Ε.Ε: Εγκρίθηκε ο ψηφιακός νόμος για τη διασπορά παράνομου περιεχομένου - Πρόστιμα «μαμούθ» στους παραβάτες

Ε.Ε: Εγκρίθηκε ο ψηφιακός νόμος για τη διασπορά παράνομου περιεχομένου - Πρόστιμα «μαμούθ» στους παραβάτες Facebook Twitter
0

Οι μεγάλες online πλατφόρμες -μεταξύ αυτών Facebook, Google, Twitter- θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για την αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων, βάσει του νέου ρυθμιστικού καθεστώτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμφωνήθηκε σήμερα, Μεγάλο Σάββατο. 

Βάσει του νόμου Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA), σε μια εταιρεία μπορεί να επιβληθεί έως και πάνω από το 6% των παγκόσμιων εσόδων της για την παραβίαση των κανόνων, ενώ επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις ενδέχεται να καταλήξουν ακόμη και σε αποκλεισμό μιας εταιρείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του Facebook, το ύψος τού προστίμου θα αντιστοιχούσε σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια

Οι νέοι κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ το 2024, μεταξύ άλλων προβλέπουν:

  • Απαγόρευση διαφημίσεων που έχουν ως στόχο παιδιά ή βάσει ευαίσθητων δεδομένων, όπως θρησκεία, φύλο, φυλή, πολιτικές πεποιθήσεις. 
  • Την έγκριση απομάκρυνσης από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις παράνομου περιεχομένου - περιλαμβανομένου υλικού που προωθεί τρομοκρατία, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ρητορική μίσους και εμπορικές απάτες. 
  • Την υποχρέωση των πλατφορμών κοινωνικών δικτύων να επιτρέπουν σε χρήστες την επισήμανση παράνομου περιεχομένου, ως έναν «εύκολο και αποτελεσματικό τρόπο να απομακρύνεται άμεσα». 
  • Την υποχρέωση των online αγορών -όπως η Amazon- να χρησιμοποιούν ανάλογα συστήματα για τον εντοπισμό παράνομων προϊόντων - όπως προϊόντα απομιμήσεις ή μη ασφαλή αντικείμενα. 
     

Το DSA έχει σχεδιαστεί με φόντο την πολιτική και ρυθμιστική δράση κατά των online πλατφορμών σε όλο τον κόσμο. 

Η συμφωνία που επετεύχθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου, ήρθε ως αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων τουλάχιστον 16 ωρών μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του εκτελεστικού τομέα της ΕΕ και των Ευρωπαίων βουλευτών. Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος ενός σχεδίου τής επικεφαλής αντιμονοπωλιακής πολιτικής της ΕΕ, Μαργκρέτε Φερστάγκερ για τη συγκράτηση των αμερικανικών γιγάντων τεχνολογίας. 

«Έχουμε συμφωνία για τον DSA: Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες θα διασφαλίσει πως ό,τι είναι παράνομο offline, θα λογίζεται και θα αντιμετωπίζεται ως παράνομο και online - όχι ως σύνθημα, ως πραγματικότητα» δήλωσε με tweet της η Ευρωπαία Επίτροπος. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Τech & Science / 8χρονη υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, χωρίς κίνδυνο απορρίψης του μοσχεύματος

Το επίτευγμα θεωρειται πραγματικά επαναστατικό και η 8χρονη Αντίτι είναι το πρώτο παιδί στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποβλήθηκε με επιτυχία σε αυτή την ειδικού τύπου μεταμόσχευση
NEWSROOM
Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Τech & Science / Δημήτρης Νανόπουλος: «Το τέλος της Γης δεν είναι μακριά»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός σχολιάζει τις ανακοινώσεις της NASA για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και υποστηρίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να προετοιμαστούμε για τη μετοίκηση της ανθρωπότητας σε άλλους πλανήτες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ