Το «αγόρι της Τουρκάνα» τιμά το σημερινό Google Doodle, που γιορτάζει έτσι την ανακάλυψη του πιο ολοκληρωμένου ανθρώπινου σκελετού. 

 

Τον Αύγουστο του 1984, ο Kamoya Kimeu βρήκε το Turkana Boy, το οποίο είναι ο πληρέστερος ανθρώπινος σκελετός που βρέθηκε από έναν πρώιμο ανθρωποκτόνο. Η Google δείχνει αυτό το κινούμενο doodle σε πολλές χώρες την 1η Αυγούστου.

 

«Ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε κάνει μια βαρυσήμαντη ανακάλυψη. Το "αγόρι της Τουρκάνα" αποτελεί το πληρέστερο εύρημα προϊστορικού ανθρωπίνου σκελετού», σημείωσε ο Richard Leakey, παλαιοανθρωπολόγος και αρχαιολόγος.

 

Ο Kamoya Kimeu και η ομάδα του πραγματοποιούσαν μια αρχαιολογική έρευνα μεταξύ 1984 και 1986 στην Ανατολική Αφρική, στη διάρκεια της οποίας ανακάλυψαν ένα «όχι και τόσο ανθρώπινο» απολίθωμα, το οποίο πιθανότατα να ανήκε σε Homo erectus.

 

Αποφάσισαν να το ονομάσουν «αγόρι της Τουρκάνα», επειδή βρέθηκε δίπλα στη λίμνη Τουρκάνα, στη Κένυα.

 

Σύμφωνα με την ομάδα, τα οστά του απολιθώματος πιθανότατα ανήκαν σε ένα αγόρι μεταξύ 11 και 13 ετών. Το ύψος του δεν ξεπερνούσε το 1,67, ενώ ο εγκέφαλος του είχε το μέγεθος ενός σημερινού δίχρονου παιδιού.

 

Τα οστά δείχνουν ότι το αγόρι ήταν δίποδο. Δεδομένου ότι απαιτείται αρκετή μυϊκή ενέργεια για να περπατήσει κάποιος, η θερμότητα του σώματος αυξάνεται, οπότε η ομάδα υποθέτει πως ο προϊστορικός άνθρωπος ήταν άτριχος, όπως ακριβώς ο Homo sapiens.

 

Επειδή ακριβώς το αγόρι ήταν άτριχο, το σώμα του θα χρειαζόταν αρκετή μελανίνη για να προστατεύεται από τον ήλιο. Επομένως, η ομάδα συμπεραίνει πως η επιδερμίδα του θα ήταν αρκετά σκούρα.