Βιασμοί ανηλίκων και σεξουαλικά εγκλήματα από ένα ψέμα για την ηλικία στο Tinder και το Grindr

Βιασμοί ανηλίκων και σεξουαλικά εγκλήματα από ένα ψέμα για την ηλικία στο Tinder και το Grindr Facebook Twitter
0

Οι δημοφιλείς εφαρμογές Tinder και τον Grindr είναι στο στόχαστρο κριτικής και καλούνται να λάβουν μέτρα για να εξασφαλίσουν την προστασία των παιδιών, μετά από καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Η Βρετανία είναι η πρώτη που «στριμώχνει» τις εφαρμογές και ζητά να ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν ώστε να αποκλείονται ανήλικοι στις εφαρμογές. Oι αρχές ζητάνε να μάθουν πώς θα εξασφαλιστεί ότι ένας ανήλικος δεν λέει ψέματα για την ηλικία του με σκοπό να δημιουργήσει λογαριασμό. Το ερώτημα είναι εύλογο, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία έχει διερευνήσει πάνω από 30 περιπτώσεις βιασμού παιδιών από το 2015, όπου τα θύματα απέφυγαν τους ελέγχους ηλικίας στις εφαρμογές για ραντεβού και γνωριμίες.

Ο Τζέρεμι Ράιτ, γραμματέας αρμόδιος για τα ψηφιακά μμε δήλωσε: «Θα ρωτήσω τι μέτρα έχουν στη διάθεσή τους για να προστατεύουν τα παιδιά, όπως αυτό με την επαλήθευση της ηλικίας τους. Εάν δεν είμαι ικανοποιημένος με την απάντησή τους, διατηρώ το δικαίωμα να λάβω περαιτέρω μέτρα».

Άλλα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα Sunday Times έδειξαν ότι υπήρχαν άλλες 60 ακόμη περιπτώσεις σεξουαλικών παραβάσεων με θύματα ανήλικα μέσω υπηρεσιών online dating. Το μικρότερο θύμα λέγεται ότι ήταν οκτώ χρονών ενώ οι υποθέσεις αυτές περιλαμβάνουν ακόμη και απαγωγές.

Την περασμένη εβδομάδα ένας άντρας που πέρασε μια νύχτα με ένα κορίτσι ηλικίας 12 ετών δήλωσε πως πίστευε ότι ήταν 19 και τελικά φυλακίστηκε για δυόμισι χρόνια.

Ο Carl Hodgson, 28 ετών, κάλεσε το παιδί στο διαμέρισμά του στο κέντρο του Μάντσεστερ λίγες μέρες μετά την πρώτη επαφή μέσω μιας εφαρμογής. Το θύμα χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό όνομα για το προφίλ της και δήλωσε ψευδώς ότι ήταν 19 ετών.

Οι εταιρείες social media αντιμετωπίζουν νέες απαιτήσεις από κυβερνήσεις για την προστασία των παιδιών από το επιβλαβές ηλεκτρονικό περιεχόμενο, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για αυτοκτονίες και αυτοτραυματισμό μεταξύ εφήβων.

Τον περασμένο μήνα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας προειδοποίησε εταιρείες όπως το Facebook, το Google και το Twitter ότι θα χρησιμοποιήσει το νόμο για να τους αναγκάσει να ενεργήσουν σε περίπτωση που αποτύχουν να αφαιρέσουν ακατάλληλο περιεχόμενο.

Το Grindr δήλωσε στους Sunday Times πως η ομάδα του εργάζεται συνεχώς για τη βελτίωση των εργαλείων για την πρόληψη και την κατάργηση της ανάρμοστης χρήσης από ανήλικους.

Το Tinder δήλωσε ότι χρησιμοποίησε τόσο αυτοματοποιημένα όσο και χειροκίνητα εργαλεία για να μετριάσει τους χρήστες και ότι εξαρτάται επίσης από τους χρήστες να αναφέρουν τα προφίλ που μπορεί να ανήκουν σε ανήλικους. 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM