Παρίσι 2024: «Ναι» από την ΔΟΕ στη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων- «Όχι» από τον στίβο

Παρίσι 2024: «Ναι» από την ΔΟΕ στη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων- «Όχι» από τον στίβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα μπορούν να πάρουν μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024, υπό προϋποθέσεις. Αυτό αποφάσισε η ΔΟΕ, ωστόσο- όπως αναμενόταν- η εξέλιξη αυτή ήδη προκαλεί αντιδράσεις. 

Με την απόφαση της ΔΟΕ, στους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού το 2024 μπορούν να συμμετάσχουν οι Ρώσοι και Λευκορώσοι που θα προκριθούν σε ατομικά αθλήματα και όχι στα ομαδικά. 

Θα αγωνιστούν ως «ουδέτεροι»- δηλαδή απαγορεύεται η σημαία της χώρας τους και ο εθνικός ύμνος. Όσοι έχουν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία ή ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν μπορούν να πάρουν μέρος στο Παρίσι 2024. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και περισσότερες από 30 χώρες- ανάμεσά τους η Βρετανία και οι ΗΠΑ- είχαν ζητήσει να αποκλειστούν από τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές. 

Από τους 4.600 αθλητές από όλο τον κόσμο που έχουν προκριθεί μέχρι στιγμής για το Παρίσι 2024, μόνο οχτώ είναι Ρώσοι και τρεις Λευκορώσοι, επεσήμανε η ΔΟΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε. Στον αντίποδα, σημείωσε ότι έως τώρα έχουν προκριθεί 60 Ουκρανοί αθλητές. 

Προκειμένου να αγωνιστούν στο Παρίσι 2024, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές που θα προκριθούν πρέπει να υπογράψουν μία δήλωση στην οποία θα υπόσχονται ότι θα σεβαστούν τον Ολυμπιακό Χάρτη, συμπεριλαμβανομένης της «ειρηνευτικής αποστολής του Ολυμπιακού κινήματος». 

Παρά τις αντιδράσεις, η ΔΟΕ επέμεινε ότι οι αθλητές υποστηρίζουν την απόφασή της. «Η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας είναι να μην τιμωρηθούν αθλητές για τις ενέργειες της κυβέρνησής τους», ανέφερε σχετικά. 

Παρίσι 2024: Η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου επιμένει στον αποκλεισμό 

Πάντως, από ό,τι φαίνεται, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές θα παραμείνουν αποκλεισμένοι από τον στίβο και στους Ολυμπιακούς αγώνες. 

«Μπορεί να δείτε κάποιους ουδέτερους αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στο Παρίσι, απλά δεν θα είναι στον στίβο», δήλωσε ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, Σεμπάστιαν Κόε. 

«Έχουμε μια σταθερή θέση. Το σωστό είναι οι διεθνείς ομοσπονδίες να κρίνουν με βάση αυτό που θεωρούν ότι είναι προς το συμφέρον του αθλήματός τους. Αυτό έκανε το συμβούλιό μας», συμπλήρωσε. 

Παράλληλα, η World Athletics εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία σημείωνε πως όλοι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές είναι αποκλεισμένοι από τις διοργανώσεις της. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά δεν υπάρξει κάποια σημαντική αλλαγή έως τους Ολυμπιακούς αγώνες, ο αποκλεισμός θα εφαρμοστεί στο Παρίσι. Είναι στη δικαιοδοσία της ΔΟΕ να αποφασίζει ποιες χώρες προσκαλούνται να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς αγώνες, αλλά είναι ευθύνη των διεθνών ομοσπονδιών να αποφασίσουν ποιοι αθλητές έχουν δικαίωμα συμμετοχής», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση. 

Ουκρανία: Ντροπιαστική απόφαση 

Η απόφαση της ΔΟΕ, όπως αναμενόταν, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου. Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, τη χαρακτήρισε ντροπιαστική. 

«Η ΔΟΕ ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως στη Ρωσία να μετατρέψει σε όπλο τους Ολυμπιακούς αγώνες. Γιατί το Κρεμλίνο θα χρησιμοποιήσει κάθε Ρώσο και Λευκορώσο αθλητή ως όπλο στην προπαγάνδα του πολέμου. Καλώ όλους τους εταίρους να καταδικάσουν απερίφραστα αυτή την ντροπιαστική απόφαση, που υπονομεύει τις Ολυμπιακές αρχές», τόνισε. 

Ο υπουργός Αθλητισμού, Μάτβι Μπίτνι, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Ουκρανίας στο Παρίσι 2024 θα αποφασιστεί έπειτα από διαβούλευση με την αθλητική κοινότητα και την πολιτική ηγεσία της χώρας. 

«Η ανεύθυνη απόφαση της ΔΟΕ επιτρέπει σε Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να κρυφτούν πίσω από την ψευδή ουδετερότητα. Εξηγήσαμε στους διεθνείς εταίρους μας και την Ολυμπιακή επιτροπή πως οι Ρώσοι αθλητές έχουν το ίδιο διαβατήριο με τους κατακτητές που σκοτώνουν Ουκρανούς. Και αυτό σημαίνει ότι φέρουν την ίδια ευθύνη για τους θανάτους Ουκρανών. Σε εποχή πολέμου, κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από τη σημαία της “ουδετερότητας”», τόνισε ο Μπίτνι. 

Πάντως, η απόφαση της ΔΟΕ προκάλεσε δυσαρέσκεια και στη Μόσχα. Ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού, Όλεγκ Ματίτσιν, κατηγόρησε τη ΔΟΕ ότι κάνει διακρίσεις- με τις προϋποθέσεις που έβαλε- οι οποίες «βλάπτουν τους Ολυμπιακούς αγώνες και όχι τον ρωσικό αθλητισμό» και χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» την απόφαση. 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ