Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας εξέφρασε ανησυχία για εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω των Ολυμπιακών αγώνων

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας εξέφρασε ανησυχία για εξάπλωση του κορωνοϊού λόγω των Ολυμπιακών αγώνων Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας εξέφρασε ανησυχία για πιθανή εξάπλωση του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων στο Τόκιο, σε μια απρόσμενη παρέμβαση στη συζήτηση που γίνεται στη χώρα για τη διοργάνωση. 

Ο Ναρουχίτο, που διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2019, συμμερίζεται την ανησυχία των πολιτών για τους Ολυμπιακούς αγώνες, σύμφωνα με αξιωματούχο. 

«Ο αυτοκράτορας είναι εξαιρετικά ανήσυχος για την τρέχουσα κατάσταση με τις μολύνσεις κορωνοϊού», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιασουχίκο Νισιμούρα, επικεφαλής της υπηρεσίας αυτοκρατορικού οίκου. 

«Δεδομένων των ανησυχιών του λαού, φαίνεται ανήσυχος για το αν η διοργάνωση θα προκαλέσει εξάπλωση των μολύνσεων», συμπλήρωσε ο Νισιμούρα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. 

Ο Ναρουχίτο δεν επιτρέπεται, με βάση το σύνταγμα, να κάνει δημόσιες δηλώσεις για επίμαχα ζητήματα, σημειώνει ο Guardian. Στην Ιαπωνία, πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν για την πιθανή αύξηση των κρουσμάτων λόγω του κορωνοϊού. 

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Kyodo έδειξε ότι το 86% των πολιτών της Ιαπωνίας ανησυχούν για τον κίνδυνο ανάκαμψης των κρουσμάτων αν διεξαχθούν κανονικά οι Ολυμπιακοί αγώνες. 

Ο Ναρουχίτο δεν ζήτησε την ακύρωση ή την αναβολή των Αγώνων- απόψεις που εκφράζουν πολλοί Γιαπωνέζοι. «Θα ήθελα η οργανωτική επιτροπή και άλλοι σχετιζόμενοι οργανισμοί να συνεργαστούν και να λάβουν όλα τα πιθανά μέτρα για να αποφευχθούν οι μολύνσεις», δήλωσε ο Νισιμούρα. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Κατσουνόμπο Κάτο, υποβάθμισε αυτή την παρέμβαση, κάνοντας λόγο για προσωπικές απόψεις του Νισιμούρα. 

«Θα ήθελα να ζητήσω λεπτομέρειες από την υπηρεσία αυτοκρατορικού οίκου, αλλά όπως έχω πει θα διοργανώσουμε ασφαλείς Αγώνες», συμπλήρωσε ο Κάτο. 

Οι δηλώσεις του Ναρουχίτο ήρθαν σε μία στιγμή που τα κρούσματα φαίνεται να αυξάνονται ξανά στο Τόκιο. Σήμερα, Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 570 νέες μολύνσεις στην πόλη, 118 περισσότερες σε σύγκριση με την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα. Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 619 νέα κρούσματα, για πρώτη φορά πάνω από 600 έπειτα από περίπου ένα μήνα. 

«Η τάση στο Τόκιο δείχνει ήδη σημάδια μιας ανάκαμψης», δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Νοριχίσα Ταμούρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Asahi. Στην πρωτεύουσα ήρθη η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τέθηκαν σε ισχύ λιγότερο αυστηρά μέτρα. 

Σύμβουλοι της τοπικής κυβέρνησης προειδοποίησαν ότι η μεγαλύτερη κινητικότητα των κατοίκων μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο των κρουσμάτων. Παράλληλα σημείωσαν ότι υπάρχουν σημάδια ότι πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν γρήγορα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. 

Με πληροφορίες από Guardian 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ