Την ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία που θα μπορούσαν να ανεβάσουν την ένταση, καθώς και τη δημιουργία εποικοδομητικού κλίματος, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών. 

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου. Επικαλούμενος τον υπουργό Εξωτερικών, αποσαφήνισε πως πρέπει να υπάρχει μια αποκλιμάκωση που να επιτρέψει μια εποικοδομητική συνάντηση.

 

«Εφόσον υπάρξει μια σαφής και συνεχής αποκλιμάκωση, τουλάχιστον βελτίωση του κλίματος, που να επιτρέψει να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος» αποκρυστάλλωσε το μήνυμα της Ελλάδας. Ερωτηθείς για την ατζέντα, παρατήρησε πως θα είναι η πρώτη συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών μεταξύ των δύο χωρών στην Άγκυρα, τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια, και αναμένεται και οι δύο πλευρές να θέσουν τα ζητήματα διμερών σχέσεων και περιφερειακής συνεργασίας.

 

Υπογράμμισε εκ νέου πως η μοναδική διαφορά που έχει η Ελλάδα με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, η οποία θα πρέπει να επιλυθεί στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

 

Αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρέσβη, ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε πως ήταν προγραμματισμένη και πως βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η προετοιμασία, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Τουρκία, στις 14 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, έκανε γνωστό πως έγινε μια ευρύτερη συζήτηση για διάφορα ζητήματα, με τον Νίκο Δένδια να αναφέρεται στην ανάγκη αποφυγής ενεργειών από την Τουρκία οι οποίες μπορούν να ανεβάσουν την ένταση.

 

Παράλληλα, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στη Δήλωση των 27 κρατών-μελών μετά το πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επισημαίνοντας πως αντικατοπτρίζει τα βασικά σημεία της έκθεσης Μπορέλ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κινείται γενικότερα στη θετική κατεύθυνση. Εστιάζοντας στην έκθεση Μπορέλ για την Τουρκία, υπογράμμισε πως αναφέρεται σε μια διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρω-τουρκικές σχέσεις, μεταξύ της θετικής ατζέντας και της προοπτικής λήψης μέτρων, «εφόσον η Τουρκία παραπέσει σε παραβατική συμπεριφορά».

 

Προσέθεσε πως η έκθεση κρατάει αρκετές ισορροπίες και τονίζει ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας δεν είναι ένα ζήτημα διμερές μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, αλλά ευρωπαϊκό. Παράλληλα, επισήμανε πως υπήρχαν και μερικές ελλείψεις στην έκθεση.

 

Επαναλειτουργία ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Λιβύη

 

Κληθείς να απαντήσει για την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιβύη, ο κ. Παπαϊωάννου έκανε γνωστό πως θα επαναλειτουργήσει τις επόμενες ημέρες -πριν από την επίσκεψη- η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, με σκοπό να προετοιμάσει την επίσκεψη, αλλά και να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις με τη Λιβύη.

 

Σε ό,τι αφορά το τουρκολιβυκό μνημόνιο, υπενθύμισε πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019 έχει αναφέρει πως είναι ανυπόστατο και άκυρο και πως δεν έχει κανένα αποτέλεσμα για καμία άλλη τρίτη χώρα. Επισήμανε πως δεν το έχει επικυρώσει ούτε καν η λιβυκή Βουλή.

 

Τη Δευτέρα η πρώτη τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας

 

Παρουσιάζοντας το μέχρι στιγμής πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου ανακοίνωσε πως o Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στη Σερβία την επόμενη Δευτέρα, 5 Απριλίου. Δίνοντας το στίγμα των επαφών που θα έχει στο Βελιγράδι ο κ. Δένδιας, ανέφερε πως η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει τη διμερή συνεργασία με τη Σερβία και να επαναλάβει την πλήρη στήριξη στην ευρωπαϊκή της προοπτική, καθώς και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Επίσης, ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί για πρώτη φορά τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Σερβίας.

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr