Τσίπρας: Να κοπούν τα κοινοτικά κονδύλια σε όσες χώρες της ΕΕ δεν δέχονται πρόσφυγες

Τσίπρας: Να κοπούν τα κοινοτικά κονδύλια σε όσες χώρες της ΕΕ δεν δέχονται πρόσφυγες Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
0

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά περικοπή κονδυλίων για χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες δείχνουν μειωμένη αλληλεγγύη στο προσφυγικό προς την Ελλάδα και δεν δέχονται την εγκατάσταση προσφύγων στις χώρες τους, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung».

Πρέπει να τηρούνται τα συμπεφωνημένα (pacta sunt servanta), όπως ακριβώς έγινε και με την Ελλάδα κατά τις διαπραγματεύσεις της ευρωκρίσης, δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης στο θέμα αυτό.


«Στην προσφυγική κρίση η Ελλάδα έφερε το μεγαλύτερο μερίδιο του βάρους», ενώ αντίθετα άλλες χώρες «έκλεισαν τον ίδιο καιρό τα σύνορα και ύψωσαν φράχτες», υπενθύμισε και τόνισε πως «η Ελλάδα έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης», σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπου υπήρξαν ξενοφοβικές εκδηλώσεις με τραυματίες». Εξάλλου, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να επιστρέψει στον 20ό αιώνα με τις ξενοφοβικές ιδέες και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της από άλλες χώρες».


Ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε επίσης ένα σαφές αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Οι υφιστάμενες συμφωνίες στο προσφυγικό πρέπει να τηρηθούν». Ο αριθμός των προσφύγων ναι μεν έχει μειωθεί πάρα πολύ μετά τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία και έτσι ενώ έρχονταν χιλιάδες ημερησίως τώρα έρχονται μόνο 100 την ημέρα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως τόνισε. Η διαδικασία παροχής ασύλου είναι αργή και η επαναπροώθηση των προσφύγων από την Ελλάδα στην Τουρκία είναι πολύ δύσκολη.


Εν τούτοις, κεντρικό πρόβλημα παραμένει το γεγονός ότι πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες, τους οποίους θα όφειλαν να εγκαταστήσουν στις χώρες τους. Η συμφωνία είναι σαφώς διατυπωμένη όπως υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι 66.000 πρόσφυγες πρέπει να μετεγκατασταθούν, έως τώρα όμως είναι μόνο 5.200».


Ο Αλέξης Τσίπρας ζητά «να τηρηθούν ο συμφωνίες» και αυτό το αίτημα το θεωρεί σημαντικό, διότι όπως υπενθυμίζει οι χώρες με μεγάλη επιρροή στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριζαν με μεγάλη επιμονή ακριβώς αυτή την άποψη κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός απορρίπτει την «ευέλικτη αλληλεγγύη» και ζητά για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα να πιεστεί να το κάνει. Ως δοκιμασμένο μέσον των Βρυξελλών για την επίτευξη αυτού του στόχου βλέπει την άσκηση πίεσης μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων: Όποιος αρνείται τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα πρέπει να υπολογίζει ότι θα λάβει λιγότερα χρήματα από τα κοινοτικά ταμεία, διαμηνύει μέσω της εφημερίδας της Στουτγάρδης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Πολιτική / Στη Βουλή ο Μητσοτάκης για τον νέο ΚΟΚ – Στο επίκεντρο η οδική ασφάλεια, τα πρόστιμα και τα νέα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε το βράδυ της Δευτέρας από τη Νίκαια της Γαλλίας, όπου συμμετείχε στην 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
LIFO NEWSROOM
NΔένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

Πολιτική / Δένδιας για ΑΟΖ με Ιταλία: «Mεγαλώσαμε την Ελλάδα»

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα, με μία Συμφωνία η οποία αποδεικνύει την προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)» επισημαίνει ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Πολιτική / Γεραπετρίτης: Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Μονής Σινά

Στόχος η διασφάλιση του ιστορικού καθεστώτος και της νομικής προσωπικότητας της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης – Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για θεσμική λύση
LIFO NEWSROOM
Διπλωματικό θρίλερ για τη Μονή Σινά: Το Κάιρο αμφισβητεί ιδιοκτησία – Κρίσιμη συνάντηση Γεραπετρίτη

Πολιτική / Μονή Σινά: Στο Κάιρο ο Γεραπετρίτης - Η ελληνική στάση και οι διπλωματικές παγίδες

Στο Κάιρο κρίνεται το μέλλον της Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του Σινά - Η Ελλάδα επιδιώκει σεβασμό των συμφωνιών με την Αίγυπτο για τη διατήρηση της ιδιοκτησίας και της θρησκευτικής φυσιογνωμίας της Μονής
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Πολιτική / Βρούτσης προς Γιαννακόπουλο και Αγγελόπουλους: Η Πολιτεία είναι αποφασισμένη, δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανοχή

Μετά τα επεισόδια στο ΣΕΦ και την αναβολή του 3ου τελικού Παναθηναϊκού–Ολυμπιακού, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού προειδοποιεί για άμεση διακοπή του πρωταθλήματος σε περίπτωση επανάληψης βίας
LIFO NEWSROOM