Για τα παιδικά του χρόνια στην Ελλάδα μίλησαν οι Γιάννης και Θανάσης Αντετοκούνμπο με δηλώσεις τους στο «Bleacher Report». 

 

«Η πρώτη φορά που είδα μαύρο άνδρα να οδηγεί αυτοκίνητο, ήταν στις ΗΠΑ. Ήμουν σοκαρισμένος, αναρωτιόμουν τι συμβαίνει εδώ. Με έκανε να αναρωτιέμαι αν η χώρα μου δίνει αρκετές ευκαιρίες σε όσους δεν είναι από εκεί, άρχισα να το σκέφτομαι αυτό», εμφανίζεται να λέει ο σούπερ σταρ του NBΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο για τις ανάγκες του ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί στις 03:00 τα ξημερώματα στο TNT.

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα λευκών, μπορεί να γίνει δύσκολη η ζωή κάποιου με το χρώμα του δικού μου δέρματος. Πηγαίνεις σε πολλές γειτονιές και αντιμετωπίζεις αρκετή αρνητικότητα, ρατσισμό. Οι γονείς μου έκαναν τρομερή δουλειά, πάλευαν για εμάς σε καθημερινή βάση. Μας παρείχαν όσα χρειαζόμασταν σαν οικογένεια ακόμη κι αν έπρεπε να πουλήσουν πράγματα στους δρόμους. Η φτώχεια μπορεί να σε ωθήσει στα όριά σου. Δεν είναι διασκεδαστικά, όμως στο τέλος της ημέρας πρέπει να το αποδεχθείς και αυτό κάναμε ως οικογένεια. Είχαμε ο ένας τον άλλο, κάναμε αυτό που έπρεπε», αναφέρει. 

 

Παράλληλα μιλάει για το γεγονός ότι οι γονείς του δεν μπορούσαν να εκδώσουν ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα. «Οι γονείς μου ήταν παράνομοι, δεν μπορούσαμε να βγάλουμε ένα διαβατήριο ή μια ελληνική ταυτότητα. Όταν είσαι παράνομος στην Ελλάδα, ξέρεις ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να απελαθείς». 

 

«Ό,τι κι αν έκαναν οι γονείς μου, το έκαναν πολύ προσεκτικά. Όταν είσαι παράνομος, δεν θέλεις να περπατάς στον δρόμο η Αστυνομία μπορεί να σε σταματήσει και να σε στείλει πίσω στη χώρα σου, μπορεί να μην ξαναδείς ποτέ τα παιδιά σου» αναφέρει λέγοντας πως αν γύριζε από το σχολείο και δεν έβρισκε τη μητέρα μου, το μυαλό του έτρεχε. «Σκεφτόμουν που βρισκόταν, αναρωτιόμουν αν ήταν καλά εκείνη και ο πατέρας μου». 

 

«Πολλές φορές σκέφτηκα ότι θα απελαθούν οι γονείς μου, ευτυχώς αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ. Σαν οικογένεια βάλαμε τους εαυτούς μας γύρω από ανθρώπους θετικούς, όπως ο ιδιοκτήτης ενός καφέ, ο κύριος Γιάννης. Ήταν δύσκολο και πάντα θα είναι δύσκολο να είσαι μαύρος σε μια χώρα λευκών, έρχονται στιγμές που αισθάνεσαι ότι δεν είσαι αυτός που πραγματικά είσαι» αναφέρει προσθέτοντας ότι γεννήθηκε στην Ελλάδα, δεν είχε πάει ποτέ στη Νιγηρία, παρακολούθησε ελληνικό σχολείο με τους φίλους μου και μέχρι τα 18 του δεν είχε φύγει από τη χώρα. 

 

 

Πολλά από τα πλάνα στο promo video που δόθηκε στη δημοσιότητα είναι γυρισμένα στην Ελλάδα ενώ παρουσιάζεται και αρκετό αρχειακό υλικό. Παράλληλα εμφανίζονται ο Σπύρος Βελλινιάτης, ο προπονητής που ανακάλυψε και προπόνησε στα πρώτα του βήματα τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, και αλλά και ο Γιάννης Τζίκας, ο ιδιοκτήτης καφετέριας στα Σεπόλια που στάθηκε δίπλα στην οικογένεια. 

 

 

 

 

Με πληροφορίες από gazzetta/bleacherreport