Βιο-φωτοβόλο πλαγκτόν στην περιοχή του Jervis Bay στην Αυστραλία, δημιουργεί σχεδόν απόκοσμες εικόνες στη θάλασσα. 

 

Το σπάνιο και εντυπωσιακό φαινόμενο, κατέγραψε η κάμερα του φωτογράφου Jordan Robins στην Αυστραλία καθώς τα κύματα ενεργοποιούν τους μικροοργανισμούς που διαχέουν το φως.

 

Το φαινόμενο παραγωγής και έκλυσης ορατού φωτός από ζωντανούς οργανισμούς ονομάζεται βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός. Πρόκειται για μία διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσω χημικών αντιδράσεων και παρατηρείται σε πληθώρα διαφορετικών οργανισμών όπως βακτήρια, μύκητες, ψάρια και έντομα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο συμβαίνει τόσο στο χερσαίο όσο και στο υδάτινο περιβάλλον. Η παραγωγή του φωτός γίνεται σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις μέσω οξείδωσης μιας ομάδας χημικών μορίων που ονομάζονται λουσιφερίνες (luciferins). Το φάσμα των οργανισμών με την ικανότητα βιοφωτισμού είναι εντυπωσιακά μεγάλο. Ξεκινώντας από θαλάσσια βακτήρια και χερσαίους μύκητες (όπως τα μανιτάρια) φτάνει μέχρι κεφαλόποδα και ψάρια.


Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των επιστημόνων ο βιοφωτισμός αναπτύχθηκε για να εξυπηρετήσει σκοπούς όπως η επικοινωνία, η θήρευση ή η άμυνα των οργανισμών προσφέροντας ορισμένες φορές τρομερά πλεονεκτήματα στους χρήστες του και σίγουρα εντυπωσιακές εικόνες.

 

 

 Με πληροφορίες από BBC 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr