Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D-printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ

Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ Facebook Twitter
0

Ξεχάστε κατασκευές όπως σπίτια και γέφυρες ή έναν του Δαβίδ του Μικελάντζελο μέσω 3D εκτυπωτή- μόλις έφτασε το πρώτο 3D printed κοτόπουλο και μαγειρεύεται ταυτόχρονα μέσω λέιζερ.

Ο «σεφ» έρχεται με την μορφή ενός μηχανήματος εξοπλισμένου κατάλληλα ώστε να προχωρά σε 3D εκτύπωση του κρέατος πριν περάσει σε «μαγείρεμα ακριβείας» μέσω λέιζερ.

Η ομάδα επιστημόνων του Columbia University στη Νέα Υόρκη είχε ταΐσει το μηχάνημα με ένα μίγμα πουρέ κοτόπουλου, που στη συνέχεια μετατράπηκε στα κομμάτια που μαγειρεύτηκαν. Σε κάθε περίπτωση, το κοτόπουλου δεν δημιουργήθηκε από το πουθενά και είναι κάτι ανέφικτο μελλοντικά, εξηγούν. 

Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ Facebook Twitter
Μαγείρεμα μέσω λέιζερ σε εξέλιξη. Φωτογραφία: YouTube

Σε σχετική δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science of Food, η ομάδα τονίζει πως η βασική πρόκληση που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ήταν ο έλεγχος της παροχής ενέργειας κατά το μαγείρεμα.

Και εδώ έρχεται το λέιζερ, που επέτρεψε μια ακριβή, εύκολα ελεγχόμενη ποσότητα θερμικής ενέργειας κατευθείαν εκεί που χρειαζόταν στο κοτόπουλο, ενώ μπορεί ακόμη και να κόψει τη συσκευασία για να το μαγειρέψει μέσα στο πακέτο του.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα υπέρυθρα λέιζερ «ροδίζουν» το φαγητό «πιο αποτελεσματικά» από τα μπλε, αλλά τα δεύτερα ήταν καλύτερα στο μαγείρεμα του κρέατος εσωτερικά.

Πιστεύεται ότι αυτή η τεχνολογία «σεφ» θα «επιτρέψει πιο δημιουργικό σχεδιασμό φαγητού» επιτρέποντας στους χρήστες του να προσαρμόζουν τα γεύματα και το μαγείρεμά τους σε μεγαλύτερο βαθμό.

Αυτός ο «σεφ» φτιάχνει 3D printed κοτόπουλο και το μαγειρεύει με ακρίβεια λέιζερ Facebook Twitter
Στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο με υπέρυθρα και μπλε λέιζερ. Φωτογραφία: YouTube

Σύμφωνα με την Ars Technica, το ανακατασκευασμένο κομμάτι κοτόπουλου διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε περισσότερη υγρασία και συρρικνώθηκε λιγότερο κατά το μαγείρεμα από το κοτόπουλο που μαγειρεύεται κανονικά.

Σε μια από τις μικρότερες ίσως γευσιγνωσίες παγκοσμίως, το δίδυμο που συμμετείχε αποφάσισε ότι το 3D-printed κοτόπουλο, μαγειρεμένο με λέιζερ ήταν καλύτερο από το συμβατικά προετοιμασμένο. Αυτό συνέβη ακόμη και παρά το γεγονός ότι μπορούσαν να καταλάβουν τη γεύση μετάλλου λόγω του λέιζερ στη διάρκεια του μαγειρέματος.

Όπως φαίνεται, παραπέμπει λίγο στη μυρωδιά που έχουν τα σφραγίσματα στον οδοντίατρο. «Μια λίγο βιομηχανική μυρωδιά. Κάτι που δεν έχεις με το κανονικό κοτόπουλο», είπαν οι ερευνητές. 

Δείτε το βίντεο:

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ