ΦΩΤΙΕΣ

Έρευνα: Γυναίκες που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη γήρανση των ωαρίων

Έρευνα: Γυναίκες που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα μπορεί να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Unsplash
0

Λιγότερα ωάρια στις ωοθήκες τους μπορεί να έχουν οι γυναίκες μέσης ηλικίας που εκτίθενται σε τοξικά μέταλλα, όταν πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ειδικότερα, στην έρευνα συμμετείχαν 549 μεσήλικες γυναίκες που βρίσκονταν στο στάδιο της εμμηνόπαυσης και είχαν ενδείξεις για έκθεση σε βαρέα μέταλλα στα δείγματα ούρων τους. Στη συνέχεια, ανέλυσαν δεδομένα από εξετάσεις αίματος για τα επίπεδα της ορμόνης AMH, που αποτελεί δείκτη για τα αποθέματα των ωοθηκών, έως και δέκα χρόνια πριν από τις τελευταίες περιόδους των γυναικών.

Συμπέραναν πως η ευρεία έκθεση σε βαρέα μέταλλα μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης AMH, δηλαδή με την πρόωρη γήρανση των ωοθηκών. Ανάμεσα στα όσα προέκυψαν από την έρευνα ήταν ότι προκύπτουν και προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εν λόγω γήρανση αυτή, όπως εξάψεις, εξασθένηση των οστών και οστεοπόρωση, υψηλότερες πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και γνωστική εξασθένηση.

Να σημειωθεί πως τα βαρέα μέταλλα, όπως το αρσενικό, το κάδμιο, ο υδράργυρος και ο μόλυβδος, βρίσκονται συνήθως στο πόσιμο νερό, στη ρύπανση του αέρα και σε μολυσμένα τρόφιμα. Πρόκειται για χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Gen Z στο TikTok θέλει πίσω το BlackBerry: Η «νοσταλγία της τεχνολογίας» στα social media

Τech & Science / Η Gen Z στο TikTok θέλει πίσω το BlackBerry: Η «νοσταλγία της τεχνολογίας» στα social media

Οι χρήστες ανακαλούν τη φυσική αίσθηση του πληκτρολογίου, το trackball κάτω από τον αντίχειρα, αλλά κυρίως τη μνήμη μιας εποχής όπου το τηλέφωνο ήταν «εργαλείο» και όχι παράθυρο σε μια ψηφιακή πραγματικότητα χωρίς παύση
LIFO NEWSROOM
Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που προτείνει νέα προσέγγιση στην εκτίμηση σεισμικού κινδύνου

Τech & Science / Ελληνίδα ερευνήτρια επικεφαλής ομάδας που προτείνει νέα προσέγγιση στην εκτίμηση σεισμικού κινδύνου

Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία της παλαιοσεισμολογίας στην κατανόηση του φαινομένου των σεισμών και επιχειρεί να κατανοήσει καλύτερα τη σεισμική ωριμότητα (και συμπεριφορά) των ρηγμάτων
LIFO NEWSROOM