Ξαφνικό τετ α τετ Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη, Ράμα και Φιντάν στη Βουδαπέστη

Ξανφικό τετ α τετ Μητσοτάκη, Ερντογάν, Χριστοδουλίδη, Ράμα και Φιντάν στη Βουδαπέστη Facebook Twitter
0

Στη Βουδαπέστη συναντήθηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η συζήτηση ήταν σύντομη και έγινε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη. Στο ίδιο τραπέζι ήταν και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν αλλά και η μεταφράστρια του Ερντογάν. Στη σύντομη αυτή, άτυπη, συζήτηση οι τέσσερις ηγέτες αντάλλαξαν απόψεις για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, τις περιφερειακές και τις διεθνείς εξελίξεις. Να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που κάθισαν στο ίδιο τραπέζι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Νίκος Χριστουδουλίδης.

Νωρίτερα, για τον ρόλο της Ευρώπης μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξη του στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Βουδαπέστη, ενώ εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές εκλογές.

Την προσδοκία να γίνει μια παραγωγική συνάντηση ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, αύριο στην Αθήνα, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον κ. Φιντάν. «Ελπίζω να είναι παραγωγική η συνάντηση που θα έχετε αύριο στην Αθήνα με τον Γεραπετρίτη», του είπε.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Αυτή η Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εδώ στη Βουδαπέστη λαμβάνει χώρα σε μια εποχή μεγάλων γεωπολιτικών αναταράξεων. Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας τα συγχαρητήριά μου στον Πρόεδρο Τραμπ για την εμφατική νίκη του και να εκφράσω την ελπίδα ότι η διατλαντική σχέση θα παραμείνει ισχυρή προκειμένου να επιλύσουμε σημαντικά περιφερειακά και παγκόσμια προβλήματα.

Βέβαια, πρέπει να είμαστε αρκετά ρεαλιστές ως Ευρωπαίοι και δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε αυτή τη διατλαντική εταιρική σχέση από θέση αδυναμίας. Η Ευρώπη δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, αλλά σίγουρα μπορεί να αλλάξει τον εαυτό της για να αντιμετωπίσει έναν μεταβαλλόμενο κόσμο. Επομένως, οι συζητήσεις που θα έχουμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ιδίως όσον αφορά στα ζητήματα της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, είναι ιδιαίτερα επίκαιρες.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να «ξυπνήσουμε» από τη γεωπολιτική μας αφέλεια και να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να εξασφαλίσουμε πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις, είτε πρόκειται για ζητήματα ανταγωνιστικότητας είτε για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας. Ελπίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση με τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα που απαιτούν αυτοί οι καιροί».

Στην Ελλάδα αύριο ο Φιντάν

Την Παρασκευή, Γεραπετρίτης και Φιντάν θα συναντηθούν για 15η φορά τους τελευταίους 15 μήνες που διαρκεί η νέα ελληνοτουρκική προσέγγιση την οποία εγκαινίασαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023. Πρόκειται για τη σημαντικότερη μέχρι στιγμής συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, καθώς συνιστά ένα είδος προκριματικού διαλόγου για την ουσία των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, θα υποδεχθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, την Παρασκευή 8 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 π.μ., τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας, Χακάν Φιντάν. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών και περί ώρα 12:30 μ.μ., θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια, θα παρατεθεί γεύμα εργασίας. Στο μήνυμά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είπε μέσω της εφημερίδας Aksam. «Έχουμε την αρχή της αναζήτησης λύσεων στα υφιστάμενα ζητήματά μας με την Ελλάδα σύμφωνα με την αρχή του αμοιβαίου οφέλους (καζάν- καζάν), όπως ορίζει το όραμα που διατύπωσε ο πρόεδρός μας. Συζητάμε ποιοτικά τα υφιστάμενα προβλήματα και στοχεύουμε στον τερματισμό τους με τρόπο που θα μπορεί να είναι οριστικός και θα είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών. Λέμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM