Η ταυτόχρονη χρήση αντηλιακού και εντομοαπωθητικού μπορεί να μειώσει αισθητά την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, προειδοποιούν Γάλλοι επιστήμονες.
Σε νέα μελέτη του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS), αποκαλύπτεται ότι η εφαρμογή των δύο προϊόντων μαζί οδηγεί σε μικρότερη απορρόφηση της UVB ακτινοβολίας από το δέρμα – γεγονός που ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο ηλιακών εγκαυμάτων και μακροπρόθεσμων δερματικών βλαβών.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Parasites & Vectors, περιλάμβανε δοκιμές σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος ex vivo (εκτός ζωντανού οργανισμού). Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό αντηλιακού με ευρέως χρησιμοποιούμενο εντομοαπωθητικό, και το εφάρμοσαν σε βιοψίες, οι οποίες εκτέθηκαν σε φυσικές και τεχνητές υπεριώδεις ακτίνες προσομοιώνοντας τις συνθήκες ηλιοφάνειας.
Με τη βοήθεια ενός προηγμένου εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, κατέγραψαν την αντίδραση των κυττάρων του δέρματος στο οξειδωτικό στρες που προκαλεί η UVB ακτινοβολία. Η ανάλυση αποκάλυψε σημαντική μείωση της φωτοπροστασίας όταν τα δύο προϊόντα εφαρμόζονταν ταυτόχρονα.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα
Η εφαρμογή μόνο του αντηλιακού προσέφερε πλήρη προστασία, ενώ το εντομοαπωθητικό από μόνο του δεν είχε ούτε προστατευτική ούτε τοξική δράση. Ωστόσο, όταν εφαρμόστηκαν ταυτόχρονα, η προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία μειώθηκε σημαντικά.
«Διαπιστώσαμε ότι η ταυτόχρονη εφαρμογή του εντομοαπωθητικού με το αντηλιακό μείωσε σημαντικά την προστατευτική δράση του αντηλιακού έναντι της UVB ακτινοβολίας», έγραψαν οι επιστήμονες. Αυτή είναι, όπως τόνισαν, η πρώτη φορά που αξιολογείται η τοξικότητα του συνδυασμού τέτοιων προϊόντων σε δείγματα ανθρώπινου δέρματος.
Οδηγίες χρήσης και νέες προοπτικές
Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά, ιδίως για ταξιδιώτες και άτομα που εκτίθενται για πολλές ώρες σε εξωτερικούς χώρους και συνδυάζουν τις δύο κρέμες, π.χ. σε περιοχές με έντονο ήλιο και κουνούπια. Οι επιστήμονες καλούν για νέα, ενημερωμένα πρωτόκολλα εφαρμογής των δύο προϊόντων, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη προστασία.
Η μέθοδος της έρευνας, που συνδύασε τεχνητή νοημοσύνη και ψηφιακή μορφομετρία, μπορεί επίσης να αξιοποιηθεί μελλοντικά για τη μελέτη των τοξικών επιδράσεων και άλλων σκευασμάτων στο ανθρώπινο δέρμα — από καλλυντικά έως ρύπους και φυτοφάρμακα.