Έρευνα: H «ομίχλη εγκεφάλου» είναι πιο συχνή δύο χρόνια μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό

Έρευνα: H «ομίχλη εγκεφάλου» είναι πιο συχνή δύο χρόνια μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash.
0

Δύο χρόνια μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό, οι διαγνώσεις εγκεφαλικής ομίχλης, άνοιας και επιληψίας είναι πιο συχνές συγκριτικά με τη μόλυνση με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, το άγχος και η κατάθλιψη δεν είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν τόσο σε ενήλικες όσο και παιδιά, δύο χρόνια μετά, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας. 

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο ιός διατάραξε την καθημερινή ζωή των ανθρώπων ενώ πολλοί μολύνθηκαν από αυτόν. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι οι ενήλικες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικής και ψυχικής υγείας έξι μήνες μετά τη μόλυνση με κορωνοϊό.

Αυτή η μελέτη εξέτασε τους κινδύνους 14 διαφορετικών διαταραχών σε 1,25 εκατομμύρια ασθενείς δύο χρόνια μετά τη μόλυνση, κυρίως στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια, τους συνέκρινε με μια ομάδα 1,25 εκατομμυρίων ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από διαφορετική αναπνευστική λοίμωξη.

Στην ομάδα που είχε κορωνοϊό, μετά από δύο χρόνια, διαπιστώθηκε αύξηση σε: 

  • άνοια, εγκεφαλικά και εγκεφαλική ομίχλη σε ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών
  • εγκεφαλική ομίχλη σε ενήλικες 18-64 ετών
  • επιληψία και ψυχωσικές διαταραχές στα παιδιά, αν και οι συνολικοί κίνδυνοι ήταν μικροί

Ορισμένες διαταραχές έγιναν λιγότερο συχνές δύο χρόνια μετά τη μόλυνση:

  • άγχος και κατάθλιψη σε παιδιά και ενήλικες
  • ψυχωσικές διαταραχές σε ενήλικες

Ο αυξημένος κίνδυνος κατάθλιψης και άγχους στους ενήλικες διαρκεί λιγότερο από δύο μήνες πριν επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα, διαπίστωσε η έρευνα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Psychiatry, δεν παρακολούθησε μεμονωμένα τα άτομα για δύο χρόνια και δεν εξέτασε πόσο σοβαρή ήταν κάθε κατάσταση μετά τη μόλυνση.

Η παραλλαγή Όμικρον του περασμένου χειμώνα ήταν λιγότερο πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια συμπτώματα Covid σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα. Ωστόσο, αν και λιγότερο σοβαρή παραλλαγή από τη Δέλτα, η Όμικρον φαίνεται να οδηγεί σε παρόμοιους κινδύνους παθήσεων του εγκεφάλου και της ψυχικής υγείας, πρόσθεσε η μελέτη.

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρης Πατρινός: «Σύντομα μπορεί να δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Tech & Science / Άρης Πατρινός: «Σύντομα ίσως δούμε απόπειρες κλωνοποίησης ανθρώπων»

Ο διάσημος Έλληνας γενετιστής που συνέβαλε στη χαρτογράφηση του ανθρώπινου DNA μάς ξεναγεί στον συναρπαστικό κόσμο της γενετικής και απαντά για όλα τα σύγχρονα ζητήματα της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ