Βρετανία: Σπάνιο είδος χελώνας με τρία πόδια και... ρόλερ μπλέιντ

Βρετανία: Σπάνιο είδος χελώνας με τρία πόδια και ρόλερ μπλέιντ Facebook Twitter
Φωτ.: Chester Zoo
0

Ρόλερ μπλέιντ τοποθετήθηκαν σε μια τρίποδη χελώνα ενός από τα πιο σπάνια είδη, ώστε να μπορέσει να περπατήσει ξανά, μετά τη διάσωσή της από λαθρεμπόρους. 

Ο Χόουπ, του είδους ploughshare ή Ανγκονόκα, βρήκε νέο σπίτι στο ζωολογικό κήπου του Τσέστερ, αφότου εντοπίστηκε σε μια βαλίτσα, το 2019, από τελωνειακούς στο Χονγκ Κονγκ. 

Στο αρσενικό ερπετό, του οποίου λείπει το μπροστινό πόδι, τοποθετήθηκαν υποστηρικτικά ρόλερ κάτω από το καβούκι του. 

Όπως ανέφερε ο δρ. Χεράρδο Γκαρσία από τον ζωολογικό κήπο, ο Χόουπ ήταν «μια απίστευτα ιδιαίτερη χελώνα». 

Οι συγκεκριμένες χελώνες που ενδημούν στη Μαδαγασκάρη, είναι ένα από τα σπανιότερα ζώα στον πλανήτη, με πληθυσμό μικρότερο των 300 ατόμων στην άγρια φύση. 

Βρετανία: Σπάνιο είδος χελώνας με τρία πόδια και ρόλερ μπλέιντ Facebook Twitter
Φωτ.: Chester Zoo

Εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου σημείωσε πως μόλις 63 χελώνες του είδους «υπάρχουν νόμιμα εκτός Μαδαγασκάρης, στο πλαίσιο των βασικών προγραμμάτων αναπαραγωγής για την προστασία τους και τη διάσωση του είδους». 

«Το Τσέστερ είναι τώρα σπίτι για τέσσερις από αυτές» πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως το είδος είναι πολύτιμο για το ιδιαίτερο καβούκι του και γι'αυτό πωλείται σε ιδιαίτερα υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά. 

Ο Χόουπ βρέθηκε, μαζί με άλλες 56 απειλούμενες χελώνες, πριν από τρία χρόνια από τις συνοριακές αρχές του Χονγκ Κονγκ. Ο ιδιοκτήτης της βαλίτσας, ένας άνδρας από τα νησιά Κόμορο της ανατολικής Αφρικής, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων για λαθρεμπόριο. 

Βρετανία: Σπάνιο είδος χελώνας με τρία πόδια και ρόλερ μπλέιντ Facebook Twitter
Φωτ.: Chester Zoo

Το ερπετό αρχικά μεταφέρθηκε σε καταφύγιο ζώων στο Χονγκ Κονγκ όπου του τοποθέτησαν τα υποστηρικτικά ρόλερ για να μπορεί να ισορροπεί. 

Όταν έφτασε στη Βρετανία, στα «πατίνια» έγινε περαιτέρω τροποποίηση και, σύμφωνα με τον δρα Γκαρσία, φροντιστή μικρότερων σπονδυλωτών κι ασπόνδυλων, «η προσθετική υποστήριξη κινητικότητας λειτούργησε απίστευτα καλά». 

Μάλιστα, όπως λέει ο ίδιος, ο Χόουπ «κινείται ακόμη γρηγορότερα από τους τρεις γείτονές του».

O διευθυντής χλωρίδας και πανίδας του κήπου, Μάικ Τζόρνταν, τόνισε πως ο Χόουπ ήταν «ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη για τον κήπο». 

Βρετανία: Σπάνιο είδος χελώνας με τρία πόδια και ρόλερ μπλέιντ Facebook Twitter
Φωτ.: Chester Zoo

«Το είδος δυστυχώς βρίσκεται υπό τεράστια πίεση για την επιβίωσή του και υπάρχει μια πολύ ρεαλιστική πιθανότητα να χαθεί για πάντα» πρόσθεσε. 

Ο ίδιος, πάντως, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ο Χόουπ θα συμβάλλει στη διατήρηση «ενός πληθυσμού κιβωτού» συμμετέχοντας στο πρόγραμμα αναπαραγωγής και αποτροπής της εξαφάνισης του είδους. 

«Αρνούμαστε να καθόμαστε και να βλέπουμε να εξαφανίζεται αυτό το απίστευτο είδος» πρόσθεσε. 

Με πληροφορίες από BBC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ