στο Instagram αφαιρέθηκαν 3,3 εκατομμύρια ανάλογα στοιχεία περιεχομένου.

 

Αυξήθηκαν τα αιτήματα από κυβερνήσεις

 

Στην έκθεση διαφάνειας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η πλατφόρμα γνωστοποίησε ότι τα αιτήματα που δέχεται από διάφορες κυβερνήσεις για την παροχή στοιχείων χρηστών αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, φθάνοντας τα 211.055.

 

Τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων αποκάλυψης στοιχείων για χρήστες της πλατφόρμας - λόγω διαφόρων περιπτώσεων παραβίασης των νόμων - υπέβαλαν ξανά οι ΗΠΑ (63.657) και ακολούθησαν κατά σειρά Ινδία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία και Βρετανία. Από αυτά τα αιτήματα, στο 70% των περιπτώσεων το Facebook δεσμεύθηκε από τις αρχές να μην ενημερώσει τους χρήστες.

 

Το Facebook αναφέρει ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες φέτος καταγράφηκαν 62 περιπτώσεις στις οποίες 17 χώρες έβαλαν σκόπιμα τεχνικά εμπόδια στο Facebook, έτσι ώστε να εμποδιστεί η χρήση του δικτύου του, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας των χρηστών.

 

Παράλληλα, η πλατφόρμα αφαίρεσε 4,77 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου λόγω καταγγελιών περί παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και 674.245 στοιχεία λόγω παραβίασης εμπορικών δικαιωμάτων.