Facebook vs Instagram: Σε ποια πλατφόρμα είναι πιο συχνό το bullying

Facebook vs Instagram: Σε ποια πλατφόρμα είναι πιο συχνό το bullying Facebook Twitter
0

Στοιχεία για τα ποσοστά bullying σε Facebook και Instagram δημοσίευσε ο τεχνολογικός κολοσσός του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, στον οποίο ανήκουν και οι δύο δημοφιλείς πλατφόρμες δικτύωσης, για το τρίτο τρίμηνο του 2021.


Στο Facebook, η αναλογία είναι 14 έως 15 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου, δηλαδή ποσοστό 0,14% με 0,15%. Τόσες φορές, κατά μέσο όρο, χρήστες του Facebook εκτέθηκαν σε αναρτήσεις που αφορούν εκφοβισμό ή παρενόχληση.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το μεγαλύτερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης δημοσιοποιεί σχετικά στοιχεία για την πλατφόρμα του.

  

Το αντίστοιχο ποσοστό εκφοβισμού ή παρενόχλησης στο «θυγατρικό» Instragram ήταν περίπου τρεις φορές μικρότερο στο 0,05% έως 0,06%, δηλαδή 5 έως 6 φορές ανά 10.000 θεάσεις περιεχομένου. Βέβαια οι αριθμοί αυτοί αφορούν περιπτώσεις που η ίδια η πλατφόρμα αναγνωρίζει ως «παραβατικές». Εκτιμάται πάντως ότι πολλές φορές θύματα bullying σε ιδιωτικά μηνύματα δεν προβαίνουν σε αναφορές ή καταγγελίες. 

Σύμφωνα με το Facebook, από τα 9,2 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου που  αφαίρεσε λόγω παραβίασης των κανόνων περί εκφοβισμού (bullying) ή παρενόχλησης (harassment), στο 60% η εταιρεία έδρασε με δική της πρωτοβουλία. Αντίστοιχα, από το Instagram αφαιρέθηκαν 7,8 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου για τις ίδιες παραβιάσεις κανονισμών, στο 83,2% αυτομάτως χωρίς καταγγελίες ή παρεμβάσεις. 

Facebook vs Instagram: Σε ποια πλατφόρμα είναι πιο συχνό το bullying Facebook Twitter

Σύμφωνα με το Facebook, για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο καταγράφεται μείωση των αναρτήσεων περιεχομένου μίσους. Όπως υποστηρίζει, χάρη σε βελτιώσεις στην τεχνολογία του, το πρόβλημα έχει περιοριστεί σε ποσοστό άνω του 50% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2021 η γλώσσα μίσους εντοπίστηκε στο 0,03% του περιεχόμενου, δηλαδή περίπου 3 φορές ανά 10.000 θεάσεις, έναντι 0,05% στο δεύτερο φετινό τρίμηνο. Αντίστοιχα στο Instragram ο λόγος μίσους εντοπίστηκε στο 0,02% των αναρτήσεων, στο τρίτο τρίμηνο φέτος.

Το περιεχόμενο βίας ή υποκίνησης σε βία στο τρίτο τρίμηνο υπολογίστηκε στο 0,04 έως 0,05% ή 4 έως 5 φορές ανά 10.000 θεάσεις, ενώ στο Instagram στο 0,02%.

Το Facebook ανέφερε ότι αφαίρεσε συνολικά 13,6 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου βίας ή υποκίνησης (το 96,7% με δική του πρωτοβουλία), ενώ στο Instagram αφαιρέθηκαν 3,3 εκατομμύρια ανάλογα στοιχεία περιεχομένου.

Αυξήθηκαν τα αιτήματα από κυβερνήσεις

Στην έκθεση διαφάνειας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, η πλατφόρμα γνωστοποίησε ότι τα αιτήματα που δέχεται από διάφορες κυβερνήσεις για την παροχή στοιχείων χρηστών αυξήθηκαν κατά 10,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020, φθάνοντας τα 211.055.

Τον μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων αποκάλυψης στοιχείων για χρήστες της πλατφόρμας - λόγω διαφόρων περιπτώσεων παραβίασης των νόμων - υπέβαλαν ξανά οι ΗΠΑ (63.657) και ακολούθησαν κατά σειρά Ινδία, Γερμανία, Γαλλία, Βραζιλία και Βρετανία. Από αυτά τα αιτήματα, στο 70% των περιπτώσεων το Facebook δεσμεύθηκε από τις αρχές να μην ενημερώσει τους χρήστες.

Το Facebook αναφέρει ότι κατά τους πρώτους έξι μήνες φέτος καταγράφηκαν 62 περιπτώσεις στις οποίες 17 χώρες έβαλαν σκόπιμα τεχνικά εμπόδια στο Facebook, έτσι ώστε να εμποδιστεί η χρήση του δικτύου του, κάτι που σε ορισμένες περιπτώσεις αποτέλεσε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας των χρηστών.

Παράλληλα, η πλατφόρμα αφαίρεσε 4,77 εκατομμύρια στοιχεία περιεχομένου λόγω καταγγελιών περί παραβίασης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και 674.245 στοιχεία λόγω παραβίασης εμπορικών δικαιωμάτων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM