Αλτσχάιμερ: Φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει τη νόσο, σύμφωνα με κλινική δοκιμή

Αλτσχάιμερ: Φάρμακο φαίνεται να επιβραδύνει τη νόσο, σύμφωνα με κλινική δοκιμή Facebook Twitter
0

Ερευνητές ελπίζουν ότι έρχεται μία νέα εποχή στην αντιμετώπιση του Αλτσχάιμερ, έπειτα από κλινική δοκιμή που έδειξε ότι φάρμακο επιβραδύνει τη γνωστική εξασθένηση σε ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου. 

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται έπειτα από δεκαετίες αποτυχιών στον τομέα και έκανε κάποιους ειδικούς να λένε πως το Αλτσχάιμερ θα μπορούσε να είναι θεραπεύσιμο. 

«Αυτό είναι το πρώτο φάρμακο που παρέχει μια πραγματική επιλογή θεραπείας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Μπαρτ ντε Στρούπερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Άνοια στο University College London. «Παρότι τα κλινικά οφέλη εμφανίζονται κάπως περιορισμένα, μπορούμε να αναμένουμε ότι θα γίνουν περισσότερο ξεκάθαρα με τον καιρό», συμπλήρωσε.  

Το εν λόγω φάρμακο, το lecanemab, είναι μια θεραπεία αντισωμάτων που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρεία Biogen και η ιαπωνική Eisai. Οι φαρμακευτικές εταιρείες ανακοίνωσαν τον Σεπτέμβριο τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε περίπου 1.800 ασθενείς, αλλά οι ερευνητές του τομέα περίμεναν εναγωνίως τα πλήρη αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν την Τρίτη στο New England of Journal Medicine. 

Αυτά έδειξαν ότι το φάρμακο μειώνει την εξασθένηση των συνολικών νοητικών δεξιοτήτων των ασθενών κατά 27% σε διάστημα 18 μηνών- σε σύγκριση με αυτούς στους οποίους χορηγήθηκε placebo- ένα μέτριο αλλά σημαντικό αποτέλεσμα. 

Εδώ και δεκαετίες οι προσπάθειες των ειδικών να επιβραδύνουν, να σταματήσουν ή να αντιστρέψουν τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ έχουν αποτύχει και έχουν κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε φαρμακευτικές εταιρείες, κάποιες από τις οποίες εγκατέλειψαν αυτό τον τομέα. 

Παρά τον ενθουσιασμό για τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επεσήμαναν σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την υιοθέτηση των φαρμάκων. Το lecanemab είναι ακριβό- κοστίζει από 10.000 έως 30.000 λίρες τον χρόνο για έναν ασθενή- και έχει τόσο μέτρια επίδραση, τουλάχιστον σε διάστημα 18 μηνών, που δεν είναι σαφές εάν οι πάσχοντες θα παρατηρούσαν κάποιο όφελος. 

Επίσης, έχουν προκύψει ερωτήματα για την ασφάλεια του φαρμάκου, έπειτα από αναφορά για δύο θανάτους από τους μετέχοντες στην κλινική δοκιμή, τους οποίους κάποιοι ερευνητές σύνδεσαν με το σκεύασμα. 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι δύο φαρμακευτικές εταιρείες, 13 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια της δοκιμής, από τους οποίους οι έξι έλαβαν το φάρμακο και οι επτά placebo. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα θεωρούν ότι κανένας θάνατος δεν σχετίζεται με το φάρμακο. 

Οι δύο θάνατοι, που δημιούργησαν ανησυχίες, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό τον απολογισμό επειδή συνέβησαν μετά την ολοκλήρωση της δοκιμής. Δεν είναι γνωστό αν σε αυτούς τους ανθρώπους είχε χορηγηθεί το σκεύασμα. 

«To lecanemab δεν είναι πανάκεια, αλλά αποτελεί απόδειξη της ιδέας ότι αντίληψης ότι το Αλτσχάιμερ δεν είναι ακατόρθωτο πρόβλημα. Είναι πιθανόν θεραπεύσιμο και ίσως κάποια ημέρα να μπορεί ακόμη και να προληφθεί», δήλωσε ο Τζόναθαν Σκοτ, καθηγητής νευρολογίας στο UCL. «Πρέπει να επεκτείνουμε την έρευνα και να συνεχίσουμε να διερευνούμε διαφορετικά φάρμακα που στοχεύουν σε διαφορετικές πτυχές της νόσου. Τελικά είναι πιθανό να χρειάζεται συνδυασμός θεραπειών», πρόσθεσε . 

Με πληροφορίες από Guardian, NYT
 

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Τech & Science / «Παράτα το Instagram, η τεχνητή νοημοσύνη θα σου δώσει δουλειά», λέει ο CEO της Perplexity

Ο CEO της Perplexity, Αραβίντ Σρινιβάς, καλεί τους εργαζόμενους να αξιοποιήσουν την ΤΝ αντί να χάνονται στα social – Την ώρα που η ΤΝ μειώνει θέσεις εργασίας, «η λύση είναι η επιχειρηματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Τech & Science / Η OpenAI επέλεξε την Google, αντί της Amazon και της Microsoft, για τις υποδομές cloud του ChatGPT

Η συνεργασία με τον τεχνολογικό κολοσσό έρχεται καθώς η OpenAI διευρύνει τους παρόχους cloud, αναζητώντας περισσότερη υπολογιστική ισχύ για την εξυπηρέτηση της αυξανόμενης ζήτησης
LIFO NEWSROOM
Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Τech & Science / Οκτώ μωρά στο Ηνωμένο Βασίλειο γεννήθηκαν με DNA από τρία άτομα για την εξάλειψη ανίατης κληρονομικής ασθένειας

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη στην τεχνική της «δωρεάς μιτοχονδριακού DNA», που στοχεύει στην πρόληψη σοβαρών, συχνά θανατηφόρων παθήσεων
LIFO NEWSROOM
ALS: Η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Τech & Science / Τι είναι το ALS, η νόσος που αντιμετώπιζε ο Γεράσιμος Μιχελής

Η Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση ή νόσος του κινητικού νευρώνα, με την οποία εξοικειώθηκε μεγάλη μερίδα του κόσμου μέσα από την περίπτωση του Στίβεν Χόκινγκ - Τα πρώιμα συμπτώματα και οι πιθανότητες επιβίωσης
LIFO NEWSROOM
Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Τech & Science / Πρωτεΐνες στο ανθρώπινο σώμα αποκαλύπτουν προειδοποιητικά σημάδια για τη νόσο Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον

Η ανάλυση μεγάλου συνόλου βιολογικών δεδομένων αποκαλύπτει στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ανίχνευση και την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων
LIFO NEWSROOM