Αυτόνομο όχημα της Nissan πραγματοποίησε ταξίδι 370 χιλιομέτρων στην Βρετανία, το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο που έχει γίνει μέχρι στιγμής.

 

Η Βρετανία έχει μπει στη μάχη των κατασκευαστών αυτόνομων οχημάτων, ελπίζοντας να πάρει μια μερίδα μιας βιομηχανίας που εκτιμά ότι θα μπορούσε να αξίζει περίπου 900 δισεκατομμύρια λίρες το 2035.Το όχημα «Nissan LEAF» διένυσε 370 χιλιόμετρα από το Ευρωπαϊκό τεχνικό κέντρο της Ιαπωνικής εταιρείας στο Cranfield καταλήγοντας στο εργοστάσιό της στο Sunderland βορειοανατολικά, παράλληλα με τους άλλους «συμβατικούς» οδηγούς.

 

Η διαδρομή, περιλάμβανε δρόμους με ελάχιστες ή ελάχιστες σημάνσεις, διασταυρώσεις, κυκλικούς κόμβους και αυτοκινητόδρομους, κι έγινε με την χρήση προηγμένης τεχνολογίας εντοπισμού θέσης με την βοήθεια GPS, ραντάρ και ανίχνευσης φωτός και άλλου εξοπλισμού, που επιτρέπει στα οχήματα να περιηγούνται στους δρόμους και στα εμπόδια.

 

 

«Το συγκεκριμένο πρότζεκτ μας επέτρεψε να αναπτύξουμε ένα αυτόνομο όχημα που μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δρόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι μοναδικοί σε αυτό το μέρος του κόσμου, όπως πολύπλοκες κυκλικές διασταυρώσεις και λωρίδες υψηλής ταχύτητας, χωρίς οδικές σημάνσεις», δήλωσε ο Διευθυντής Έργων του Τεχνικού Κέντρου Nissan Bob Bateman.


Το εν λόγω πρότζεκτ, που ονομάζεται «HumanDrive» και πραγματοποιείται υπό τη Nissan στο πλαίσιο κοινοπραξίας, έχει λάβει επίσης κρατική χρηματοδότηση από τη Βρετανία.


Η Nissan είχε δηλώσει κατά το παρελθόν ότι η ευέλικτη προσέγγιση της Βρετανίας στην δοκιμή αυτόνομων οχημάτων βοήθησε στην επιλογή της πόλης του Λονδίνου για τις πρώτες ευρωπαϊκές δοκιμές το 2017 όταν ένα αυτόνομο όχημα ταξίδεψε χωρίς οδηγό με ταχύτητα που έφτασε μέχρι και τα 50 μίλια την ώρα.

 

Ωστόσο, η πρόοδος των αυτόνομων οχημάτων χωρίς οδηγό σε όλο τον κόσμο έχει παρεμποδιστεί από τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια και τα προβλήματα σχετικά με την ασφάλιση ευθύνης.

 

«Η ασφαλής ολοκλήρωση της μεγαλύτερης διαδρομής με αυτόνομο όχημα στη Βρετανία αποτελεί ένα απίστευτο επίτευγμα για τη Nissan και την κοινοπραξία HumanDrive και ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης οχημάτων χωρίς οδηγό στους βρετανικούς δρόμους» δήλωσε ο Υπουργός Επιχειρήσεων, Nadhim Zahawi.

 

Με πληροφορίες από Reuters