AstraZeneca: Προφύλαξη με συνδυασμό αντισωμάτων- «Εξαιρετικά αποτελέσματα» στις κλινικές δοκιμές

AstraZeneca: Προφύλαξη με συνδυασμό αντισωμάτων- «Εξαιρετικά αποτελέσματα» στις κλινικές δοκιμές Facebook Twitter
Unsplash
0

Ο αγγλοσουηδικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα για έναν προφυλακτικό συνδυασμό αντισωμάτων κατά της COVID-19, που μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης συμπτωματικής μορφής της νόσου στους ευάλωτους ασθενείς.

Πρόκειται για ένα σκεύασμα που συνδυάζει δύο αντισώματα LAAB και χορηγείται ενδομυϊκά. Όταν χορηγείται πριν έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό, έχει αποτέλεσμα, όπως σημειώνει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της. Για την ώρα ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί αν ο συνδυασμός με κωδική ονομασία AZD7442 είναι αποτελεσματικός και σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό πριν την χορήγηση της προληπτικής δόσης.

Στην πρώτη περίπτωση πάντως, οι δοκιμές δείχνουν πως μειώνεται κατά 77% ο κίνδυνος εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου, σύμφωνα με τα δεδομένα των κλινικών δοκιμών τρίτης φάσης. Η AstraZeneca σημειώνει επίσης ότι δεν καταγράφηκε καμία περίπτωση σοβαρής COVID-19 ή θανάτου.

Στις δοκιμές που έγιναν σε Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Βρετανία και ΗΠΑ, μετείχαν 5.197 άνθρωποι, το 75% των οποίων παρουσίαζε συννοσηρότητες (συνυπάρχουσες παθήσεις). Το σκεύασμα χορηγήθηκε ενδομυϊκά.

«Με αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, η AZD7442 θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στο οπλοστάσιό μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που μπορεί να χρειάζονται κάτι περισσότερο από ένα εμβόλιο για να επιστρέψουν στις φυσιολογικές τους ζωές», υπογράμμισε ο Μάιρον Λέβιν, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι επικεφαλής της δοκιμής.

«Χρειαζόμαστε κι άλλες προσεγγίσεις για τους ανθρώπους που δεν είναι καλά προστατευμένοι από τα εμβόλια κατά της COVID-19», συμπλήρωσε ο Μενέ Πάγκαλος, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της AstraZeneca, ο οποίος δεσμεύτηκε να δημοσιεύσει επιπρόσθετα δεδομένα για τις δοκιμές αργότερα φέτος.

Το εργαστήριο διευκρινίζει ότι θα καταθέσει φάκελο στις αρμόδιες αρχές, για να εξασφαλίσει έγκριση για επείγουσα χρήση. 

Η AstraZeneca ήταν από τις πρώτες που είχαν κατοχυρώσει και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δόθηκε χθες, Πέμπτη, στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 των Pfizer/BioNtech είναι πιο αποτελεσματικό κατά των μολύνσεων που συνδέονται με το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του νέου κορωνοϊού, αλλά η αποτελεσματικότητά του φθίνει ταχύτερα από αυτή του εμβολίου της AstraZeneca.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Tech & Science / «Είμαι στην κόλαση και θα σε στοιχειώσω»: Η τεχνητή νοημοσύνη επαναφέρει τους νεκρούς με ολέθρια αποτελέσματα

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκεται η βιομηχανία της επικοινωνίας με αγαπημένους εκλιπόντες μέσω προσομοιώσεων τεχνητής νοημοσύνης. Κάποιες φορές όμως, τα αποτελέσματα είναι απολύτως τρομακτικά.
THE LIFO TEAM
Εφευρέτριες δημιούργησαν "έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο" που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Τech & Science / Εφευρέτριες στην Τυνησία δημιούργησαν «έξυπνο αναπηρικό αμαξίδιο» που συνδέεται με τον εγκέφαλο

Το αμαξίδιο είναι ιδιαίτερα εύχρηστο αφού τα άτομα που το χρησιμοποιούν μπορούν να το κινήσουν με τη χρήση οθόνης αφής, φωνητικής εντολής και εκφράσεων προσώπου.
NEWSROOM