LIVE!

Ανακαλύφθηκαν περιπλανώμενοι πλανήτες που δείχνουν πώς δημιουργήθηκαν τα αστέρια

Ανακαλύφθηκαν περιπλανώμενοι πλανήτες που δείχνουν πώς δημιουργήθηκαν τα αστέρια Facebook Twitter
Φωτογραφία από το τηλεσκόπιο James Webb Space/ NASA
0

Οι αστρονόμοι που χρησιμοποιούν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb βρήκαν έξι συστήματα περιπλανώμενων πλανητών που δημιουργήθηκαν ακριβώς όπως τα αστέρια

Η ανακάλυψη αυτή είναι κρίσιμη, σύμφωνα με το axios, διότι θα μπορούσε να προσφέρει στους επιστήμονες νέα δεδομένα για το ποια αστρικά σώματα σχηματίζονται κάτω από ποιες συνθήκες.  

Το τηλεσκόπιο JWST εξέτασε το NGC 1333, ένα νεαρό σμήνος αστέρων που σχηματίζεται σχεδόν 1.000 έτη φωτός από τη Γη, και εντόπισε έξι «κόσμους περιπλανώμενων πλανητών», αστρικά σώματα δηλαδή που είναι απαλλαγμένα από τη βαρύτητα οποιουδήποτε άστρου.  

Τα ελεύθερα αιωρούμενα συστήματα περιπλανώμενων πλανητών έχουν μάζα πέντε έως 15 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία και πιθανότατα σχηματίστηκαν όπως τα αστέρια όταν ένα νέφος αερίου και σκόνης κατέρρευσε υπό την επίδραση της βαρύτητας, αναφέρουν οι ερευνητές σε μελέτη που θα δημοσιευτεί στο The Astronomical Journal. 

Αυτά τα «αποτυχημένα αστέρια» - ή καφέ νάνοι - δεν έχουν αρκετή μάζα για να συντηρήσουν το υδρογόνο σε ήλιο, αλλά είναι πολύ μεγάλα για να θεωρηθούν γιγάντιοι πλανήτες αερίων. 

Αυτό που «με εντυπωσιάζει είναι αυτό που δεν βρήκαμε», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Ray Jayawardhana, αστροφυσικός και προϊστάμενος στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. 

Το τηλεσκόπιο JWST είναι αρκετά ευαίσθητο ώστε να εντοπίζει αντικείμενα με μάζα μικρότερη από πέντε φορές τη μάζα του Δία, αλλά δεν εντοπίστηκαν περιπλανώμενοι πλανήτες αυτού του μεγέθους. 

Αυτό υποδηλώνει ότι τυχόν σώματα μικρότερα από αυτά, σε αυτό το αστρικό σμήνος σχηματίζονται σαν πλανήτες και όχι σαν αστέρια αναφέρει η ομάδα. 

«Ξαφνικά τίθεται το ερώτημα αν βλέπουμε το αστρικό σώμα με τη μικρότερη δυνατή μάζα που μπορεί να σχηματιστεί με τον ίδιο τρόπο με αυτόν που σχηματίζονται τα αστέρια», δήλωσε ο Jayawardhana, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να κατανοήσει αυτό το όριο για σχεδόν δύο δεκαετίες. 

Ωστόσο, ο Jayawardhana δήλωσε ότι πρέπει να εξεταστούν και άλλα αστρικά σμήνη διαφορετικής πυκνότητας για να είναι σίγουροι ότι έχουν βρει το αστρικό όριο δημιουργίας.   

Τι σημαίνει το δαχτυλίδι γύρω από ένα αστρικό σώμα

Μια άλλη ομάδα ανέφερε πέρυσι ότι βρήκε ακόμη μικρότερης μάζας περιπλανώμενους πλανήτες στο πυκνότερο σμήνος του νεφελώματος του Ωρίωνα. 

Οι επιστήμονες αυτής της ομάδας, υπέθεσαν ότι μπορεί να σχηματίστηκαν σαν πλανήτες - από τη συσσώρευση δηλαδή αερίου και σκόνης σε ένα δαχτυλίδι που περιβάλλει ένα αστέρι μετά τη δημιουργία του - και στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν από τις ισχυρές βαρυτικές αλληλεπιδράσεις στο πυκνότερο αστρικό σμήνος. 

Το ελαφρύτερο από τα έξι αυτά αστρικά σώματα περιβάλλεται από ένα δαχτυλίδι σκόνης και αερίου.  

Το δαχτυλίδι υποδηλώνει ότι το αστρικό σώμα σχηματίστηκε όπως ένα αστέρι, επειδή θα ήταν δύσκολο για ένα αστρικό σώμα να μεταφέρει υλικό όπως αυτό αν εκτοξευτεί από ένα αστρικό σύστημα - είναι πιο πιθανό να απογυμνωθεί αντ' αυτού, λέει ο Jayawardhana. 

Αυτό εγείρει την πιθανότητα ότι ένα μίνι πλανητικό σύστημα - μικρότερο από το δικό μας - θα μπορούσε να σχηματίζεται γύρω από τον μικρό περιπλανώμενο πλανήτη

Με πληροφορίες από Axios 

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM