Ένα πείραμα κατά το οποίο επιστήμονες επιμόλυναν κουνούπια με βακτήρια που αποτρέπουν τη μετάδοση ιών, φέρεται να συνέβαλε στη μείωση της διασποράς του δάγγειου πυρετού στην Ινδονησία, αποκάλυψαν χθες ερευνητές. 

 

Τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια αναπτύσσονταν επί τρία χρόνια και στις περιοχές όπου απελευθερώθηκαν, τα κρούσματα δάγγειου πυρετού ήταν κατά 77% μειωμένα, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση  England Journal of Medicine.

 

Τα κουνούπια μολύνθηκαν με το βακτήριο Βολμπάχια το οποίο, παρότι δεν τα βλάπτει, όχι μόνο παρεμβαίνει στην ικανότητα των ιών να ζουν στα έντομα, αλλά μπλοκάρει και την αναπαραγωγή τους. 

 

Ως αποτέλεσμα, ολοένα και μεγαλύτεροι πληθυσμοί εντόμων σταματούν να μεταδίδουν ιούς όπως ο δάγγειος, ο κίτρινος πυρετός και ο Ζίκα. 


Στην έρευνα συμμετείχαν πάνω από 8.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι μισοί ζούσαν σε περιοχές όπου ευδοκιμεί και αναπαράγεται ο Αηδής ο αιγυπτιακός (Aedes aegypti), γνωστός και ως κουνούπι τίγρης. 


Δάγγειος πυρετός διαγνώστηκε στο 9,4% όσων ζούσαν σε περιοχές χωρίς το γενετικά τροποποιημένο κουνούπι και στο 2,3% όσων ζούσαν σε περιοχές με το μεταλλαγμένο έντομο. 


«Η προστατευτική αποτελεσματικότητα της παρέμβασης έφτανε το 77,1%» ανέφεραν οι επιστήμονες στη μελέτη τους. 

 

«Αυτές τα αποτελέσματα δοκιμών από την Γιογκιακάρτα αποδεικνύουν οριστικά πως το Βολμπάχια λειτουργεί στη μείωση του επιπολασμού και της νοσηλείας από δάγγειο πυρετό» αναφέρει η δρ. Κέιτι Άντερς, από το World Mosquito Program που βοήθησε στη χρηματοδότηση του εγχειρήματος. 

 

«Το αποτέλεσμα αυτό είναι πρωτοποριακό. Θεωρούμε πως μπορεί να έχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε πόλεις του κόσμου, όπου ο δάγγειος πυρετός παραμένει τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας» προσθέτει η ίδια. 

 

Κουνούπια ελέγχθηκαν επίσης στα Φλόριντα Κις και την Αυστραλία. 


Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, πάνω από 400 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνονται ετησίως από δάγγειο πυρετό. Ο ιός που έχει τέσσερα στελέχη, σκοτώνει κάθε χρόνο 22.000 ανθρώπους. 
 

Με πληροφορίες από CNN/BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr