Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D-printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ

Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ Facebook Twitter
0

Ξεχάστε κατασκευές όπως σπίτια και γέφυρες ή έναν του Δαβίδ του Μικελάντζελο μέσω 3D εκτυπωτή- μόλις έφτασε το πρώτο 3D printed κοτόπουλο και μαγειρεύεται ταυτόχρονα μέσω λέιζερ.

Ο «σεφ» έρχεται με την μορφή ενός μηχανήματος εξοπλισμένου κατάλληλα ώστε να προχωρά σε 3D εκτύπωση του κρέατος πριν περάσει σε «μαγείρεμα ακριβείας» μέσω λέιζερ.

Η ομάδα επιστημόνων του Columbia University στη Νέα Υόρκη είχε ταΐσει το μηχάνημα με ένα μίγμα πουρέ κοτόπουλου, που στη συνέχεια μετατράπηκε στα κομμάτια που μαγειρεύτηκαν. Σε κάθε περίπτωση, το κοτόπουλου δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά και είναι κάτι ανέφικτο μελλοντικά, εξηγούν. 

Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ Facebook Twitter
Μαγείρεμα μέσω λέιζερ σε εξέλιξη. Φωτογραφία: YouTube

Σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science of Food, η ομάδα τονίζει πως η βασική πρόκληση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν ο έλεγχος της παροχής ενέργειας κατά το μαγείρεμα.

Και εδώ έρχεται το λέιζερ, που επέτρεψε μια ακριβή, εύκολα ελεγχόμενη ποσότητα θερμικής ενέργειας κατευθείαν εκεί που χρειαζόταν στο κοτόπουλο, ενώ μπορεί ακόμη και να κόψει τη συσκευασία για να το μαγειρέψει μέσα στο πακέτο του.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα υπέρυθρα λέιζερ «ροδίζουν» το φαγητό «πιο αποτελεσματικά» από τα μπλε, αλλά τα δεύτερα ήταν καλύτερα στο μαγείρεμα του κρέατος εσωτερικά.

Πιστεύεται ότι αυτή η τεχνολογία «σεφ» θα «επιτρέψει πιο δημιουργικό σχεδιασμό φαγητού» επιτρέποντας στους χρήστες του να προσαρμόζουν τα γεύματα και το μαγείρεμά τους σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ Facebook Twitter
Στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο με υπέρυθρα και μπλε λέιζερ. Φωτογραφία: YouTube

Σύμφωνα με την Ars Technica, το ανακατασκευασμένο κομμάτι κοτόπουλου διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε περισσότερη υγρασία και συρρικνώθηκε λιγότερο κατά το μαγείρεμα από το κοτόπουλο που μαγειρεύεται κανονικά.

Σε μια από τις μικρότερες ίσως γευσιγνωσίες παγκοσμίως, το δίδυμο που συμμετείχε αποφάσισε ότι το 3D-printed κοτόπουλο, μαγειρεμένο με λέιζερ ήταν καλύτερο από το συμβατικά προετοιμασμένο. Αυτό συνέβη ακόμη και παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να καταλάβουν τη γεύση μετάλλου λόγω του λέιζερ στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όπως φαίνεται, παραπέμπει λίγο στη μυρωδιά που έχουν τα σφραγίσματα στον οδοντίατρο. «Μια λίγο βιομηχανική μυρωδιά. Κάτι που δεν έχεις με το κανονικό κοτόπουλο», είπαν οι ερευνητές. 

Δείτε το βίντεο:

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM