ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας, για τη νέα γεώτρηση στην Κύπρο: «Κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου»

ΥΠΕΞ κατά Τουρκίας, για τη νέα γεώτρηση στην Κύπρο: «Κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου» Facebook Twitter
ΕPA
0

Κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου χαρακτηρίζει την Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την εξαγγελία της Άγκυρας για νέα γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διαμέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ, απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα με προορισμό την ΑΟΖ της Κύπρου. Με παράτυπη navtex, η Τουρκία έχει δεσμεύσει περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, από τη Δευτέρα του Πάσχα έως τις 18 Ιουλίου.

«Πρόκειται για μία ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της Ε.Ε. και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει, δε, για πολλοστή φορά τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως του κατεξοχήν παραβάτη του διεθνούς δικαίου στην περιοχή» αναφέρει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τονίζει ότι «η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο ούτε δημιουργούν τετελεσμένα».

Παράλληλα, το ΥΠ.ΕΞ. εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Αθήνας στην Κύπρο και κάλεσε για μία ακόμη φορά την Τουρκία «να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική / Εμμένει στην πρόταση για κυβέρνηση ειδικού σκοπού ο Νίκος Φαραντούρης - Αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Παρά τις αποδοκιμασίες από κομματικές πηγές, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ κυβέρνησης κοινής αποδοχής, με στόχο την κάθαρση
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM