Κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την εξαγγελία της Άγκυρας για νέα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διαμέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

 

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα με προορισμό την ΑΟΖ της Κύπρου. Με παράτυπη navtex, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τη Δευτέρα του Πάσχα έως τις 18 Ιουλίου.

 

«Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει, δε, για πολλοστή φορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως του κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου στην περιοχή» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι «η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο ούτε δημιουργούν τετελεσμένα».

 

Παράλληλα, το ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Αθήνας στην Κύπρο και κάλεσε για μία ακόμη φορά την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».