Ύποπτος για δωροδοκία ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Ύποπτος για δωροδοκία ο πρόεδρος της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Facebook Twitter
EPA
0

Οι εισαγγελικές αρχές της Γαλλίας διενεργούν έρευνα για πιθανή εμπλοκή του προέδρου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Τσουνεκάζου Τακέντα, σε υπόθεση δωροδοκίας σχετικά με την ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, ο Τακέντα θεωρείται ύποπτος για εξαγορά ψήφων στη ψηφοφορία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου το Τόκιο κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Παράλληλα, και η επιτροπή δεοντολογίας της ΔΟΕ έχει ανοίξει φάκελο και διερευνά τις κατηγορίες, όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε ότι ισχύει το τεκμήριο αθωότητας.

Ο Ιάπωνας παράγοντας, ο οποίος είναι επίσης μέλος της ΔΟΕ και επικεφαλής της επιτροπής μάρκετινγκ, αρνείται τις κατηγορίες.

«Ζητώ συγγνώμη για την τεράστια ανησυχία που έχει προκληθεί στον ιαπωνικό λαό, που τόσο πολύ έχει στηρίξει τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Προκειμένου να σβήσω κάθε αμφιβολία, σκοπεύω να συνεχίσω να συνεργάζομαι στην έρευνα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τσουνεκάζου Τακέντα.

Η έρευνα των γαλλικών αρχών ξεκίνησε το 2016, αναφορικά με την καταβολή ενός ποσού άνω των 2.000.000 δολαρίων από την ιαπωνική επιτροπή διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων σε μία συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Επικεφαλής της εταιρείας αυτής είναι ο Ιαν Ταν Τονγκ Χον, ο οποίος φέρεται στενά συνδεδεμένος με τον Πάπα Μασάτα Ντιάκ, γιο του παλιού προέδρου της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, που επίσης κατηγορείται για διαφθορά. Το 2017, κατόπιν αιτήματος των Γάλλων, οι ιαπωνικές δικαστικές αρχές πήραν καταθέσεις από τον Τακέντα και αρκετά ακόμη άτομα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση.

Οι Ιάπωνες υποστηρίζουν ότι η πληρωμή της εταιρείας "Black Tidings" είναι απολύτως νομότυπη και αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή σε υπόθεση δωροδοκίας. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε και ένα πάνελ που συστάθηκε από την Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σεπτέμβριο του 2016.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στέφανος Τσιτσιπάς: Θα αφήσει την καριέρα του στη μέση; « Δεν έχει νόημα να αγωνίζομαι»

Αθλητισμός / Γιατί ο Στέφανος Τσιτσιπάς σκέφτεται να αφήσει την καριέρα του στη μέση: «Δεν έχει νόημα να αγωνίζομαι»

Απογοητευμένος ο Στέφανος Τσιτσιπάς μετά το ματς με τον Ρογέ για τον πρώτο γύρο του Γουίμπλεντον, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την καριέρα του αν συνεχίσει να υφίσταται το πρόβλημα στη μέση του
LIFO NEWSROOM
Κριστιάνο Ρονάλντο: Παραμένει στην Αλ Νασρ και τη Σαουδική Αραβία μέχρι το 2027

Αθλητισμός / Ο Κριστιάνο Ρονάλντο άλλαξε γνώμη και γράφει ιστορία στη Σαουδική Αραβία μέχρι τα 42 του - Το νέο «χρυσό» συμβόλαιο

Το νέο του συμβόλαιο αυξάνει της ήδη εντυπωσιακές απολαβές του και τον κρατά στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ρίτσαρντ Σιάο: To «χρυσό παιδί» της Wall Street επενδύει στον Άρη – Ποιος είναι ο 24χρονος φίλος του Αντετοκούνμπο

Αθλητισμός / Ρίτσαρντ Σιάο: To «χρυσό παιδί» της Wall Street επενδύει στον Άρη – Ποιος είναι ο 24χρονος φίλος του Αντετοκούνμπο

Στενός φίλος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λάτρης του μπάσκετ και με βλέψεις για το ΝΒΑ, ο Σιάο αναλαμβάνει τα ηνία της ομάδας της Θεσσαλονίκης με όραμα και επενδυτικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM