Ιστορική απόφαση: Μειώνεται το μισθολογικό χάσμα στις εθνικές ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ

Ιστορική απόφαση: Μειώνεται το μισθολογικό χάσμα στην εθνική ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/IAN LANGSDON
0

Οι εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου γυναικών και ανδρών στις ΗΠΑ κατέληξαν σε συμφωνία που μειώνει το χάσμα στις αποδοχές τους. Πρόκειται για πρωτοφανές βήμα που θα εξισώσει τόσο τους μισθούς όσο και τα μπόνους, δίνοντας σημαντική ώθηση στην πολυνίκη γυναικεία ομάδα.

Η Αμερικανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (USSF), ενημέρωσε πως η συμφωνία καθιστά τη χώρα την πρώτη στον κόσμο που εξισώνει τους μισθούς ποδοσφαιριστών και ποδοσφαιριστριών. Η πρόεδρος της USSF, Cindy Parlow, δήλωσε πολύ υπερήφανη που κατέστη δυνατό.

Η εξίσωση όσον αφορά στα μπόνους θεωρείται μεγάλη επιτυχία, καθώς αντιβαίνει στους ίδιους τους κανονισμούς της FIFA, που συνηθίζει να πληρώνει πολύ μεγαλύτερα ποσά στους άνδρες καθώς τα πρωταθλήματά τους επιφέρουν σημαντικότερα κέρδη.  

Το μεγαλύτερο μέρος από τα μπόνους των Παγκοσμίων Κυπέλλων, λοιπόν, κατέληγαν τελικώς στην εθνική ανδρών, παρότι δεν έχει κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία. Αντίθετα, οι γυναίκες έχουν κατακτήσει το Μουντιάλ τέσσερις φορές.  

Παραδειγματικά, ο νικητής του επερχόμενου Μουντιάλ ανδρών στο Κατάρ θα κερδίσει 42 εκατομμύρια, από τα συνολικά 440. Εάν οι Αμερικανοί περάσουν στη φάση των «16» θα λάβουν 13 εκατομμύρια. Το ποσό αυτό, όμως, είναι τρεις φορές μεγαλύτερο από εκείνο που έλαβαν οι Αμερικανίδες του 2019, όταν και κέρδισαν την αντίστοιχη διοργάνωση. Πήραν 4 εκατομμύρια από τα 30, που μοιράζονταν. 

Μετά την απόφαση, ο ρόλος της FIFA δεν θα αλλάξει, αλλά θα αναλάβει η Ομοσπονδία τη διανομή των χρημάτων. Η  πορεία κάθε ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο θα αποτελεί βάση των όποιων κινήσεων, κάτι που σημαίνει πως οι γυναίκες μπορεί να παίρνουν και περισσότερα μπόνους από τους άνδρες. 

Πλην αυτών, οι γυναίκες θα αμείβονται με αντίστοιχα κριτήρια με τους άνδρες και όσον αφορά σε συμμετοχές και ομαδικές διακρίσεις. Για τουρνουά εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου, παίκτες και παίκτριες θα παίρνουν ίσα ποσά από το χρηματικό έπαθλο. Οι ομάδες θα μοιράζονται εξίσου και μέρος των εσόδων από τις μεταδόσεις, τις χορηγίες, τα εκτός έδρας εισιτήρια. Ίδια μπόνους θα δίδονται και για sold out αγώνες.

«Η πρώτη αντίδραση ήταν: "Περίμενε, θα εγκαταλείψουμε αυτό που ήδη έχουμε"» είπε ο αμυντικός της εθνικής, Walker Zimmerman, ο οποίος συμμετείχε και στις διαπραγματεύσεις. «Αντιλαμβάνομαι τις άμεσες απογοητεύσεις. Αλλά, πιστεύω πως όλοι είναι πολύ περήφανοι για αυτή τη συμφωνία και που είμαστε οι πρώτοι που το κάνουμε». 

Η Margaret Purce, παίκτρια της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, έκρινε πως πλέον θα αλλάξουν όλα για το γυναικείο ποδόσφαιρο. 

«Είναι ιστορικό και πιστεύω πως πιστεύω πως θα κινητοποιήσει και πολλά άλλα πράγματα στο άθλημα, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά διεθνώς». 

Το 2019, οι ομάδες ανδρών και γυναικών της Αυστραλίας έφτασαν σε ανάλογη συμφωνία για μισθούς και υποδομές, αλλά δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα μπόνους των Παγκοσμίων και άρα οι Αυστραλοί έπαιρναν πολύ περισσότερα χρήματα. Και στη Νορβηγία έχουν γίνει βήματα για την εξίσωση των μισθών. 

«Πρέπει να πιέσουμε συλλογικά τη FIFA να εξισορροπήσει τις συνθήκες εργασίας και χρηματικά έπαθλα για τα δύο Παγκόσμια Κύπελλα» δήλωσε η Purce. «Είναι καταπληκτικό αυτό που έχουν κάνει οι άνδρες. Αλλά θα πρέπει να πιέσουμε τη FIFA».

Με πληροφορίες από Washington Post

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ