Ντόπινγκ με επικίνδυνες αιμοληψίες στο σκι: Τεράστιο σκάνδαλο και συλλήψεις αθλητών

Ντόπινγκ με επικίνδυνες αιμοληψίες στο σκι: Τεράστιο σκάνδαλο και συλλήψεις αθλητών Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Μία σκανδαλώδης περίπτωση ντόπινγκ από αθλητές του σκι, έχει προκαλέσει σοκ στον χώρο του αθλήματος, οδηγώντας σε πέντε, μέχρι στιγμής, συλλήψεις αθλητών.  

Όπως μεταδίδει το BBC, τουλάχιστον πέντε αθλητές εμπλέκονται σε υπόθεση ντόπινγκ με την μέθοδο της αιμοληψίας, καθώς φέρονται να προχώρησαν σε αιμοληψία «χημικώς τροποποιημένου» αίματος στον οργανισμό τους. 

Σε μαγνητοσκοπημένο υλικό που διέρρευσε, ο Αυστριακός σκίερ Max Hauke φαίνεται να αυτό-υποβάλλεται σε παράνομη αιμοληψία, για να αυξήσει τις πιθανότητες νίκης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Nordic World Ski Championships.

 

Ο Hauke είναι ένας από τους πέντε αθλητές που συνελήφθησαν στο Ζέεφελντ της Αυστρίας, που φιλοξενεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα Σκι. Έρευνες διεξάγονται και σε βάρος ενός αστυνομικού, που φέρεται να έδωσε το επίμαχο βίντεο σε μέσα μαζικής ενημέρωσης έναντι αμοιβής. 


Οι συλλήψεις προκάλεσαν αναταραχή στον κόσμο του σκι, σε μία περίοδο που διεξάγεται μία από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διοργανώσεις του αθλήματος. 


Τι είναι το ντόπινγκ αιμοληψίας

Οι αθλητές εισάγουν στο κυκλοφορικό τους σύστημα αίμα με υψηλότερα ποσοστά οξυγόνου, ώστε να αυξήσουν τις αθλητικές τους επιδόσεις. 


Σύμφωνα με τον Παγκόσµιο Οργανισµό Αντιντόπινγκ (WADA) οι αθλητές που ντοπάρονται με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζουν καλύτερη μεταφορά οξυγόνου στις μυϊκές τους ομάδες και μεγαλύτερη αντοχή. 

Οι τρεις πιο συνηθισμένοι μέθοδοι του "blood doping" είναι οι συνθετικοί φορείς οξυγόνου, οι αιμοληψίες και η ορμόνη ερυθροποιητίνη. Και οι τρεις τρόποι απαγορεύονται από τη WADA. 

Η χρήση ερυθροποιητίνης, εκτός από απαγορευμένη για τους αθλητές που συμμετέχουν σε επίσημες διοργανώσεις μπορεί να αποδειχθεί και εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων, εγκεφαλικού και πνευμονικής εμβολής. 

Συνολικά έχουν συλληφθεί εννέα άτομα (όχι όλοι τους αθλητές), από τις αυστριακές και γερμανικές αρχές, σε μία σειρά εφόδων σε 16 διαφορετικούς χώρους. 

Στην «Επιχείρηση Αιμοδοσία», όπως ήταν η κωδική ονομασία, συμμετείχαν συνολικά 120 αξιωματικοί. Οι αθλητές που συνελήφθησαν είναι: δύο από την Αυστρία, δύο από την Εσθονία και ένας από το Καζακστάν. 

Πρόκειται για τους Max Hauke, Dominik Baldauf, Karel Tammjärv, Andreas Veerpalu και Alexey Poltoranin. Και οι πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι την Πέμπτη, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται. 

Ο Hauke είχε εκπροσωπήσει την χώρα του στο Σότσι, στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. 

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ένας αθλητίατρος με την κωδική ονομασία "Mark S" που φέρεται να παίζει νευραλγικό ρόλο στο ντοπάρισμα των συλληφθέντων - και πιθανότατα όχι μόνο - αθλητών. 

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου για το ζήτημα, ο Tammjärv παραδέχθηκε ότι ξεκίνησε να ντοπάρεται το 2016, μετά από μία συνάντηση με τον βετεράνο προπονητή του σκι, Mati Alaver, που του μίλησε για αυτή την παράνομη πρακτική.

«Αποφάσισα πως ήθελα να βοηθηθώ με το ντόπινγκ αιμοληψίας», ομολόγησε ο αθλητής, που έδωσε, για πρώτη φορά, αίμα το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς και, μετά από επεξεργασία, το δέχθηκε πάλι στον οργανισμό του κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος στη Φινλανδία. 

Με πληροφορίες από BBC

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM