LIVE!

Τσίπρας: Πράξη ακραίας ιδεοληπτικής εμμονής το νομοσχέδιο για την Παιδεία - Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες

Τσίπρας: Πράξη ακραίας ιδεοληπτικής εμμονής το νομοσχέδιο για την Παιδεία - Διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες Facebook Twitter
Eurokinissi
0

Επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο στην Παιδεία, το οποίο χαρακτήρισε ως ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής, εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Στην παρέμβασή του στη διαδικτυακή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Δημοκρατία και Εκπαίδευση: Η κυβερνητική απειλή και η απάντηση της κοινωνίας» υποστήριξε πως το νομοσχέδιο «συνιστά επίθεση» στην Δημοκρατία και στην δημόσια Παιδεία.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το πλέον κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων που επιφέρει. Πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση γύρω από την πανεπιστημιακή αστυνομία που από την πλευρά της κυβέρνησης εκδηλώνεται «με μία παράφραση του επικοινωνιακού δόγματος Τραμπ -όπως η δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τους πρυτάνεις-, αποτελούν αντιπερισπασμό».

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη μείωση των φοιτητών ώστε να δημιουργήσει πελατεία για τα κολέγια. «Θέλει να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των κολεγίων και όχι να ικανοποιήσει κοινωνικές ανάγκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το δυστύχημα είναι ότι έχουμε μία κυβέρνηση που εκμεταλλεύεται την πανδημία για να προωθήσει ακραία συντηρητικές μεταρρυθμίσεις. Εκμεταλλεύεται μία συνθήκη που δεν ευνοεί τον κοινωνικό διάλογο και δεν είναι τυχαίο ότι επιλέγει να προχωρήσει με συρρίκνωση της δημοκρατικής διαδικασίας» είπε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στις παγκόσμιες συνθήκες της πανδημίας δήλωσε: «Ζούμε σε καιρούς δύσκολους αλλά και διδακτικούς: Τα δημόσια συστήματα Υγείας κράτησαν όρθιες της κοινωνίες. Η γνώση και η έρευνα που παράγεται στα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα μας έδωσε την δυνατότητα να προχωρήσουμε στην παραγωγή του εμβολίου που αποτελεί την ελπίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το δυστύχημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τα διδάγματα, ούτε και για την κοινή λογική».

Κατά τον ίδιο, ο προϋπολογισμός του 2021 προβλέπει 600 εκατομμύρια λιγότερα για την δημόσια υγεία. Επίσης 13% κάτω είναι η χρηματοδότηση για τα πανεπιστήμια. Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση πως «ακόμη και στον κρίσιμο χώρο της εκπαίδευσης και της υγείας [...] ενδιαφέρεται να εξυπηρετήσει συμφέροντα και συμβόλαια ιδιωτών και όχι τις δημόσιες ανάγκες.»

Όπως είπε, το πιο κρίσιμο στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι οι εισακτέοι το 2021 θα είναι 25.000 λιγότεροι, ένα ποσοστό 34% περισσότερο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια θα μείνει εκτός των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

«Ποιοι θα είναι αυτοί; Θα είναι εκείνοι που η κυβέρνηση τους λέει ότι αν θέλετε να σπουδάσετε θα πρέπει να βρείτε μερικές χιλιάδες ευρώ για να πάτε σε ένα ιδιωτικό ίδρυμα που θα σας δώσει ένα αμφιβόλου ποιότητας πιστοποιητικό. Στα κολλέγια δεν υπάρχει κανένα αξιοκρατικό κριτήριο παρά μόνο η πληρωμή των διδάκτρων. Οι νέοι που δεν ανήκουν στην κάστα των ισχυρών της ελληνικής κοινωνίας, θα γίνουν η νέα πελατεία μίας βιομηχανίας που έρχεται στη Ελλάδα για να κάνει δουλειές. Αυτό επιτυγχάνεται με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση πετάει το μπαλάκι στα ΑΕΙ για τον αριθμό των εισακτέων. Τι θα προκαλέσει; Κατ αρχήν αύξηση της μαθητικής διαρροής στο λύκειο. Δεύτερον αύξηση των δαπανών για τα φροντιστήρια. Τρίτον, την πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου του λυκείου σε όλες τις τάξεις. Τέταρτον, θα προκαλέσει μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων αφού αυτή έχει συνδεθεί με τον αριθμό των φοιτητών. Επίσης θα προκαλέσει κλείσιμο ή συγχώνευση τμημάτων και ακολούθως αύξηση του λεγόμενου brain drain. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη πτυχή αυτού του νομοσχεδίου. Αυτές οι αλλαγές θα επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό του νοικοκυριού και να αυξήσουν τις ανισότητες ανάμεσα στη μέση ελληνική οικογένεια και την ελίτ» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Συκοφάντηση του πανεπιστημίου η αστυνομία

Σχολιάζοντας την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας υποστήριξε πως πρόκειται για συκοφάντηση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Έκανε λόγο για επικοινωνιακή εκμετάλλευση από την κυβέρνηση ενός υπαρκτού προβλήματος όπως η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα «για να χαϊδέψει τα αυτιά ενός συντηρητικού κοινού, να επιδείξει πυγμή και για να αποπροσανατολίσει από το βασικό στοιχείο που είναι η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ακραία πράξη ιδεοληπτικής εμμονής. Κανένας σώφρων δεν θα το φανταζόταν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

LIVE!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ