Τσίπρας: Να καταθέσει ο Μητσοτάκης τη λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν και τα ποσά

Τσίπρας: Να καταθέσει ο Μητσοτάκης τη λίστα των ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν και τα ποσά Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα με τα ΜΜΕ που χρηματοδοτήθηκαν και τα ποσά που πήραν για την ενημερωτική εκστρατεία για τον κορωνοϊό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον πρωθυπουργό για το ζήτημα. Ο κ. Τσίπρας κάνει λόγο για «αδιαφανή στάση της κυβέρνησης» ειδικά στη χρηματοδότηση των ΜΜΕ και για «παραπειστική, ελλιπή κατάθεση» καταλόγου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, μετά την αντίστοιχη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει το κοινοβούλιο», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και ζητά από τον πρωθυπουργό να δώσει πλήρη και αναλυτικό κατάλογο με τα ΜΜΕ που έλαβαν οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση, τα ποσά που έλαβαν και τα κριτήρια.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Μητσοτάκη:

«Η αντιμετώπιση του κορωνοϊού αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνησή σας ως χρυσή ευκαιρία παρέκκλισης από τους κανόνες που προβλέπονταν για τη διαφάνεια, τη διαύγεια και τον έλεγχο των απευθείας αναθέσεων. Αδιαφανής είναι η στάση της κυβέρνησης ειδικά έναντι της χρηματοδότησης των ΜΜΕ, με έσχατο παράδειγμα την εργαλειοποίηση της δαπάνης που αφορούσε την ενημερωτική εκστρατεία για τον κορωνοϊό. Ήδη δημοσιεύματα αναδεικνύουν ότι η σχετική δαπάνη κατευθύνθηκε με αδιόρατα, αυθαίρετα και αθέμιτα κριτήρια ακόμη και σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα «ζόμπι» και «φαντάσματα», σε μέσα που δημιουργήθηκαν -κατά ευτυχή για τα ίδια, αλλά ύποπτη εν γένει, συγκυρία- λίγες μόλις ημέρες πριν τη σχετική απόφαση χρηματοδότησής τους ή, τέλος, σε μέσα που φαίνεται ότι δεν λειτουργούσαν εδώ και πολύ καιρό.

Η εξόφθαλμη αυτή στάση εξώθησε μέχρι και στελέχη της συμπολίτευσης, όπως η κ. Μπακογιάννη, να ζητήσει δημόσια την κατάθεση πλήρους και αναλυτικού καταλόγου με τα μέσα που χρηματοδοτήθηκαν και, κυρίως, με τα ποσά χρηματοδότησής τους.

Παρόλα αυτά, ο αρμόδιος υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στ. Πέτσας, απαντώντας στην Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (287/6052), προέβη σε παραπειστική, ελλιπή κατάθεση ενός έγγραφου καταλόγου από τον οποίο δεν προκύπτουν τα ακριβή ποσά, τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής τους.

Επειδή η συμπεριφορά αυτή προσβάλλει το κοινοβούλιο.

Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Γιατί δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα ακριβή ποσά, τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής τους;

Επίσης, καλείται ο κ. Πρωθυπουργός να καταθέσει:

Πλήρη και αναλυτικό κατάλογο από τον οποίο να προκύπτουν α) τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά, ηλεκτρονικά κ.ά.) που έλαβαν από οποιοδήποτε φορέα του ελληνικού δημοσίου οποιουδήποτε είδους χρηματοδότηση είτε απευθείας είτε μέσω ενδιάμεσης διαφημιστικής εταιρείας για οποιουδήποτε είδους διαφημιστική καμπάνια και εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης σχετικά με τα μέτρα πρόληψης και αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού, β) τα ποσά που έλαβαν, γ) τον τρόπο, δηλ. τα νόμιμα κριτήρια και τη διαδικασία υπολογισμού τους».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ