Ένα πεύκο στην Πίνδο είναι ο μακροβιότερος ζωντανός οργανισμός στην Ευρώπη

Ένα πεύκο στην Πίνδο είναι ο μακροβιότερος ζωντανός οργανισμός στην Ευρώπη Facebook Twitter
Ο Άδωνις, το αρχαιότερο δέντρο της Ευρώπης(Oliver Konter, Mainz)
1

 

Ένα πεύκο με την επιστημονική ονομασία Pinus heldreichii (ρόμπολο ή λευκόδερμη πεύκη) αναπτύσσεται στα υψίπεδα της βόρειας Ελλάδας, στα βουνά της Πίνδου και με βάση την δενδροχρονολογία υπολογίζεται πως βρίσκεται εκεί για περισσότερα από 1075 χρόνια. 

Αυτό το κάνει να είναι το παλαιότερο γνωστό δέντρο στην Ευρώπη. Το υπερχιλιετές πεύκο ανακαλύφθηκε από ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο του Μάιντζ στην Γερμανία και το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στην Αμερική.

 

«Είναι αξιοσημείωτο ότι αυτός ο μεγάλος, πολύπλοκος και εντυπωσιακός οργανισμός έχει επιβιώσει τόσο καιρό σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον, σε μια χώρα με πολιτισμό πάνω από 3000 χρόνια», σημειώνει ο Σουηδός δενδροχρονολόγος Paul Krusic, αρχηγός της αποστολής που ανακάλυψε το δέντρο στην Πίνδο.

Λαμβάνοντας υπόψη, το μέρος όπου βρέθηκε το δέντρο και την ηλικία του, οι επιστήμονες ονόμασαν αυτό το δέντρο "Άδωνις" από τον Έλληνα θεό της ομορφιάς και του πάθους.

 

Μάλιστα, με βάση την ερευνητική ομάδα αυτό είναι ένα από τα 12 πεύκα με υπερχιλιετή ηλικία που υπάρχουν εκεί.

«Πολλά χρόνια πριν διάβασα μια διατριβή σχετικά με αυτό το πολύ ενδιαφέρον δάσος στην Ελλάδα. Στην έρευνά μας, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε πίνακες με χρονολογίες για να εξετάσουμε την διαμόρφωση του κλίματος ιστορικά, έτσι βρίσκοντας δέντρα μεγάλης ηλικίας συνιστά ένα από τα κίνητρά μας» σημειώνει ο Krusic.  

Για να καθοριστεί η ηλικία των δέντρων οι επιστήμονες αφαιρούν μέρος του κορμού ώστε να μετρήσουν τους δακτύλιους, διαδικασία που, όμως, δεν βλάπτει το ίδιο το δέντρο. 

Οι επιστήμονες ελπίζουν πως οι ετήσιες διακυμάνσεις των δακτυλίων από δέντρα σαν αυτό και εκείνων που έχουν πέσει στους αιώνες που πέρασαν, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται ο κορμός τους στο έδαφος, θα μπορούν να παρουσιάσουν μια εικόνα της ιστορίας των κλιματικών και περιβαλλοντικών συνθηκών, χιλιάδες χρόνια πίσω.

Ο επικεφαλής της ομάδας Krusic δηλώνει εντυπωσιασμένος για την ιστορία που περιβάλλει αυτό το δέντρο. «Οι αυτοκρατορίες, η Βυζαντινή, η Οθωμανική, όλοι οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή την περιοχή αλλά και τόσα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν οδηγήσει σε διάλυση του. Ευτυχώς, το δάσος αυτό ήταν ουσιαστικά ανέγγιχτο για πάνω από χίλια χρόνια» αναφέρει.

Τα χιλιετή δέντρα ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιούνται από το Παρατηρητήριο Navarino Environmental (NEO), μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της TEMES Α.Ε.

Με πληροφορίες από το Science

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΦΡΟΥΤΑ

Τech & Science / Smoothie, χυμός ή ολόκληρο φρούτο; Ο υγιεινότερος τρόπος να καταλώνετε τους καρπούς της φύσης

Τα φρούτα αποτελούν βασικό συστατικό κάθε υγιεινής διατροφής, αλλά ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνονται έχει εξίσου μεγάλη σημασία με το αν δεν καταναλώνονται καθόλου
THE LIFO TEAM
Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Διεθνή / Η Ρις Γουίδερσπουν λέει ότι είναι ώρα οι γυναίκες να μάθουν AI

Η Ρις Γουίδερσπουν κάλεσε δημόσια τις γυναίκες να αρχίσουν να μαθαίνουν τεχνητή νοημοσύνη, λέγοντας ότι είναι ώρα να εξοικειωθούν με τα εργαλεία της και να μη μείνουν πίσω. Η τοποθέτησή της έρχεται ενώ και άλλες σταρ του Χόλιγουντ, όπως η Σάντρα Μπούλοκ, μιλούν πιο ανοιχτά για μια πιο πρακτική σχέση με το AI.
THE LIFO TEAM
ΤΗΓΑΝΗΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ ΛΑΔΙ ΛΙΠΟΣ

Τech & Science / Λιγότερο λάδι, ίδια τραγανότητα: Nέα τεχνική μειώνει το λίπος στις τηγανητές πατάτες

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιο υγιεινή εναλλακτική για δημοφιλή τηγανητά τρόφιμα, χωρίς να αλλάζει η εμπειρία του καταναλωτή
THE LIFO TEAM
Apple και Google προωθούν εφαρμογές AI που «γδύνουν» φωτογραφίες ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση

Τech & Science / Apple και Google προωθούν εφαρμογές AI που «γδύνουν» φωτογραφίες ανθρώπων, σύμφωνα με έκθεση

Νέα έκθεση αποκαλύπτει ότι η Apple και η Google συνεχίζουν να φιλοξενούν και να προωθούν εφαρμογές που μπορούν να «γδύνουν» ψηφιακά πραγματικά πρόσωπα, παρότι αυτό απαγορεύεται ρητά από τις πολιτικές τους
THE LIFO TEAM