Κάστερ Σεμένια: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα της τεστοστερόνης των αθλητριών

Κάστερ Σεμένια: Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα της τεστοστερόνης των αθλητριών Facebook Twitter
(EPA)
0

Καθώς πολλές αθλητικές διοργανώσεις επανεξετάζουν τις πολιτικές τους σχετικά με τους trans, nonbinary και intersex αθλητές, η Κάστερ Σεμένια πρόκειται να φέρει το θέμα της τεστοστερόνης των αθλητριών ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η χρυσή ολυμπιονίκης θα φέρει την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (World Athletics) αντιμέτωπη με το ανώτατο δικαστήριο, ύστερα από την απόφαση του της Ομοσπονδίας να περιορίσει τα επίπεδα τεστοστερόνης στις αθλήτριες. Οι δικηγόροι της Σεμένια έκαναν τη σχετική ανακοίνωση πριν από λίγες μέρες, έπειτα από την απόρριψη της έφεσης που είχαν κάνει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο.

«Αρνούμαι να επιτρέψω στην Ομοσπονδία να με αλλάξει από αυτό που είμαι» είχε δηλώσει σχετικά η Νοτιοαφρικανή δρομέας. «Με το να θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας των φυσικών μας χαρακτηριστικών, η World Athletics τοποθετείται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

Η ομοσπονδία επέβαλε νέους όρους το 2018 που απαιτούν από γυναίκες αθλήτριες με «διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη» να μειώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους, μέσω ιατρικών διεργασιών, ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στους αγώνες των 400, 800, 1500 μέτρων και του 1 μιλίου. 

Η Σεμενια, ως intersex cis γυναίκα, έχει φυσιολογικά υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, και αυτή η αλλαγή στους κανονισμούς την περιορίζει από πολλούς αγώνες. Εξαιτίας των νέων κανονισμών, δεν θα μπορέσει να διαγωνιστεί για ένα τρίτο συνεχόμενο χρυσό μετάλλιο στα 800 μέτρα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021. Στο μεταξύ προπονείται για τον αγώνα των 200 μέτρων.

«Ελπίζουμε ότι η ομοσπονδία θα δει το λάθος της και θα αλλάξει τους κανονισμούς που περιορίζουν τη συμμετοχή της κ. Σεμενια» δήλωσε η νομική εταιρεία που την εκπροσωπεί την αθλήτρια.

Η Σεμένια δεν είναι η μόνη διάσημη αθλήτρια που θα μείνει εκτός του αγώνα των 800 μέτρων μετά την αλλαγή των κανονισμών. Η αργυρή ολυμπιονίκης του 2016 Francine Niyonsaba από το Μπουρούντι και η χάλκινη Margaret Wambui από την Κένυα επίσης δεν θα μπορέσουν να διαγωνιστούν αφού και οι δύο έχουν υπερανδρογονισμό που έχει ως αποτέλεσμα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου της Ελβετίας, η ομοσπονδία δήλωσε ότι η νέα της πολιτική αντιπροσωπεύει «έναν δίκαιο τρόπο διασφάλισης των δικαιωμάτων όλων των αθλητριών να συμμετέχουν στους αγώνες επί ίσοις όροις».

Ιατρικές έρευνες ωστόσο έχουν επισημάνει ότι η τεστοστερόνη δεν παίζει απαραίτητα ρόλο στην ταχύτητα και την ικανότητα των δρομέων.

Η περίπτωση της Σεμένια έχει ξεσηκώσει συζητήσεις και μέσα στην αθλητική κοινότητα. Η χρυσή ολυμπιονίκης της ενόργανης, Σιμόν Μπάιλς, την υπερασπίστηκε λέγοντας ότι είναι λάθος που «για ακόμα μια φορά οι άνδρες έχουν τον έλεγχο πάνω στο γυναικείο σώμα». Παράλληλα το νοτιοαφρικανικό κοινοβούλιο αποκάλεσε τους περιορισμούς της Ομοσπονδίας «αδικία και παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων».

Η νομική μάχη της Σεμένια διεξάγεται τη στιγμή που πολλοί αθλητικοί φορείς επανεξετάζουν τους κανονισμούς τους για τα trans, nonbinary και intersex άτομα. Πριν από λίγες μέρες η USA Gymnastics εισήγαγε τη νέα πολιτική της με τη συμπερίληψη των trans και nonbinary αθλητών, η οποία θα ανανεώνεται κάθε τρία χρόνια, με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα και τους νόμους κατά των διακρίσεων. Οι νέοι κανονισμοί αναφέρουν πως οι trans αθλητές δεν χρειάζεται να δηλώνουν συμμετοχή έχοντας ολοκληρώσει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου ή ορμονοθεραπεία ή νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου τους.

«Η βασική μας προτεραιότητα πρέπει να είναι πάντα η ασφάλεια των αθλητών μας, συμπεριλαμβανομένων της συναισθηματικής και ψυχικής τους ασφάλειας» δήλωσε η CEO της USA Gymnastics, Li Li Leung. «Η συμπερίληψη είναι σημαντική για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και φιλικού περιβάλλοντος για τα μέλη της κοινότητάς μας και η νέα μας πολιτική θα βοηθήσει τους αθλητές που αυτοπροσδιορίζονται ως trans ή nonbinary να νιώθουν ασφαλείς».

Από την άλλη, τον περασμένο μήνα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ράγκμπι εισήγαγε νέο κανονισμό που αποκλείει τις trans γυναίκες από το γυναικείο ράγκμπι, με το σκεπτικό ότι το ρίσκο για σημαντικό τραυματισμό είναι πολύ μεγάλο για να είναι αμελητέο.

Πάνω από 84 ακαδημαϊκοί από τους τομείς του αθλητισμού, της κοινωνιολογίας και της δημόσιας υγείας άσκησαν κριτική σε ανοιχτή επιστολή, λέγοντας πως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δικαιολογούν την απαγόρευση. Ωστόσο η βρετανική ομοσπονδία γυναικείου ράγκμπι δεν θα συμβαδίσει με τον παγκόσμιο κανονισμό, έχοντας ανακοινώσει πως επιτρέπει στις trans αθλήτριες να διαγωνίζονται σε όλες τις τοπικές διοργανώσεις στο άμεσο μέλλον.

Με πληροφορίες από them.

 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ