Αν και έχουν περάσει μήνες υπό αυτό το καθεστώς, ένας ποδοσφαιρικός αγώνας σε άδειο γήπεδο μοιάζει ακόμη «μισός». Κι όμως, σύμφωνα με μελέτη στην Αυστρία, η απουσία φιλάθλων από τις κερκίδες συνέπεσε με λιγότερους καβγάδες ποδοσφαιριστών.

 

Ερευνητές του πανεπιστημίου του Σάλτσμπουργκ μελέτησαν 20 ματς της ομώνυμης ομάδας, δέκα πριν και άλλα τόσα μετά το lockdown, προκειμένου να παρατηρήσουν «τη συναισθηματική συμπεριφορά και την αλληλεπίδραση» μεταξύ ποδοσφαιριστών και αξιωματούχων των αγώνων.

 

Η μελέτη διαπίστωσε ότι κατά μέσο όρο 19,5% λιγότερα «συναισθηματικά» περιστατικά, όπως διαφωνίες ή καβγάδες στα ματς χωρίς φιλάθλους. Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν μια έντονη μείωση των αλληλεπιδράσεων που εμπλέκουν τον διαιτητή.

 

Στο προ της πανδημίας μισό της μελέτης, το 39,4% των συναισθηματικών περιστατικών ενέπλεκαν τον διαιτητή, αλλά χωρίς τους φιλάθλους αυτό το ποσοστό έπεσε στο 25,2%.

 

Το αξιοσημείωτο είναι πως παρότι οι ενέργειες που περιλαμβάνουν σύγκρουση με άλλους μειώθηκαν, εκείνες που αφορούν την αυτοκριτική αυξήθηκαν. Παρατηρώντας τη μη λεκτική συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών και τα σωματικά «σήματα», οι ερευνητές διαπίστωσε ότι στους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών αυξήθηκε «αυτο-αποδοκιμασία» όταν ένας παίκτης έχανε ευκαιρία για γκολ.

 

«Οι αποδείξεις μας δείχνουν ότι- από άποψη αθλητικής ψυχολογίας- η απουσία φιλάθλων είχε σημαντική επιρροή στη συμπεριφορά παικτών, μελών της ομάδας και αξιωματούχων αγώνων», δήλωσε ο Μίκεαλ Λέιτνερ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

 

«Χωρίς τον εξωγενή παράγοντα των φιλάθλων, ποδοσφαιριστές και μέλη των ομάδων παρέμεναν ψύχραιμοι συχνότερα και παρασύρονταν λιγότερο σε διαφωνίες και συζητήσεις, κάτι που μειώθηκε κατά 4,7% και 5,1% αντίστοιχα», συμπλήρωσε. Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για να επιβεβαιωθεί αυτή η τάση αυτή.

 

Η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών δεν είναι το μόνο που φαίνεται να άλλαξε λόγω της απουσίας των φιλάθλων. Στοιχεία του περασμένου καλοκαιριού από τη Bundesliga έδειξαν μεγάλη μείωση του «πλεονεκτήματος έδρας». Το ποσοστό των αναμετρήσεων που κέρδισαν οι γηπεδούχοι έπεσε σχεδόν στο μισό, από 40% στο 21%.

 

Όμως, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο CIES Football αυτή την εβδομάδα, τα αποτελέσματα από 66 ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα έδειξαν ότι αυτή η μείωση ήταν μόλις 3%. Συγκεκριμένα, από 41,5% που ήταν από την 1η Ιανουαρίου 2019 έως τις 31 Μαρτίου 2020, έπεσε στο 42% από τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου έως τώρα.

 

Με πληροφορίες από Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr