Σχέδια για τη δημιουργία του πρώτου καταφυγίου στον κόσμο για πλατύποδες αποκάλυψε η Αυστραλία.
 

Το καταφύγιο θα δημιουργηθεί για να προαχθεί η αναπαραγωγή του ζώου που κινδυνεύει με εξαφάνιση λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ο πλατύποδας ή ορνιθόρυγχος είναι ημιυδρόβιο θηλαστικό ενδημικό στην ανατολική Αυστραλία, συμπεριλαμβανομένης και της Τασμανίας και γεννά αυγά αντί για νεογνά. Είναι ο μοναδικός επιζών αντιπρόσωπος της οικογένειάς του (Ornithorhynchidae) και του γένους του (Ornithorhynchus). Το μήκος του φτάνει έως και 60 εκατοστά.
 

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, το Taronga Conservation Society Australia και η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας δήλωσαν ότι θα κατασκευάσουν μία εξειδικευμένη εγκατάσταση, στην οποία θα αναπτύσσονται κυρίως λίμνες και λαγούμια, σε ζωολογικό κήπο που θα απέχει 391 χιλιόμετρα από το Σίδνεϋ, έως το 2022. Στον χώρο θα μπορούν να φιλοξενούνται έως 65 ζώα.

 

«Υπάρχουν τόσα πολλά να μάθουμε για τον πλατύποδα και γνωρίζουμε τόσο λίγα», δήλωσε ο  Cameron Kerr, διευθύνων σύμβουλος του Taronga Conservation Society Australia προσθέτοντας πως η επιστημονική κοινότητα θα μάθει από αυτές τις εγκαταστάσεις και οι γνώσεις θα χρησιμεύσουν ώστε αυτό το ζώο να μην εξαφανιστεί.

 

Η ανησυχία για την εξαφάνιση του πλατύποδα εντάθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αυστραλία κατά τα τέλη του 2019. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι περίπου τρία δισεκατομμύρια ζώα πέθαναν, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα οι πυρκαγιές πιθανότατα θα εμφανίζονταν συχνότερα λόγω των υψηλότερων  θερμοκρασιών.

Με πληροφορίες από Reuters/Wikipedia

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr