Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: Η Σέικο Χασιμότο νέα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής

Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: Η Σέικο Χασιμότο νέα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Facebook Twitter
Ολυμπιακοί Αγώνες - Τόκιο: Η Σέικο Χασιμότο νέα πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής (EPA)
0

H Σέικο Χασιμότο αναλαμβάνει και επίσημα τη θέση του προέδρου της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, μετά την παραίτηση του Γιοσίρο Μόρι λόγω σεξιστικών σχολίων.

Η 56χρονη πρώην αθλήτρια και νυν πολιτικός είναι επτά φορές ολυμπιονίκης, έχοντας αγωνιστεί στα αθλήματα της ποδηλασίας και του πατινάζ ταχύτητας.

Ο πρώην πρόεδρος της οργανωτικής Γιοσίρο Μόρι παραιτήθηκε μετά από σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του ότι οι γυναίκες μιλάνε πάρα πολύ.

Ο 83χρονος Μόρι, πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, είχε προχωρήσει σε προσβλητικά σχόλια κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, στις 3 Φεβρουαρίου, της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

Στη συνάντηση, η οποία μεταδόθηκε στο διαδίκτυο, μιλώντας για την αύξησης της γυναικείας εκπροσώπησης στο πάνελ, εξέφρασε τις ανησυχίες του ότι οι συναντήσεις θα κρατούσαν πολύ ώρα, καθώς οι γυναίκες ανταγωνίζονται η μια την άλλη για το ποια θα μιλήσει περισσότερο.

«Την ώρα που εμείς ετοιμαζόμασταν να διοργανώσουμε τους Αγώνες, εγώ, ως πρόεδρος, είπα κάτι που δεν έπρεπε να είχα πει», δήλωσε ο Μόρι σε δημοσιογράφους πριν από μια συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής, οπότε και παραιτήθηκε.

Αρχικά, ως αντικαταστάτης του προτάθηκε κάποιος άλλος άνδρας ανάλογης ηλικίας, αλλά έπειτα από διαμαρτυρίες, τελικά η επιτροπή κατέληξε στην Χασιμότο.

Το συμβούλιο της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής έχει σήμερα 24 μέλη, πέντε από τα οποία είναι γυναίκες.

Η Χασιμότο δήλωσε την Πέμπτη ότι παραιτήθηκε από το ρόλο της ως υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων για να αναλάβει τη νέα της θέση ως επικεφαλής των Αγώνων του Τόκιο.

Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες αναμένεται να ξεκινήσουν στις 23 Ιουλίου, μετά την αναβολή τους λόγω της πανδημίας.

Ωστόσο η Χασιμότο έχει πρωτοστατήσει ως δυναμική γυναικεία φιγούρα στην Ιαπωνία και στο παρελθόν. Με τη γέννηση της κόρης της το 2000, ήταν η πρώτη πολιτικός στην Ιαπωνία που πήρε άδεια μητρότητας ενώ ήταν εν ενεργεία.

Το κατάφερε έπειτα από πολύμηνη εκστρατεία ενώ ήταν έγκυος. Ήταν επίσης, η πρώτη βουλευτής, που γέννησε ενώ κατείχε το αξίωμα.

Είναι παντρεμένη με αστυνομικό και μητέρα έξι παιδιών, συμπεριλαμβανομένων τριών θετών.

Με πληροφορίες του Reuters/BBC

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM