Επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία το Facebook, μετά τον αποκλεισμό των χρηστών από τις ειδήσεις που επέβαλε η πλατφόρμα πριν από λίγες μέρες.

 

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Scott Morrison είπε ότι το Facebook «μας έχει κάνει πάλι φίλους», η εταιρεία έχει δηλώσει δημοσίως ότι παραμένει αντίθετη στον προτεινόμενο νόμο, που απαιτεί από τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων να πληρώνουν για συνδέσμους σε περιεχόμενο ειδήσεων.

 

Ο ανώτερος διευθυντής του Facebook στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού, Simon Milner αναγκάστηκε την Παρασκευή να ζητήσει συγγνώμη μετά την απαγόρευση της πρόσβασης σε λογαριασμούς που διαχειρίζονται κυβερνητικοί φορείς και κρατικές υπηρεσίες υγείας.

 

Ο Morrison το Σάββατο δήλωσε ότι χαιρετίζει την κίνηση απολογίας του Milner, πρόσθεσε ωστόσο ότι ο αποκλεισμός λογαριασμών δημόσιας πληροφόρησης από το Facebook ήταν απαράδεκτος.

 

«Η δουλειά μου τώρα είναι να διασφαλίσω ότι θα συνεχίσουμε με αυτές τις συζητήσει και θα τις ολοκληρώσουμε με επιτυχία», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους.

 

«Η θέση της αυστραλιανής κυβέρνησης είναι πολύ σαφής. Οι άνθρωποι γνωρίζουν την ισχυρή υποστήριξη που παρέχεται διεθνώς για τη θέση της Αυστραλίας. Είμαι χαρούμενος που το Facebook αποφάσισε, όπως φαίνεται, να μας κάνει και πάλι φίλους και να επιστρέψει στις συζητήσεις, προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι προστασίες που θέλουμε να εφαρμόσουμε, έχουν στόχο μια ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία, που θα υποστηρίζεται από ένα ανοιχτό ειδησεογραφικό μέσο».

 

Το Facebook ισχυρίστηκε αρχικά ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να κλείσει τις σελίδες υπηρεσιών υγείας και έκτακτης ανάγκης, υποστηρίζοντας ότι ο κώδικας διαπραγμάτευσης των μέσων ενημέρωσης ήταν κακώς διατυπωμένος.

 

Όμως αργότερα δεσμεύτηκε να αντιστρέψει τις απαγορεύσεις, αποδίδοντας την κίνηση σε λάθος.

 

Ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Josh Frydenberg, δήλωσε την Παρασκευή ότι παραμένει αποφασισμένος να πείσει τον ιδρυτή του Facebook, Mark Zuckerberg να αποδεχτεί τον κώδικα διαπραγμάτευσης των μέσων ενημέρωσης. Οι δυο τους μίλησαν την Παρασκευή το πρωί και θα μιλήσουν ξανά μέσα στο σαββατοκύριακο.

 

Η απαγόρευση περιορίζει τους Αυστραλούς χρήστες και τους εκδότες να βλέπουν ή να μοιράζονται ειδήσεις ενώ την ίδια ώρα, οι χρήστες στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυστραλιανές ειδήσεις.

 

«Αυτό αφορά την κυριαρχία της Αυστραλίας. Πρόκειται για τη νομοθεσία της Αυστραλίας, για τους Αυστραλούς, πρόκειται για τους κανόνες του διαδικτύου και του ψηφιακού κόσμου που αναπαράγει τους κανόνες του φυσικού κόσμου», δήλωσε ο Frydenberg.

 

Ο Morrison είπε ότι οι ηγέτες της Ινδίας, του Καναδά και του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν στενά την αντίδραση του Facebook.

 

Ο Καναδός υπουργός, Steven Guilbeault, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του θα υιοθετήσει την αυστραλιανή προσέγγιση καθώς θα διαμορφώσει τη δική της νομοθεσία τους προσεχείς μήνες.

 

Ο αυστραλιανός νόμος, ο οποίος αναγκάζει το Facebook και την Google να συνάψουν εμπορικές συμφωνίες με Αυστραλούς εκδότες ή εναλλακτικά θα τεθεί σε ισχύ υποχρεωτική διαιτησία, αναμένεται να ψηφιστεί από τη Γερουσία εντός της επόμενης εβδομάδας, παρά το γεγονός ότι οι Εργατικοί επικρίνουν την κυβέρνηση για τον χειρισμό των  διαπραγματεύσεων με ψηφιακές πλατφόρμες.

 

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Αυστραλίας, Anthony Albanese, δήλωσε ότι το Facebook πρέπει να αποδεχτεί ότι οι εταιρείες μέσων ενημέρωσης πρέπει να πληρώνονται για το περιεχόμενο, προκειμένου να διατηρήσουν τη δημοσιογραφία ζωντανή. Πρόσθεσε ακόμα ότι η απαγόρευση της εταιρείας για περιεχόμενο ειδήσεων θα βλάψει τη φήμη της.

 

Σε ακρόαση κοινοβουλευτικής έρευνας την Παρασκευή, τόσο ο εκτελεστικός πρόεδρος της News Corp, Michael Miller όσο και ο διευθύνων σύμβουλος του Nine, Hugh Marks κάλεσαν την κυβέρνηση να τηρήσει το σχέδιό της για τη νομοθεσία του κώδικα διαπραγμάτευσης των μέσων ενημέρωσης.

 

Ο Miller είπε ότι δεν είχε γίνει ακόμη κατανοητός ο πλήρης αντίκτυπος των απαγορεύσεων του Facebook.

 

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε το Σάββατο ότι θεώρησε τη διαμάχη της Αυστραλίας με το Facebook ως ιδιωτική επιχειρηματική υπόθεση.

 

Η Google, από την πλευρά της, η οποία αρχικά απείλησε να κλείσει τη μηχανή αναζήτησης στην Αυστραλία, ανακοίνωσε μια σειρά προληπτικών συμφωνιών αδειοδότησης την περασμένη εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας παγκόσμιας συμφωνίας με την News Corp.

 

Η κίνηση του Facebook είχε άμεσο αντίκτυπο στην επισκεψιμότητα σε νέους ιστότοπους της Αυστραλίας, σύμφωνα με πρώιμα στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης Chartbeat, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

 

Η συνολική επισκεψιμότητα σε sites της Αυστραλίας από διάφορες πλατφόρμες μειώθηκε από την προηγούμενη ημέρα της απαγόρευσης κατά περίπου 13% εσωτερικό της χώρας.

 

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr