Ένα παιδί από τη Νότια Αφρική, που πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της γέννησής του και διαγνώσθηκε ενώ ήταν ενός μήνα, κατάφερε να παραμείνει απαλλαγμένο από τον ιό για 8½ χρόνια μετά την έγκαιρη θεραπεία. Η σπάνια αυτή υπόθεση αναπτέρωσε την ελπίδα των επιστημόνων ότι τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να περιέχουν ενδείξεις για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ασθένειας.

 

Η περίπτωση που έγινε γνωστή από τους ερευνητές σε μια διεθνή διάσκεψη για το AIDS στο Παρίσι, υποδηλώνει ότι ο ιός μπορεί να ελεγχθεί με κάποιον τρόπο εκτός από την καθημερινή και δια βίου χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων.

 

«Αυτό είναι πραγματικά το πρώτο βήμα προς την ύφεση του HIV και μια θεραπεία» δήλωσε η Deborah Persaud, ιολόγος στο Κέντρο Παιδιών του Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. «Η κατανόηση των παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα είναι πραγματικά χρήσιμη ενημέρωση για την επιστήμη», πρόσθεσε.

 

Από τα εκατομμύρια των παιδιών παγκοσμίως που είναι θετικά στον ιό, το 9 ετών κορίτσι είναι ένα από τα τρία που έχουν αναγνωριστεί από τους επιστήμονες ως ασθενείς που κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη του ιού για μεγάλο διάστημα.

 

Ο Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων, σημείωσε πόσο αισιόδοξα είναι τα νέα αλλά τόνισε πως η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «ύφεση» και όχι ως «θεραπεία». Σημείωσε επίσης ότι ο ιός HIV τείνει να κρύβεται σε παράξενα μέρη και ότι «δεν είναι εντελώς αδιανόητο» ότι ένα μικρό τμήμα του του μπορεί να παραμείνει στο σώμα του και να αρχίσει να αναπαράγεται πάλι.

 

Η πρώτη περίπτωση εκτεταμένης χρονικά ύφεσης είχε καταγραφεί και πάλι σε ένα παιδί και αναγγέλθηκε με μεγάλο ενθουσιασμό το 2013. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα κορίτσι -που έγινε γνωστό ως μωρό του Μισισιπή- φάνηκε να «θεραπεύεται» από τον οργανισμό της 23 μήνες μετά τη διακοπή της θεραπείας.

 

Ωστόσο, ο εορτασμός ήταν πρόωρος: Ο ιός επέστρεψε λίγο μετά από αυτή την ανακοίνωση και το νεαρό κορίτσι έπρεπε να αρχίσει πάλι αγωγή. Αλλά η περίπτωσή της έφερε στο φως τη δυνατότητα καταστολής των ιών σε παιδιά και οδήγησε στη χρηματοδότηση άλλων ερευνών για το φαινόμενο.

 

Η δεύτερη περίπτωση, που αναφέρθηκε το 2015, αφορούσε έναν Γάλλο έφηβο ο οποίος υποβλήθηκε σε θεραπεία αμέσως μετά τη γέννηση μέχρι την ηλικία των 6 ετών και του οποίου το αίμα συνέχισε να μην έχει ανιχνεύσιμα επίπεδα του ιού για 12 χρόνια μετά τη διακοπή των φαρμάκων.

 

Το κορίτσι για το οποίο γίνεται λόγος σήμερα έλαβε την προσοχή των ερευνητών το 2008 μέσω μιας ευρύτερης μελέτης που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και θεωρείται ήδη ξεχωριστό καθώς γεννήθηκε από μητέρα θετική στον HIV, και μεταφέρθηκε σε μία από τις κλινικές της μελέτης όταν ήταν περίπου 8 εβδομάδων. Ξεκίνησε τη θεραπεία όταν είχε σχετικά χαμηλό ιικό φορτίο και λάμβανε  αντιρετροϊκά φάρμακα δύο φορές την ημέρα έως ότου φτάσει 48 εβδομάδων. Μέχρι την ολοκλήρωση της θεραπείας λίγο πριν από τα πρώτα του γενέθλια, το ιικό φορτίο ήταν μη ανιχνεύσιμο, και κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των επισκέψεων παρακολούθησης, συνέχισε να μην παρουσιάζει σημάδια αναπαραγωγής του ιού.

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την περίπτωση αυτή είναι πως το παιδί έχει αναπτύξει μια αποτελεσματική ανοσολογική απόκριση στον ιό σχετικά νωρίς και πως η θεραπεία στη συνέχεια προστάτευσε το παιδί. Η ομάδα γιατρών που παρακολουθεί το παιδί ελπίζει τώρα να διαλευκάνει το μυστήριο για το ποιο στοιχείο επιτρέπει σε ένα παιδί που έχει υποβληθεί σε θεραπεία να καταστείλει τον ιό απεριόριστα.

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παιδί και το ιστορικό του δεν δίνονται καθώς έχει ζητηθεί διακριτικότητα και διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων από το τιμ των ερευνητών.

 

«Είναι μια περίπτωση, η οποία προκαλεί περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά», δήλωσε η Λίντα-Γκέιλ Μπέκερ, ερευνήτρια στο Desmond Tutu HIV Centre της Νότιας Αφρικής και πρόεδρος της International AIDS Society, που πραγματοποιεί διεθνή διάσκεψη έρευνας στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.


Το κοινό πρόγραμμα του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS (HIV) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 19,5 εκατομμύρια άνθρωποι--περισσότεροι από τους μισούς εκ των 37 εκατομμυρίων ασθενών με HIV--λαμβάνουν αυτή τη στιγμή θεραπεία.


Στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών με HIV ο ιός πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό τους αν σταματήσουν την θεραπεία, όμως αυτό δεν συνέβη με την 9χρονη, ανακοίνωσαν οι Νοτιοαφρικανοί ερευνητές. Το κοριτσάκι κόλλησε τον ιό από την μητέρα του. Η θεραπεία ART ξεκίνησε όταν ήταν σχεδόν εννέα εβδομάδων, αλλά διακόπηκε σε ηλικία 40 εβδομάδων όταν ο ιός είχε κατασταλεί και το παιδί παρακολουθείτο τακτικά για το ενδεχόμενο υποτροπής.


Η Σάρον Λιούιν, μια ειδικός του HIV στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και συμπροεδρεύουσα του φόρουμ του IAS για την Θεραπεία του HIV και τον Καρκίνο, δήλωσε ότι η υπόθεση της μικρής ανοίγει ένα παράθυρο στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ελέγχει την αναπαραγωγή του HIV όταν διακόπτεται η θεραπεία.


Ωστόσο, αναφορικά με την επιστημονική έρευνα για την ανακάλυψη θεραπείας για τον HIV και το AIDS -όπως είπε η ίδια στο Reuters-φαίνεται ότι απλώς επιβεβαιώνει προηγούμενες πληροφορίες για παρεμφερείς σπάνιες περιπτώσεις. «Γνωρίζουμε ότι πολύ σπάνια, ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε θεραπεία και την σταμάτησαν, στη συνέχεια κατάφεραν να ελέγξουν τον ιό». 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr