Την άποψη ότι ο κορωνοϊός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στην Κίνα υποστήριξε ο Γάλλος νομπελίστας Λυκ Μοντανιέ. 

 

Συγκεκριμένα, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε εκπομπή του γαλλικού CNews υποστήριξε ότι ο ιός «ξέφυγε», από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας, κατά λάθος. Σύμφωνα με τον ίδιο το κινεζικό εργαστήριο εξειδικεύεται σε αυτού του τύπου τους κορωνοϊούς από την αρχή της νέας χιλιετίας. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτός ο ιός δημιουργήθηκε», είπε κατηγορώντας τους μοριακούς βιολόγους ότι εισήγαγαν αλληλουχίες DNA του HIV σε κορωνοϊούς πιθανότατα προσπαθώντας να ανακαλύψουν εμβόλιο για το AIDS. O Μοντανιέ υπήρξε ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν τον ιό HIV το 1983.

 

Ο ίδιος ανέφερε ότι δεν είναι σαφές το πώς ο ιός «δραπέτευσε» από το εργαστήριο και εξαπέλυσε πυρά κατά των επιστημόνων που «κάνουν τους μαθητευόμενους μάγους». Σύμφωνα πάντα με τον Μοντανιέ «μια ομάδα φημισμένων Ινδών ερευνητών» προσπάθησε επίσης να δημοσιεύσει μελέτη με ανάλογα συμπεράσματα. Όταν ρωτήθηκε για το αν ο κορωνοϊός θα μπορούσε να προέλθει από έναν ασθενή με HIV, ο Μοντανιέ απάντησε κατηγορηματικά πως για να εισαχθεί η ακολουθία του HIV σε αυτό το γονιδίωμα, χρειάστηκαν μοριακά εργαλεία υπογραμμίζοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε εργαστήριο». 

 

Η υπόθεση ότι o ιός δημιουργήθηκε σε εργαστήριο στο Γουχάν αποτελεί μία συνομωσιολογία που απέχει από την πραγματική επιστήμη, δήλωσε ο Jean-Francois Delfraissy επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου της γαλλικής κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, σε συνέντευξη στο γαλλικό κανάλι BFM TV.

 

Η θεωρία που σχετίζει τον κορωνοϊό με τον ιό HIV «δεν έχει νόημα», ανέφερε ο ιολόγος Étienne Simon-Lorière του του Ινστιτούτου Παστέρ στο AFP κάνοντας λόγο για ακολουθίες που αποτελούν «πολύ μικρά στοιχεία που βρίσκονται σε άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας» και «κομμάτια του γονιδιώματος που μοιάζουν με πολλές αλληλουχίες στο γενετικό υλικό των βακτηρίων, των ιών και των φυτών».

 

Παρότι ο Λυκ Μοντανιέ τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ το 2008 για την δουλειά του στον ΗΙV τα τελευταία χρόνια αποτελεί αμφιλεγόμενη προσωπικότητα στην επιστημονική κοινότητα ενώ έχει υιοθετήσει και αντιεμβολιαστικές θέσεις. Στις θέσεις αυτές αντέδρασαν με επιστολή τους 106 ακαδημαϊκοί κατηγορώντας τον ότι χρησιμοποιεί το βραβείο Νόμπελ για να διαδώσει επικίνδυνα μηνύματα για την υγεία. 

Με πληροφορίες από connexionfrance/huffingtonpost.fr/xinhua/healthfeedback.org/The Wire

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr