60 χρόνια αντισυλληπτικό χάπι: Η επανάσταση απέναντι στην εκκλησία και στις «ενστάσεις» γιατρών

60 χρόνια αντισυλληπτικό χάπι: Η επανάσταση απέναντι στην εκκλησία και στις «ενστάσεις» γιατρών Facebook Twitter
0

Το αντισυλληπτικό χάπι, που έφερε επανάσταση στις σεξουαλικές σχέσεις, έκλεισε φέτος 60 χρόνια κυκλοφορίας. 

  

«Όσο μικροσκοπικό είναι το αντισυλληπτικό χάπι, τόσο γιγαντιαία ήταν η επίδρασή του», σχολιάζει η Deutsche Welle. Όταν στις 8 Αυγούστου του 1960 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην αμερικανική αγορά, προκάλεσε «σεισμό» σε όλα τα επίπεδα.

Αρχικά οι γιατροί το έδιναν για προβλήματα στον γυναικείο κύκλο και μόνο στις παντρεμένες γυναίκες. Αλλά όποιος διάβαζε τα μικρά γράμματα στις οδηγίες χρήσης, καταλάβαινε πολύ γρήγορα την τεράστια αλλαγή που θα έφερνε στη ζωή εκατομμυρίων γυναικών που στο εξής θα μπορούσαν να αποσυνδέουν την πιθανότητα σύλληψης από την σεξουαλική πράξη.

Στη μέγκενη των γιατρών και της εκκλησίας


Και εδώ ακριβώς κρύβεται η εκρηκτική επίδραση του χαπιού σε κοινωνικό επίπεδο. Για πρώτη φορά η νέα ασφαλής και γρήγορη μέθοδος αντισύλληψης επέτρεψε την ελεύθερη σεξουαλική πράξη, το σεξ χωρίς τον «κίνδυνο» να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. 

Διακήρυξη στον καθεδρικό ναό


«Η κοινωνία τις δεκαετίες του 50 και αρχές του 60 ήταν πολύ συντηρητική», λέει ο Ρόμπερτ Γιούτε, ιστορικός της ιατρικής. «Το σχολείο, η εκκλησία και φυσικά οι γιατροί είχαν τεράστιο κύρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την εισαγωγή του χαπιού στην αμερικανική και γερμανική κοινωνία, οι γιατροί τάχθηκαν δυναμικά κατά. Και στην περίφημη διακήρυξη στον καθεδρικό ναό Ulmer Münster στη γερμανική πόλη Ούλμ, την οποία υπέγραψαν 200 γιατροί, εκφράστηκε ο φόβος ότι το χάπι θα είχε φοβερές συνέπειες εάν η σεξουαλική πράξη έμενε χωρίς αποτελέσματα. Υπήρχε τότε μια διαδεδομένη συναίνεση ότι θα έπρεπε να μπουν όρια στην αντισύλληψη».


«Make love not war»

Όμως το τραίνο της σεξουαλικής απελευθέρωσης είχε ξεκινήσει, οι κοινωνικές αντιστάσεις αλλά και η πολεμική της Καθολικής Εκκλησίας δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την πορεία. Το χάπι συνέπεσε με περίοδο ευμάρειας και η σεξουαλική επανάσταση ενέπνευσε το σύνθημα των Χίπις «make love not war». Η σεξουαλική απελευθέρωση έθεσε σε αμφιβολία τον θεσμό του γάμου, χαρίζοντας σεξουαλική ελευθερία. 

Στο μεταξύ βέβαια παρατηρείται μια μορφή «κόπωσης», υπό την έννοια ότι ορισμένες νέες γυναίκες δεν θέλουν να παρεμβαίνουν στο μηνιαίο κύκλο με ορμονικά παρασκευάσματα και προτιμούν να απαγκιστρωθούν από το χάπι, σύμφωνα με την γυναικολόγο Γκαμπριέλε Στέκερ που εργάζεται στην οργάνωση Pro Familia.


Στη Γερμανία το αντισυλληπτικό χάπι έχει γίνει από καιρό η πιο διαδεδομένη και ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης παρά το γεγονός ότι δίνεται με συνταγή γιατρού. Στις κοπέλες και τις γυναίκες μέχρι 22 χρονών το κόστος αναλαμβάνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Τech & Science / H vegan διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σύμφωνα με νέα μελέτη

Οι ερευνητές εξέτασαν 48 εργασίες που δημοσιεύθηκαν την περίοδο 2000-2023 και ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τη σύνδεση μεταξύ φυτικής διατροφής, καρδιαγγειακής υγείας και κινδύνου καρκίνου
NEWSROOM
Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Τech & Science / Επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα «δείχνουν» τον καρκίνο πρωτεΐνες του αίματος – Νέα μελέτη

Μελέτη επιστημόνων υποδεικνύει 618 πρωτεΐνες που συνδέονται με 19 τύπους καρκίνου και θα μπορούσαν να οδηγούν σε διάγνωση περισσότερα από επτά χρόνια πριν τα συμπτώματα
NEWSROOM