Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «Στις νέες διαδικασίες δεν θα είμαι υποψήφιος»

Παραιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας: «Στις νέες διαδικασίες δεν θα είμαι υποψήφιος» Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε την παραίτησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις διαδικασίες που θα κινηθούν άμεσα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος. 

«Αποφάσισα την εκλογή της νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος, όπως ορίζει το καταστατικό και άμεση προσφυγή σε αυτή τη διαδικασία. Δεν θα είμαι υποψήφιος, θα είμαι παρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαδικασία», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις έκτακτες ανακοινώσεις που έκανε στο Ζάππειο, μετά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του κόμματος. 

Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και  υπογράμμισε πως μερικές φορές κάποιος μπορεί να είναι πιο χρήσιμος χωρίς αξιώματα. 

«Δεν το κρύβω, είμαι συγκινημένος. Η απόφαση αυτή έχει και για εμένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως για τον καθένα, αλλά έχει και ένα γοητευτικό στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή και στην πολιτική, μπορείς να είσαι μάχιμος, να είσαι δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις να είσαι ακόμη και πιο χρήσιμος και χωρίς αξιώματα. Η μάχη για τις ιδέες και η προσφορά δεν ορίζεται από την καρέκλα», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Αλέξης Τσίπρας: Αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ 

Αναφερόμενος στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως ο λαός έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ διπλή εντολή: να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που πάντα και εκ των πραγμάτων είναι ρόλος κόμματος εξουσίας και δεύτερον να αλλάξει δραστικά, αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου με αξιώσεις τη διακυβέρνηση. 

«Οφείλουμε να ανταποκριθούμε όλοι, να αναδιοργανωθούμε άμεσα, να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μία ημέρα, τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες, τις παθογένειες και τα προβλήματα», επεσήμανε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια διαδικασία «βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης» και τόνισε πως ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι άμεση προτεραιότητα». Αυτό, επεσήμανε, δεν αφορά μόνο το κόμμα, αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας, «τις αντιστάσεις στις πολιτικές της ΝΔ, το μέτωπο στην ακροδεξιά και τον νεοφασισμό, που βρήκε δυστυχώς εκ νέου θέση στη Βουλή». 

Σε αυτή τη διαδικασία ανανέωσης και επανίδρυσης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, «θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με τον λόγο μου, αν δεν την υπηρετώ με την πράξη μου. Κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσει. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό μας και τις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς», συμπλήρωσε, προτού ανακοινώσει πως στις διαδικασίες για την εκλογή της νέας ηγεσίας δεν θα είναι υποψήφιος. 

Ο απολογισμός του Τσίπρα: Υπερήφανος για όσα πετύχαμε 

Στις δηλώσεις του, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε έναν σύντομο απολογισμό της πορείας του από τη στιγμή που ανέλαβε την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε υπερήφανος για όσα έχει πετύχει η παράταξη. 

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις, που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην ιστορία, σε όσους πορεύτηκες μαζί, σε όσους σε πίστεψαν και όσους στήριξαν προσδοκίες σε εσένα και σταθείς απέναντι στον εαυτό σου», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας. 

«Έχω την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις παίρνω εν θερμώ, να αποφασίζω με ψυχραιμία και αυτό έκανα για τρία 24ωρα. Γιατί ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους και εκ των πραγμάτων ξεπερνούν τον ατομικό μου ορίζοντα», συμπλήρωσε. Στη συνέχεια, παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε το βράδυ των εκλογών, όταν είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο και πρέπει να ανοίξει συλλογικά ένας επόμενος. 

«Μίλησα για την ανάγκη γενναίων και δύσκολων αποφάσεων, να ανανεώσουμε τολμηρά το δυναμικό μας, από πάνω μέχρι κάτω, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους ανθρώπους και να βάλουμε τέλος σε νοοτροπίες που μας κόστισαν ακριβά», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων και τόνισε την ανάγκη να «εφεύρουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ». 

«Οι γενναίες και δύσκολες αποφάσεις αφορούν πρώτο εμένα που υπήρξα ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει», επεσήμανε και σημείωσε ότι παρέλαβε ένα «μικρό κόμμα» της Αριστεράς σε ηλικία 34 ετών. 

«Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο πολλές φορές, άλλες γεμάτο παγίδες, αλλά ήταν συναρπαστικό», σημείωσε και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε το πρώτο Αριστερό κόμμα στην Ευρώπη που κυβέρνησε «και μάλιστα σε ιστορικές στιγμές για την πατρίδα και την ΕΕ». 

«Σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες, με την κοινωνία καταρρακωμένη και την οικονομία χρεοκοπημένη, είχα την τύχη και την τιμή- που χρωστάω ευγνωμοσύνη για αυτή στον λαό και τους συντρόφους- να γίνω ο πρώτος στην ιστορία Αριστερός πρωθυπουργός της χώρας».

«Αυτό το ταξίδι ήταν μια πορεία που σχεδόν κάθε ημέρα του ήταν ημέρα μάχης. Αντιμετωπίσαμε στην αρχή μια Ευρώπη καχύποπτη, εχθρική απέναντι στην Ελλάδα και μια συμμαχία δανειστών που θεωρούσε τη χώρα άξιας τιμωρίας. Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς, που εκπορεύονταν από ισχυρές δυνάμεις έξω από τη χώρα, αλλά έβρισκαν ισχυρούς συμπαραστάτες μέσα στη χώρα. Δηλώνω και σήμερα, αυτή τη σημαντική ημέρα για μένα, υπερήφανος για όσα πετύχαμε», τόνισε. 
 

«Όπως θα έλεγε και ο ποιητής, αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας και δεν μπορεί κανείς να μας το πάρει», συμπλήρωσε. «Αυτό το δύσκολο ταξίδι είχε συμβιβασμούς, δύσκολες αποφάσεις, τραύματα και φθορά. Σε κάθε περίπτωση, ήταν ένα ταξίδι που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία. Οι εμπειρίες, οι επιτυχίες, τα λάθη, οι μάχες που κερδίσαμε για την πατρίδα, αλλά και εκείνες που χάσαμε αποτελούν την αναντικατάστατη παρακαταθήκη για ένα νέο κύκλο του ΣΥΡΙΖΑ. Ήρθε η ώρα να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο και όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί και πρέπει να γίνει η αρχή του νέου κύκλου», συνέχισε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στα μέλη και τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνοντας ότι «θα είμαι δίπλα τους. Γιατί το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που ακόμη δεν έχουμε ταξιδέψει». 

Απευθυνόμενος σε όλους τους Έλληνες, συμπλήρωσε: «Κάποιοι μπορεί να χαίρεστε, κάποιοι μπορεί να λυπάστε, αλλά τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας, ό,τι κι αν ψήφισε στις εκλογές». Κλείνοντας, δεσμεύθηκε ότι θα υπηρετεί πάντα την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.  

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φρέντι Μπελέρης: Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πολιτική / Φρέντι Μπελέρης: Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Σύντομα η περιπέτειά μου τελειώνει και θα μπορέσω να εκτελέσω απερίσπαστος τα καθήκοντα που μου ανέθεσαν με τη ψήφο τους οι Έλληνες πολίτες» δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρης
LIFO NEWSROOM