Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη

Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Unsplash
0

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Άρης, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένας πλανήτης πολύ διαφορετικός από τον σημερινό, ικανός να φιλοξενήσει σύνθετες μορφές ζωής.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο της ιστορίας του, ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του, τα νερά του πάγωσαν και κάθε πιθανή ζωή εξαλείφθηκε, αφήνοντας πίσω της έναν παγωμένο και αφιλόξενο κόσμο, σύμφωνα με το BBC.

Μια νέα ανακάλυψη όμως αλλάζει τα δεδομένα, καθώς εντοπίστηκαν θύλακες υγρού νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύνατο.Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, επιστήμονες ανακάλυψαν υγρό νερό βαθιά μέσα στον βραχώδη φλοιό του Άρη.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε νέα ανάλυση δεδομένων από το Mars Insight Lander της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2018. Το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με σεισμόμετρο, που κατέγραψε δονήσεις για 4 χρόνια στα βάθη του πλανήτη. Η ανάλυση αυτών των σεισμικών δεδομένων αποκάλυψε «σημάδια» που υποδεικνύουν την παρουσία υγρού νερού, μια ανακάλυψη που αναιρεί την προηγούμενη πεποίθηση ότι το νερό στον Άρη υπήρχε μόνο σε παγωμένη μορφή.

Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε υγρό νερό στον Άρη. Όσο για το πώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νερό, η επιστημονική μέθοδος είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη Γη για την ανίχνευση υδάτινων πόρων ή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο σεισμογράφος της NASA κατέγραψε πάνω από 1.319 σεισμούς, και αναλύοντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν από ποιο υλικό προέρχονται τα κύματα αυτά. Η ανάλυση έδειξε την ύπαρξη υδάτινων κοιτασμάτων σε βάθη 10 έως 20 χιλιομέτρων μέσα στον φλοιό του Άρη.

«Πού κατέληξε το νερό του Άρη;»

Ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το νερό είναι «το πιο καθοριστικό μόριο για την εξέλιξη ενός πλανήτη». Αυτό το εύρημα απαντά στο μεγάλο ερώτημα: «Πού κατέληξε το νερό του Άρη;».

Αν και το Insight Lander εξερεύνησε μόνο ένα μικρό τμήμα του φλοιού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοια υδάτινα αποθέματα θα υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Αν αυτή η υπόθεση επαληθευτεί, εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετό υγρό νερό στον Άρη για να σχηματίσει ένα στρώμα βάθους μεγαλύτερου από μισό μίλι σε όλη την επιφάνειά του.

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM