«Συγγνώμη αλλά ο Αντετοκούνμπο δεν είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός», δήλωσε ο πρόεδρος των Ράπτορς

«Συγγνώμη αλλά ο Αντετοκούνμπο δεν είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός», δήλωσε ο πρόεδρος των Ράπτορς Facebook Twitter
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι Έλληνας, αλλά Νιγηριανός, δήλωσε ο πρόεδρος των Ράπτορς και προκαλεί αντιδράσεις
17

Ο πρόεδρος των Ράπτορς, Masai Ujiri υποστήριξε σήμερα πως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν είναι Έλληνας, αλλά Νιγηριανός. 

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε απόψε, ο Masai Ujir (σ.σ που γεννήθηκε στη Βρετανία από Νιγηριανούς γονείς) μίλησε μεταξύ άλλων για το έργο του στην Αφρική, τονίζοντας πως θεωρεί Νιγηριανό τον σούπερ-σταρ των Μπακς και MVP του NBA. Η δήλωσή του έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

«Συγγνώμη αλλά ο Αντετοκούνμπο δεν είναι Έλληνας, είναι Νιγηριανός», δήλωσε ο πρόεδρος των Ράπτορς Facebook Twitter

«Το μυαλό μου είναι πώς θα πάω στην Αφρική, στα μέσα του Ιουλίου ή στο τέλος του Ιουλίου για ό,τι κάνω στην ήπειρο (...) Δεν βλέπω την ώρα να το γιορτάσω σε αυτή την ήπειρο. Να δώσω ελπίδα σε αυτά τα παιδια (...) Όταν σκέφτομαι για όλα αυτά τα μέρη που πηγαίνουμε, για αυτούς τους καταυλισμούς προσφύγων, σκέφτομαι γιατί υπάρχουν αυτά τα μέρη, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν και τι ελπίδα δίνουμε σε αυτούς τους ανθρώπους. Μετά σκέφτομαι τον Πασκάλ (...) ή τον Γιάννη γιατί με συγχωρείται ο Γιάννης δεν είναι Έλληνας είναι Νιγηριανός», είπε χαρακτηριστικά.

«Σκέφτομαι από που ξεκίνησαν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, από πού ξεκίνησα εγώ και σας λέω ότι μια μέρα θα σας πω μια απίστευτη ιστορία, σας το εγγυώμαι. Και αυτή η ιστορία περιλαμβάνει και το πρωτάθλημα», ανέφερε.

Την είδηση μετέδωσε πρώτος ο αθλητικογράφος Blake Murphy με το Twitter του να γεμίζει εκατοντάδες μηνύματα ως απάντηση - κυρίως από Έλληνες που αντιδρούν σε όσα είπε ο  Masai Ujiri.

Δείτε την επίμαχη δήλωση: 

 
Αθλητισμός
17

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Εγώ ντρέπομαι να πω ότι είμαι Έλληνας για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει Ελλάδα ούτε Έλληνες, κατάγομαι από ένα γεωγραφικό σημείο που αποτελείται από όλες τις φυλές τις οποίες δυστυχώς δεν τις σκεπάζει κανένας πολιτισμός, τι είμαι? Σίγουρα Βαλκάνιος, τι ευελπιστώ να γίνω? Ίσως κάτι άλλο, θα το βρω που θα μου πάει... Ορφανοί γεννιομαστε όλοι σε αυτή τη χωρα τι να κανουμε.
Πράγματι ο Αντετοκουμπο είναι αφρικανικής καταγωγής και Έλληνας πολίτης. Που βρίσκετε το κακό; Αν ένας αμερικανός πολίτης με ελληνική καταγωγή είχε καταφέρει κάτι σπουδαίο, όλα τα μίντια στην Ελλάδα θα έλεγαν "ο Έλληνας" που κατάφερε αυτό ή εκείνο. Δεν είναι ρατσισμός να αναγνωρίζεται η καταγωγή κάποιου.
Φυσικά και όχι, απλώς ο Αντετοκούμπο έχει γίνει η μασκότ όλων αυτών που θεωρούν πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να έχει σύνορα. Ειδικά όλων αυτών που για να συνεχίζουν να έχουν κέρδη θέλουν πληθυσμό με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Αν Έλληνας= Όποιος κατοικεί στον Ελλαδικό χώρο, έχει γεννηθεί εδώ, μιλάει τη γλώσσα και έχει μικρή σχέση με τα έθιμα και τις παραδόσεις. Τότε είναι Έλληνας.Αν Έλληνας = Όποιος φέρει τα εθνοτικά και φυλετικά χαρακτηριστικά των Ελλήνων, κατάγεται από κάποιο μέρος του Ελλαδικού χώρου και είναι φορέας των εθίμων και των παραδόσεων της. Τότε δεν είναι Έλληνας.Επειδή στις εποχές που ζούμε συμφέρει περισσότερο τις εταιρείες και τα κράτη (που διοικούνται από ιδιωτικά συμφέροντα) η πρώτη άποψη.(κινητικότητα φθηνού εργατικού δυναμικού, εκμετάλλευση φυσικών πόρων, κ.τ.λ.) επικρατεί η πρώτη άποψη, ή τουλάχιστον γίνεται μεγάλη προσπάθεια να επικρατήσει.Αν ο Αντετοκούμπο λοιπόν είναι Έλληνας, δεν καταλαβαίνω πως αναγνωρίζουμε τον όρο «Έλληνας του εξωτερικού» σε όσους έχουν γεννηθεί εκτός Ελλάδας.
...Λουκούμι τα ίδια και τα ίδια λες, ρε αδερφάκι μου.Ελληνοαμερικανόςhttp://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=Ελληνοαμερικανός&dq=+Greek Americanshttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Greek_AmericansSvenskgrekerhttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Swedish_GreeksΕλληνοαυστραλοίhttps://el.m.wikipedia.org/wiki/Ελληνοαυστραλοί-----British Cypriotshttps://en.m.wikipedia.org/wiki/British_CypriotsBritish Pakistanishttps://en.m.wikipedia.org/wiki/Britih_Pakistanisκ.λπ.(εμείς, πάντως, συγγενείς σε αμερική, αυστραλία και σουηδία, για να συνενοούμεθα και χάριν συντομίας περισσότερο τους λέμε "αμερικανούς", "αυστραλούς", "σουηδούς").
Παλαιότερα τους λέγανε και "μπρούκληδες" τους θείους και τις θείες απ' το Αμέρικα. Χωρίς απαραίτητα να είναι από το Brooklyn."Πήγαμε τους μπρούκληδες να δούνε την Ακρόπολη. Και εντάξει τα παιδιά. Οι άλλοι; Ο αδερφός μου και η νύφη μου η ψηλομύτα που δεν είχε βρακί να βάλει και μου έγινε ξαφνικά Ελισσάβετ, τόσα χρόνια εδώ δεν τους έκοψε να πάνε, μαρή; Άσε, κοπήκανε τα πόδια μου σου λέω. Έβαλα κι εκείνα τα τσόκαρα που μου πήρε η κόρη μου, πανάθεμά την. Όλα τα' χαμε, η μόδα μας έλειπε..."ΥΓ: Keep walking, βλαχάκι. Μη μασάς. Το πολύ πολύ να σε απελάσουν ως αντιφρονούντα οι "δημοκρατικοί" πατριώτες...
Μερικοι Ελληνες του εξωτερικου ντρέπονται να πουν οτι ειναι απο Ελλάδα.Δεν μιλανε ποτε ελληνικα μονο αν ειναι αναγκη πχ γονεις που δεν ξερουν την ξενη γλωσσα.Ο Γιαννης νιωθει Έλληνας και το λεει σε ολο τον κοσμο.Ο άνθρωπος γενηθηκε Ελλάδα μεγαλωσε στην Ελλάδα θελει να λεγεται Έλληνας.Δεν εχει ξεχασει την πατριδα των γονιών του.Βλεπω μερικες δημοσιεύσεις εχει την Ελληνική σημαια και της Νιγηρίας.
Καταρχάς δεν σχολιάζω το μεσσιανικό σύνδρομο. Οι άνθρωποι που θέλει να σώσει έχουν επιβιώσει εδώ και χρόνια αγνοώντας την ύπαρξη του. Κατά δεύτερο, νομίζω ότι ο Γιάννης έχει παλέψει πολύ και έχει το δικαίωμα να νιώθει όπως νιώθει, χωρίς να του κρεμάνε άσχετοι ταμπέλες.
Πού ακριβώς εντοπίζεις τον ρατσιστικό χαρακτήρα της δήλωσής του; Θεωρείς υποτιμητικό να χαρακτηρίζεται κάποιος ως Νιγηριανός;Το λάθος βεβαίως είναι ότι ο Γιάννης δεν είναι Νιγηριανός. Είναι Έλληνας πολίτης Νιγηριανής καταγωγής όπως και ο πρόεδρος των Raptors είναι Βρετανός πολίτης Νιγηριανής καταγωγής.Ας λογικευτούμε λίγο, γιατί βλέπω να επικρατεί όλο και περισσότερο μια ταλάντωση μεταξύ ακραίων απόψεων.
Φυσικά και ειναι ρατσιστικό γιατι παραβλέπει το ποια παιδεία έχει πάρει καποιος ,το πως αυτοπροσδιορίζεται και το πως νιώθει .Εκτός και αν ξέρει αυτός καλύτερα απο τον ίδιο τον Αντετοκούμπο τι ειναι και τι οχι.Προφανώς και δεν θεωρώ υποτιμητικό να ειναι καποιος Νιγηριανός (τα αυτονόητα θα λέμε συνέχεια εδώ μέσα ).Μου αρεσει πάντως που παίζεις με τις λέξεις ...Ο Έλληνας πολίτης νιγηριανής καταγωγής δεν ειναι Νιγηριανός ;;;Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα ;;;
Ο όρος «Νιγηριανός» είναι αόριστος και μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα με όποιον τρόπο θέλει. Εδώ είναι το παιχνίδι με τις λέξεις. Άλλος αναφέρεται στην καταγωγή, άλλος στην ιθαγένεια.Η φράση όμως «Έλληνας πολίτης, Νιγηριανής καταγωγής» έχει απολύτως μονοσήμαντο νόημα και δεν σηκώνει διάφορες ερμηνείες. Και τα δύο αναφέρονται σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα.Ας μιλάμε λοιπόν με ακρίβεια ώστε να αποκλείουμε τα παιχνίδια με τις λέξεις.