Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερψηφίσει την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

 

«Θα κρατήσουμε στάση ευθύνης και θα δώσουμε την δυνατότητα η νέα πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία», είπε ο κ. Τσίπρας. «Στην πολιτική όπως και στη ζωή έχει πάντα μεγαλύτερη αξία η συνέπεια από τα επικοινωνιακά παιχνίδια».

 

Εξαπολύοντας επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ωστόσο τον πρωθυπουργό για «επικοινωνιακή ντρίμπλα»: «Ο κ. Μητσοτάκης διέπραξε μέγα ατόπημα που διέσυρε επί μήνες το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και μέγα λάθος που δεν πρότεινε ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τον αντιγράψει. Εγώ ως αρχηγός αντιπολίτευσης, Μητσοτάκης δεν θα γίνω [...] δε πρόκειται να κάνω ό,τι ακριβώς έκανε εκείνος το 2015, που μόνος καταψήφισε τη συναινετική επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για τη Προεδρία της Δημοκρατίας [...] Η θετική μας ψήφος δεν είναι μια επικοινωνιακή πολιτική αλλά μια συνειδητή επιλογή».

 

«Εμείς δε θα προσθέσουμε ένα επιπλέον σφάλμα, δίπλα στα πολλά σφάλματα του κυρίου Μητσοτάκη [...] θα κρατήσουμε και τώρα στάση ευθύνης, όπως έχουμε αποδείξει ότι κρατήσαμε πάντα σε κρίσιμες επιλογές», πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη δυνατότητα να εκλεγεί με ευρεία πλειοψηφία και «να είναι για τα πέντε επόμενα χρόνια ο εκφραστής της ενότητας του λαού και της Δημοκρατίας μας».

 

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είχε προταθεί και επιλεγεί για την προεδρία του ΣτΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση και εξ αρχής θεωρείτο πιθανή η υποστήριξη της πρότασης που έκανε χθες η Νέα Δημοκρατία, δια στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Θετική αναμένεται να είναι και η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να συναινεί, όπως όλα δείχνουν, για την κα Σακελλαροπούλου. Έτσι, η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ψηφιστεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, ακόμα και με 266 ψήφους.

 

Το ΚΚΕ αναμένεται να ψηφίσει «παρών», άγνωστο παραμένει πώς θα κινηθεί η Ελληνική Λύση ενώ δική του πρόταση εκτιμάται πως θα φέρει το ΜέΡΑ25. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής τουλάχιστον έναν μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Η σημαντική πορεία της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως δικαστικού

 

Η κα Σακελλαροπούλου ήταν μέλος του ειδικού δικαστηρίου που δίκασε τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ως εισηγήτρια στο ΣτΕ είχε χειριστεί πολύ σημαντικές υποθέσεις όπως την εκτροπή του Αχελώου, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας στη Χαλκιδική και των «προσφυγικών» στην λ. Αλεξάνδρας που με δική της απόφαση κρίθηκαν διατηρητέα. 

 

Ως πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έχει προεδρεύσει σε όλες τις συνεδριάσεις. Οι πιο σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε ήταν τα αναδρομικά των συντάξεων, η Συμφωνία των Πρεσπών, η επέκταση του Λιμανιού του Πειραιά και, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας η υπόθεση του Mr. BitCoin, Αλεξάντερ Βίνικ. 

 

Βιογραφικά στοιχεία

 

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

 

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου "Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας".

 

Ζει στο κέντρο της Αθήνας και έχει ένα παιδί.