Τζόκοβιτς: Έκανε φωτογράφηση μετά το «θετικό τεστ»- «Όχι» στο αίτημα της Αυστραλίας για αναβολή της εκδίκασης

Τζόκοβιτς: Έκανε φωτογράφηση μετά το «θετικό τεστ»- «Όχι» στο αίτημα της Αυστραλίας για αναβολή της εκδίκασης Facebook Twitter
Συγκέντρωση υπέρ του Τζόκοβιτς, στο Βελιγράδι (Πηγή φωτό EPA)
0

Νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για τη δραστηριότητα του Νόβακ Τζόκοβιτς τις ημέρες που, σύμφωνα με τον ίδιο, βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, κάτι στο οποίο βάσισε την αίτησή του για εξαίρεση από τον εμβολιασμό προκειμένου να μετάσχει στο Αυστραλιανό Όπεν. 

Σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, ο κορυφαίος τενίστας στον κόσμο βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό στις 16 Δεκεμβρίου, αλλά έως τις 30 Δεκεμβρίου «δεν είχε πυρετό, ή συμπτώματα του αναπνευστικού τις προηγούμενες 72 ώρες». 

Όμως, σύμφωνα με τη L’Equipe ο Σέρβος έκανε φωτογράφηση για τη γαλλική εφημερίδα στις 18 Δεκεμβρίου. 

Επιπλέον, όπως προέκυψε χθες, τόσο στις 16 όσο και στις 17 Δεκεμβρίου ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε δώσει το παρών σε εκδηλώσεις- μεταξύ άλλων με παιδιά- όπου οι παριστάμενοι δεν φορούσαν μάσκες, σε κλειστό χώρο. 

Στα δικαστικά έγγραφα δεν διευκρινίζεται αν η 16η Δεκεμβρίου ήταν η ημέρα που έκανε το PCR test ή που πήρε τα αποτελέσματα που έδειχναν ότι είχε μολυνθεί από τον ιό, ή αν αμφότερα έγιναν την ίδια ημέρα. 

Απορρίφθηκε αίτημα για αναβολή

Στο μεταξύ, το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης της Αυστραλίας να αναβληθεί για δύο ημέρες η ακροαματική διαδικασία για τη βίζα του Νόβακ Τζόκοβιτς, που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα. 

Με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα, Κυριακή, ο δικαστής Άντονι Κέλι απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης να αναβληθεί για την Τετάρτη η ακροαματική διαδικασία. Οι διοργανωτές του Αυστραλιανού Όπεν είχαν ήδη ζητήσει να γνωρίζουν έως την Τρίτη αν μπορεί να αγωνιστεί ο Σέρβος κορυφαίος τενίστας, για τις ανάγκες της κλήρωσης. 

Όμως, ειδικοί επί των νομικών προειδοποιούν ότι ακόμη και με την πραγματοποίηση της ακροαματικής διαδικασίας τη Δευτέρα, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι ο Τζόκοβιτς θα εξασφαλίσει εγκαίρως για να παίξει μια δικαστική απόφαση που θα αποκαθιστά τη βίζα του. Επίσης, αυτή μπορεί να ανακληθεί ξανά, για νέους λόγους. 

Αν και ο δικαστής απέρριψε το αίτημα της υπουργού Εσωτερικών της Αυστραλίας, Κάρεν Άντριους, για αναβολή της εκδίκασης, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσπαθήσει εκ νέου για κάτι τέτοιο η κυβέρνηση, τη Δευτέρα. 

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι η Τσέχα τενίστρια Ρενάτα Βοράκοβα και ένας αξιωματούχους του τένις- που είχαν ταξιδέψει στη χώρα για το Αυστραλιανό Όπεν με εξαίρεση από τον εμβολιασμό όπως ο Τζόκοβιτς- αναχώρησαν εθελοντικά μετά την ακύρωση της βίζας τους. 

Ο υπουργός Υγείας, Γκρεγκ Χαντ, δήλωσε ότι η υπηρεσία των συνόρων ολοκλήρωσε την έρευνα για τις βίζες που εκδόθηκαν για το τουρνουά, αλλά δεν θέλησε να κάνει σχόλιο για την υπόθεση του Τζόκοβιτς, επειδή το ζήτημα έχει φτάσει στη δικαιοσύνη. 

«Δύο άλλα άτομα έφυγαν από τη χώρα εθελοντικά… σε όποια περίπτωση ακυρώθηκε η βίζα, το άτομο έχει το δικαίωμα να φύγει από τη χώρα ανά πάσα στιγμή, ακόμη κι αν υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαδικασία, αλλά αυτό είναι δικό του ζήτημα», δήλωσε ο Χαντ. 

Η δικηγόρος προσφύγων και ιδρύτρια της οργάνωσης Human Rights for All, Άλισον Μπάτισον, δήλωσε ότι αν ο Τζόκοβιτς νικήσει τη Δευτέρα, η κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και όχι «να προσπαθήσει να ξεφύγει, βρίσκοντας άλλο τρόπο να ακυρώσει τη βίζα του». 

Όμως, προειδοποίησε η δικηγόρος, η εμπειρία της με το υπουργείο Εσωτερικών δείχνει ότι αυτό δεν συμβαίνει συχνά. Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε τρεις περιπτώσεις στις οποίες εξασφάλισε «νίκη» στο ομοσπονδιακό δικαστήριο, αλλά το υπουργείο βρήκε νέο τρόπο να ακυρώσει τη βίζα. 

Σύμφωνα με την Μπάτισον, θα είναι κάτι «ασυνήθιστο» αν το δικαστήριο αποφασίσει για την υπόθεση εγκαίρως για την προθεσμία του Αυστραλιανού Όπεν, καθώς εξετάζει «ένα ζήτημα που αφορά βίζα και όχι το τένις», ενώ σε άλλες επείγουσες υποθέσεις έχουν απαιτηθεί εβδομάδες- τουλάχιστον- για να επιλυθούν. 

Με πληροφορίες από Guardian

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM