Αυτός ίσως είναι ο πρώτος μετεωρίτης «μπούμερανγκ» - Ύστερα από χιλιάδες χρόνια στο διάστημα, επέστρεψε στη Γη

Ανακαλύφθηκε στη Σαχάρα ο πρώτος μετεωρίτης «μπούμερανγκ» - Ύστερα από χιλιάδες χρόνια στο διάστημα επέστρεψε στη Γη Facebook Twitter
Ο μετεωρίτης NWA 13188 Φωτ.: Albert Jambon
0

Για μετεωρίτη «μπούμερανγκ» κάνουν λόγο οι αστρονόμοι, καθώς εντοπίστηκε βράχος που εκτοξεύθηκε από τη Γη στο διάστημα, αλλά επέστρεψε στον πλανήτη μας.

Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο βράχο, ο οποίος ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη βόρεια Αφρική. Θα μπορούσε να είναι ο πρώτος μετεωρίτης «μπούμερανγκ», καθώς προήλθε από τον πλανήτη μας, πριν εκτοξευθεί στο διάστημα, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη Γη. Όμως, με τα ευρήματα δεν συμφωνούν όλοι οι αστρονόμοι και αναμένεται να γίνει σχετική αξιολόγηση από ομοτίμους.

Ο μετεωρίτης ονομάζεται NWA 13188 και ζυγίζει περίπου 646 γραμμάρια. Ανακαλύφθηκε από ερευνητές ειδικούς στα «κυνήγι μετεωριτών», σ’ ένα άγνωστο μέρος της ερήμου Σαχάρα στο Μαρόκο το 2018. Να σημειωθεί πως κανείς δεν είδε τον βράχο να πέφτει στη Γη. Επίσης, ανακαλύφθηκε ότι η σύνθεσή του μοιάζει πολύ με έναν συγκεκριμένο τύπο ηφαιστειακών πετρωμάτων που είναι γνωστό στους επιστήμονες, γεγονός που οδήγησε σε εικασίες σχετικά με την προέλευσή του.

Μία ομάδα ερευνητών που ανέλυσε πρόσφατα τον βράχο πιστεύει τώρα ότι πρόκειται για έναν γήινο μετεωρίτη, δηλαδή έναν βράχο που προήλθε από τη Γη και εκτοξεύτηκε στο διάστημα πριν από εκατομμύρια χρόνια, και ο οποίος επέστρεψε στον πλανήτη μας. Ο Τζερόμ Γκατατσέκα, μετεωρολόγος στο πανεπιστήμιο Aix-Marseille της Γαλλίας, παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας του στις 11 Ιουλίου σε διεθνές συνέδριο γεωχημείας στη Λυών, ωστόσο η εν λόγω εργασία δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Εάν τα ευρήματα αποδειχθούν σωστά, τότε ο NWA 13188 θα αναγνωριστεί ως ο πρώτος επίσημος γήινος μετεωρίτης που βρέθηκε στη Γη. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο NWA 13188 είναι όντως γήινος μετεωρίτης επειδή έχει έναν «καλά ανεπτυγμένο φλοιό σύντηξης», δηλαδή ένα λεπτό στρώμα που έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα λόγω της μεγάλης θερμότητας στην επιφάνειά του. Επίσης, αποτελεί ένδειξη ότι κάηκε εν μέρει στη γήινη ατμόσφαιρα, κάτι που δεν συναντάται σε ηφαιστειακά πετρώματα στη Γη.

Η ομάδα βρήκε επίσης ίχνη ισοτόπων, δηλαδή στοιχεία με διαφορετικό αριθμό νετρονίων στους πυρήνες τους, όπως βηρύλλιο-3, ήλιο-10 και νέον-21, που υποδηλώνουν ότι το πέτρωμα εκτέθηκε σε κοσμικές ακτίνες, δηλαδή σωματίδια υψηλής ενέργειας που κινούνται στο διάστημα σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός. Το επίπεδο αυτών των ισοτόπων υποδηλώνει ότι το πέτρωμα βρισκόταν στο διάστημα για τουλάχιστον 10.000 χρόνια, αλλά πιθανόν και πολύ περισσότερο.

Τα σενάρια για την «εκτίναξη» του μετεωρίτη στο διάστημα

Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια για το πώς ο μετεωρίτης εκτινάχθηκε κάποτε στο διάστημα: Το πρώτο είναι ότι μια τεράστια ηφαιστειακή έκρηξη τον εκτόξευσε απευθείας στο διάστημα και το δεύτερο ότι εκτοξεύτηκε από την ατμόσφαιρα από μια κολοσσιαία σύγκρουση αστεροειδούς. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τελευταία εξήγηση είναι η πιο πιθανή, επειδή καμία καταγεγραμμένη ηφαιστειακή έκρηξη δεν ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εκτοξεύσει βράχους στο διάστημα.

«Είναι ένας βράχος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον», δήλωσε ο Λούντοβικ Φεριέρε, επιμελητής της συλλογής μετεωριτών στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Βιέννης στην Αυστρία, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα ανάλυση. Συμπλήρωσε πως απαιτούνται «περισσότερες έρευνες προτού προχωρήσουμε σε αποτελέσματα».

Άλλοι πιστεύουν ότι ο βράχος θα μπορούσε επίσης να έχει «γεννηθεί» σε άλλο σημείο του ηλιακού συστήματος, παρά τις ομοιότητές του με τους γήινους βράχους. «Νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για μετεωρίτη», δήλωσε στο Space.com ο Φρανκ Μπρένκερ, γεωλόγος στο πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη νέα ανάλυση. «Είναι θέμα συζήτησης αν προέρχεται πραγματικά από τη Γη».

Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει περαιτέρω αναλύσεις για να υπολογίσει την ακριβή ηλικία του βράχου και να αναζητήσει τυχόν άλλα στοιχεία που μπορεί να καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο εκτοξεύτηκε μακριά από τη Γη.

Ο NWA 13188 θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι ο πρώτος μετεωρίτης μπούμερανγκ που βρέθηκε στη Γη, αλλά δεν είναι ο πρώτος πιθανός γήινος μετεωρίτης που ανακαλύφθηκε ποτέ. Σε μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Earth and Planetary Science Letters, οι ερευνητές εντόπισαν ένα ασυνήθιστο κομμάτι πετρώματος από το φεγγάρι κατά τη διάρκεια της αποστολής Apollo 14 το 1971, το οποίο περιέχει μικροσκοπικά θραύσματα χαλαζία, αστρίου και ζιρκονίου, που όλα, πιθανότατα, προήλθαν από τη Γη. Θεωρούν ότι αυτό το κομμάτι πετρώματος εκτινάχθηκε από τον πλανήτη μας όταν το φεγγάρι ήταν πολύ πιο κοντά στη Γη, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια.

Με πληροφορίες από livescience

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H Jaguar γίνεται ηλεκτρική και ροζ προκαλώντας αντιδράσεις - «Είναι αυτό το μέλλον της;»

Τech & Science / H Jaguar γίνεται ηλεκτρική και ροζ προκαλώντας αντιδράσεις - «Είναι αυτό το μέλλον της;»

Ο CEO της Jaguar υποστήριξε ότι «θέλουμε να είμαστε τολμηροί και ανατρεπτικοί», καθώς το νέο ηλεκτρικό της αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο Μαϊάμι, αναμένεται να κοστίζει πάνω από 100.000 λίρες
LIFO NEWSROOM
Τι λένε επιστήμονες για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών μπουκαλιών και δοχείων

Τech & Science / Μην χρησιμοποιείτε ξανά πλαστικά μπουκάλια νερού και δοχεία αποθήκευσης φαγητού

Συναγερμός από τους επιστήμονες που προειδοποιούν: Όχι στην επαναχρησιμοποίηση πλαστικού μιας χρήσης - Καρκινογόνες και επικίνδυνες ουσίες που προκαλούν μείωση γονιμότητας και ορμονικές διαταραχές στα πλαστικά μιας χρήσης - Ο μεγάλος κίνδυνος από τα μαύρα πλαστικά που περιέχουν φαγητό
LIFO NEWSROOM
Με τεχνητές εκλείψεις με δορυφόρους οι επιστήμονες θα μελετήσουν το στέμμα του ήλιου

Τech & Science / Με τεχνητές εκλείψεις με δορυφόρους οι επιστήμονες θα μελετήσουν το στέμμα του ήλιου

Δύο δορυφόροι στην αποστολή Proba-3 αναμένεται να εκτοξευθούν την Τετάρτη στην Ινδία και θα εργαστούν παράλληλα για να μελετήσουν το στέμμα του ήλιου - Οι επιστήμονες προσδοκούν να κατανοήσουν γιατί το στέμμα του ήλιου είναι πολύ πιο ζεστό από τον ίδιο τον ήλιο
LIFO NEWSROOM
Σπεγκέτι Νούμερο... 1000: Επιστήμονες έφτιαξαν τα πιο λεπτά μακαρόνια του κόσμου

Τech & Science / Σπαγκέτι Νούμερο... 1000: Επιστήμονες έφτιαξαν τα πιο λεπτά μακαρόνια του κόσμου

Τα μακαρόνια που έφτιαξαν οι ερευνητές είναι περίπου 1.000 φορές πιο λεπτά από το Su filindeu, το μέχρι πρότινος πιο λεπτό ζυμαρικό στον κόσμο, που αποτελείται από μεμονωμένες κλωστές που έχουν πλάτος μόλις 400 χιλιοστόμετρα
LIFO NEWSROOM
Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που επουλώνει τις πληγές της μοναξιάς - Πώς να το κατακτήσουμε

Τech & Science / Ευγνωμοσύνη: Το συναίσθημα που επουλώνει τις πληγές της μοναξιάς - Πώς να το κατακτήσουμε

Τα οφέλη της στη σωματική και την ψυχική υγεία - Τέσσερις τρόποι που προτείνει η επιστήμη, για να μπορέσουμε να αισθανθούμε το καλό που έρχεται από τους άλλους ανθρώπους
LIFO NEWSROOM
Ιπτάμενοι δίσκοι και μυστικά προγράμματα: Όλα όσα άκουσε το Κογκρέσο για τα UFO

Τech & Science / UFO και UAP: Οι καταθέσεις στο Κογκρέσο για ιπτάμενους δίσκους, μυστικά προγράμματα, εξωγήινη ζωή και ανώμαλα «φαινόμενα»

Σε μία νέα σειρά ακροάσεων για τα Άγνωστης Ταυτότητας Ανώμαλα Φαινόμενα, όπως είναι πια γνωστά τα λεγόμενα UFO, αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού υποστήριξαν ότι το Πεντάγωνο γνωρίζει την ύπαρξη εξωγήινης ζωής
LIFO NEWSROOM