Τσίπρας: Οι άξονες για συγκροτημένη εθνική στρατηγική - Κριτική για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Τσίπρας: Οι άξονες για συγκροτημένη εθνική στρατηγική - Κριτική για τη συμφωνία με την Αίγυπτο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EUROKINISSI / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
0

Mιλώντας στην Βουλή για τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Κάιρο και Ρώμη, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και επιχειρηματολόγησε για το «παρών» του ΣΥΡΙΖΑ του στη ψηφοφορία για την Συμφωνία με την Αίγυπτο.

Κατηγορώντας για «κραυγαλέες αντιφάσεις» τη Νέα Δημοκρατία, συγκριτικά με την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση, έκανε λόγο για πολιτική «κυβίστηση» σε ό,τι αφορά την επέκταση τις αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο: «Όταν ήσασταν αντιπολίτευση και αντιτασσόσασταν με μανία στην πρωτοβουλία μας για επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο, διότι όπως λέγατε, μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε "τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής" και θα "έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας διότι είναι ειδική περίπτωση"».

  

Ο ίδιος επέρριψε στην κυβέρνηση ευθύνες, λέγοντας πως αδυνατεί να υπερασπιστεί τις αποφάσεις και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας ανατολικά του 28ου μεσημβρινού», λέγοντας πως η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας τις τελευταίες δέκα ημέρες. 

  

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο

Όσο για τη Συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δήλωσε πως η κυβέρνηση καλώς προχώρησε σε αυτή την κίνηση αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, υποστηρίζοντας πως η συμφωνία δεν προσεγγίζει τη τουρκική κόκκινη γραμμή του 28ου μεσημβρινού, «αφήνοντας έτσι έξω όχι το μόνο το Καστελόριζο αλλά τη μισή Ρόδο». 

Ισχυρίστηκε δε πως η συμφωνία μπορεί να δημιουργήσει πολύ αρνητικά προηγούμενα για τη χώρα αν η Τουρκία την εκμεταλλευτεί

Για το Oruc Reis

 

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Oruc Reis έκανε λόγο  «οπερέτα, για τα μάτια του κόσμου»: «Διατυμπανίζατε ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί έρευνες διότι υπάρχει θόρυβος από τα διπλανά πλοία. Δεν πραγματοποιεί έρευνες, άρα δεν παραβιάζει κυριαρχικά μας δικαιώματα. Άρα γιατί ζητάτε την ενεργοποίηση του Διεθνούς Δικαίου και του διεθνούς παράγοντα και της ΕΕ για κυρώσεις;».

  

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει άμεσα τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και «να μιλήσει ανοικτά στον ελληνικό λαό» για το αν επιθυμεί διάλογο με την Τουρκία και παραπομπή στην Χάγη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ