Το #10yearchallenge είναι απλώς ένα αθώο trend, σωστά; Ίσως όχι...

Το #10yearchallenge είναι απλώς ένα αθώο trend, σωστά; Ίσως όχι... Facebook Twitter
0

Το πρόσφατο trend που έχει κατακλύσει Facebook, Instagram και Twitter ονομάζεται #10yearchallenge και είναι απλό: ποστάρεις μια σημερινή φωτογραφία και μια όπως ήσουν πριν μια δεκαετία. Ένα ακόμη αστείο meme, θα σκεφτούν πολλοί. Πόσο αθώο είναι όμως τελικά όλο αυτό;

Όχι και τόσο, σύμφωνα με το Wired που παρουσιάζει μια διαφορετική οπτική του challenge που έχει γίνει viral, μετρώντας αυτή τη στιγμή πάνω από 2.7 εκατομμύρια αναρτήσεις μόνο στο Instagram. 

Η συντάκτρια Kate O'Neill είδε πίσω από το #10yearchallenge μια ολόκληρη «θεωρία συνωμοσίας» που σχετίζεται με την αναγνώριση προσώπου (facial recognition), κοινοποίησε την άποψή της στο Twitter, έλαβε υπόψιν της όλες τα αντεπιχειρήματα στις απαντήσεις και εξήγησε εμπεριστατωμένα την θέση της. 

Όπως λέει, σκοπός δεν είναι να κατηγορήσουμε ως επικίνδυνο το συγκεκριμένο meme ή άλλα παρόμοια trend, αλλά να αναλογιστούμε το εύρος των προσωπικών δεδομένων που μοιραζόμαστε χωρίς δεύτερη σκέψη στο διαδίκτυο και πώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται μελλοντικά. 

Οι περισσότεροι χρήστες αντέτειναν πως οι φωτογραφίες στο #10yearchallenge υπήρχαν ήδη στα social media. «Τα δεδομένα αυτά είναι ήδη διαθέσιμα. Το Facebook έχει ήδη όλες τις φωτογραφίες προφίλ», ανέφεραν στην πλειοψηφία τους οι απαντήσεις. 

«Φυσικά και υπάρχουν. Ο κόσμος κλήθηκε είτε να ποστάρει την πρώτη του φωτογραφία προφίλ μαζί με την τωρινή, είτε κάποια πριν από δέκα χρόνια δίπλα με μια σημερινή. Οπότε ναι, οι φωτογραφίες υπάρχουν, έχουν ημερομηνίες και τις περισσότερες φορές είναι δημοσίως προσβάσιμες. Ωστόσο φανταστείτε πως θέλετε να εκπαιδεύσετε ένα αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου με ηλικιακά χαρακτηριστικά, συγκεκριμένα πάνω στην ηλικιακή εξέλιξη (πχ. πώς ενδέχεται να μοιάζει κάποιος ενώ μεγαλώνει). Ιδανικά, θα θέλατε μια ευρεία και λεπτομερή βάση δεδομένων με πολλές φωτογραφίες ανθρώπων. Και θα βοηθούσε αν γνωρίζατε πως τραβήχτηκαν με συγκεκριμένα χρόνια διαφορά- ας πούμε μια δεκαετία», εξηγεί το άρθρο. 

Φυσικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες φωτογραφίες προφίλ και γενικά εικόνες των χρηστών, αλλά στο σύνολό τους απλώς θα προκαλούσαν ένα μικρό χάος δεδομένων. Άλλωστε οι χρήστες δεν δημοσιεύουν απαραιτήτως τις φωτογραφίες με χρονολογική σειρά, ενώ πολλές φορές δεν βάζουν καν τον εαυτό τους ως εικόνα προφίλ. Επίσης, στις εικόνες προφίλ του Facebook, η ημερομηνία δημοσίευσης δεν συμφωνεί απαραιτήτως με την ημερομηνία λήψης και σε αυτό δεν θα μπορούσαν να βοηθήσουν επαρκώς ούτε τα metadata της φωτογραφίας.

Ωστόσο για τον αλγόριθμο θα χρειαζόσασταν ένα καθαρό, απλό και τακτοποιημένο πλήθος «τότε και τώρα» φωτογραφιών. 

Το #10yearchallenge είναι απλώς ένα αθώο trend, σωστά; Ίσως όχι... Facebook Twitter
Η Τζένιφερ Λόπεζ είναι μία από τους πολλούς διάσημους που αποφάσισαν να πάρουν μέρος στο #10yearchallenge, δημοσιεύοντας φωτογραφίες τους από το σήμερα και πώς ήταν πριν μια δεκαετία.

Τώρα όμως με το συγκεκριμένο meme, ο κόσμος έχει μπει στη διαδικασία να επεξηγεί επίσης τις εικόνες που χρησιμοποιεί στο #10yearchallenge (για παράδειγμα, «εγώ το 2008 και εγώ το 2018» ή «2008 στο πανεπιστήμιο τάδε- 2018, επίσκεψη στην πόλη τάδε»). Με άλλα λόγια, χάρη στο νέο trend, υπάρχει πλέον διαθέσιμη μια τεράστια βάση από επιμελημένες φωτογραφίες ατόμων από δέκα χρόνια πριν κι από το σήμερα. 

Κάποιοι άλλοι διαφώνησαν με τα περί αναγνώρισης προσώπου λέγοντας πως πλέον το συγκεκριμένο hashtag έχει μαζέψει και πολλές άχρηστες φωτογραφίες, με αντικείμενα, ζώα και ο,τιδήποτε άλλο εκτός από ανθρώπινα πρόσωπα.

Ωστόσο επιστήμονες και ερευνητές ξέρουν πώς να το «καταπολεμήσουν». Όταν ένα hashtag γίνεται viral, εξετάζουν κι εμπιστεύονται τα δεδομένα που εμφανίζονται νωρίτερα στο αντίστοιχο trend ή καμπάνια- πολύ πριν ο κόσμος αρχίσει να συμμετέχει ειρωνικά ή προσπαθώντας να σπιλώσουν το hashtag για άσχετους λόγους. Επίσης, να σημειωθεί πως οι αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπου είναι πλέον αρκετά έξυπνοι για να μπορούν να ξεχωρίζουν ένα ανθρώπινο πρόσωπο. 

Από την πλευρά του το Facebook αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο #10YearChallenge. «Είναι ένα meme που ξεκίνησε από τους χρήστες κι έγινε μόνη της viral. Το trend δεν ξεκίνησε από το Facebook και οι φωτογραφίες στο meme υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα. Επίσης το Facebook δεν έχει τίποτα να κερδίσει από όλο αυτό (εκτός από το να μας θυμίσει μερικές αμφιλεγόμενες μόδες του 2009). Οι χρήστες άλλωστε μπορούν να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την αναγνώριση προσώπου, όποτε θέλουν», απάντησε εκπρόσωπος της εταιρίας.  

Σε κάθε περίπτωση, γιατί είναι τόσο άσχημο να χρησιμοποιήσει κάποιος τις φωτογραφίες στο Facebook για να εκπαιδεύσει έναν αλγόριθμο αναγνώρισης προσώπου; Η απάντηση εδώ είναι εν μέρει καθησυχαστική, καθώς αφενός είναι αναπόφευκτη η συλλογή των προσωπικών δεδομένων μας και αφετέρου υπάρχουν τομείς, όπου όντως μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη. 

Μια τέτοια περίπτωση είναι στις εξαφανίσεις παιδιών. Η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, ειδικά όταν μπορεί να προβλέψει την ηλικιακή εξέλιξη, βοηθά στον εντοπισμό παιδιών που έχουν εξαφανιστεί. Ένας εξελιγμένος αλγόριθμος θα δίνει πιο ακριβή και έγκυρη εικόνα του πώς μπορεί να δείχνει έχοντας μεγαλώσει ένα παιδί. Αξίζει να σημειωθεί, πως πέρυσι η αστυνομία στο Νέο Δελχί εντόπισε σχεδόν 3.000 παιδιά σε διάστημα λίγων ημερών από την εξαφάνισή τους μέσω του facial recognition. 

Επίσης ένας τέτοιος αλγόριθμος θα μπορούσε να φανεί εξαιρετικά χρήσιμος στις διαφημιστικές εταιρίες που θα μπορούσαν να κάνουν πιο στοχευμένες καμπάνιες, στο κοινό που τους ενδιαφέρει. 

«Όποια κι αν είναι η προέλευση του meme ή ο λόγος ύπαρξής του, πρέπει όλοι να γίνουμε περισσότερο προσεκτικοί με τα προσωπικά στοιχεία που μοιραζόμαστε, την πρόσβαση που δίνουμε και τις συνέπειες που έχει η χρήση τους», καταλήγει το Wired.  

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Τech & Science / Πώς η ημερομηνία λήξης των φαρμάκων επηρεάζει τις μακροχρόνιες διαστημικές αποστολές

Βασικά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες, όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά, φάρμακα για αλλεργίες και βοηθήματα ύπνου, μπορεί να είναι αναποτελεσματικά ή ακόμα και επιβλαβή μετά την ημερομηνία λήξης τους
LIFO NEWSROOM