Η αποκάλυψη του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτου Μαυροειδάκου στον ΣΚΑΪ πως ένας αστυνομικός βρήκε τον πρώτο νεκρό στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, στις 19:40 μ.μ., εγείρει ερωτήματα για το αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μετέβησαν ώρες αργότερα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής γνώριζαν ότι υπήρχαν θύματα από τις πυρκαγιές.

 

Τα λεγόμενα του κυρίου Μαυροειδάκου επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των αντρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, Δημήτρης Μπαλτάκος, λέγοντας πως και εκείνοι είχαν βρει πριν βραδιάσει τους πρώτους νεκρούς και είχαν ενημερώσει σχετικά των αρχηγό του Λιμενικού.

 

Kληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής των ΟΥΚ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της φωτιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε αυτήν την πληροφορία ως «ασφαλή», αφού, όπως είπε, οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν στη θάλασσα. 

 

Ο κ. Κουρουμπλής, ωστόσο, δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ είχαν περάσει πολλές ώρες από την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη νεκρών, ουδείς μίλησε για θύματα, αλλά εξακολουθούσαν να μιλούν για «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι».

 

Και πράγματι οι διάλογοι που διημείφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δεν κάνουν καμία αναφορά σε νεκρούς ή θύματα:

 

Πυροσβέστης: Έχουμε (φωτιά) στο Νταού Πεντέλης στην Ραφήνα, που εκδηλώθηκε στις 16.49. Αυτή την στιγμή στο σύνολο είναι γύρω στα 80 πυροσβεστικά οχήματα, ομάδες πεζοπόρων, έλαβαν μέρος 3 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. Δεν έχουμε ενεργό μέτωπο σε δάσος αυτή την στιγμή, είναι σε ύφεση...

 

Τσίπρας: Αυτό που κατέβηκε κάτω στον Νέο Βουτζά, αυτό είναι;

 

Πυροσβέστης: Ναι αυτό είναι. Εδώ θα δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία γιατί εδώ αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα προβλήματα αυτή την ώρα...

 

Τσίπρας: Κατοικημένες περιοχές...

 

Πυροσβέστης: Κατοικημένες περιοχές. Ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης...

 

Τσίπρας: Οι κατασκηνώσεις;

 

Πυροσβέστης: Έχουν εκκενωθεί

 

Τσίπρας: Όλες;

 

Πυροσβέστης: Ναι έχουν εκκενωθεί. Εκεί έχουμε κάνει 3 σταθμούς αυτή την στιγμή. Στο Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο και τα ΚΑΠΗ, για να φιλοξενούνται τα άτομα. Το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση, δεν έχουμε δασική πυρκαγιά. Αλλά η φωτιά όπως πέρασε καίει κάποια σπίτια, γιατί έχει δοθεί προτεραιότητα να διασώσουμε τον κόσμο. Να πάει σε ασφαλές σημείο...

 

Τσίπρας: Πόσες δυνάμεις είναι αυτήν την στιγμή κάτω στον Βουτζά, στη Ραφήνα;

 

Πυροσβέστης: Είναι 80 πυροσβεστικά στο σύνολο και συνεχώς ενισχύονται και από την Βόρειο Ελλάδα.

 

Τσίπρας: Φαντάζομαι ότι έχετε το σύνολο της δύναμης...

 

Πυροσβέστης: Το μεγαλύτερο μέρος. Όπως και στα Γεράνεια, Αγίους Θεοδώρους είναι 88 τα αυτοκίνητα... Εκτός από τα σημεία που έχουμε κάνει κάτι, και φέρρυ μπόουτ έχουμε στείλει και πλωτά μέσα, για να μεταφερθούν από το λιμάνι της Ραφήνας σε ασφαλές σημεία κάποια άτομα.

 

Τσίπρας: Τα πλωτά μέσα από πού τα φέραμε; Του Στρατού;

 

Τόσκας: Του Λιμενικού Σώματος, σύν μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, συν ένα Αρματαγωγό που θα φθάσει λίγο αργότερα στο...

 

Τσίπρας: Δηλαδή είναι εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι;

 

Τόσκας: Ήταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, τους μεταφέραμε από εκεί. Συνεχίζεται η επιχείρηση. Τους μεταφέρουμε προς την Ραφήνα.

 

Φάμελος: Τώρα κάνουμε εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας.

 

Πολάκης: Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθαν με το πλωτό του Λιμενικού. Και τώρα μαζεύονται οι άλλοι και τους φέρνουν στην Ραφήνα. Για να.. Όποιοι είναι τραυματίες Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός είναι σε εφημερία και καλύπτουν και Αττικό και Θριάσιο από την άλλη πλευρά.Επίσης έχουμε τα 2 κέντρα Υγείας και με εθελοντική προσφορά, άνθρωποι που γύρισαν πίσω, των Σπάτων και της Νέας Μάκρης, που μπορούν να δεχθούν ελαφριά περιστατικά.

 

Τσίπρας: Αυτήν την ώρα τι αέρα έχει, πνέει στην περιοχή;

 

Πυροσβέστης: Έχουν κοπάσει ναι, έχει όμως γύρω στα 3 μποφόρ βορειοδυτικό, ανά διαστήματα.

 

Τόσκας: Με προοπτικές αύριο; Ο μετεωρολόγος;

 

Μετεωρολόγος: Το πρωί οι εντάσεις θα είναι χαμηλές, στην ανατολή του ήλιου περιμένουμε μια αύξηση μικρή της έντασης και μετά το μεσημέρι περιμένουμε μια μεγαλύτερη αποφόρτιση. Οπότε θα πάψουν και οι δυτικοί άνεμοι που δημιούργησαν και το πρόβλημα..

 

Τσίπρας: Αύριο;

 

Μετεωρολόγος: Αύριο θα πάμε σε μια κατάσταση αστάθειας, επειδή η μισή Ελλάδα ουσιαστικά είχε βροχές και η άλλη μισή καιγόταν, αύριο θα αυξηθεί η υγρασία και οι βροχές θα κατέβουν νοτιότερα.

 

Τσίπρας: Αύριο θα έχει και βροχή στην Αττική;

 

Μετεωρολόγος: Αύριο έχουμε μια πιθανότητα, οχι πολύ μεγάλη, απο την Τετάρτη είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα.

 

Τσίπρας: Αύριο πρωί τι ώρα θα αρχίσουν τα πτητικά μέσα;

 

Τόσκας: Με το πρώτο φως της ημέρας. 6 η ώρα.

 

Τσίπρας: Έχουμε εντοπίσει τα σημεία που θα πάνε;

 

Τόσκας: Ναι έχουμε μοιράσει ήδη τις δυνάμεις. Εχει ειδοποιηθεί η Αεροπορία, τι θα στείλει πού. Το ξέρουν όλοι, από τώρα.

 

 

Τσίπρας: Έχουμε κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό;

 

Τόσκας: Έχει γίνει ήδη η αίτηση, έχω μιλήσει με Στυλιανίδη και έχει ήδη ανταποκριθεί η Κύπρος...

 

Τσίπρας: Έχουν στείλει 80 αεροσκάφη στην Σουηδία;

 

Τόσκας: Ζήτησαν οι Σουηδοί 80.

 

Τσίπρας: Τα έστειλαν;

 

Τόσκας: Όχι

 

Τσίπρας: Εμείς θα έχουμε αύριο επιπλέον;

 

Τόσκας: Εεεεε δεν μας έχουν...

 

Πυροσβέστης: Μας έκανε μια προσφορά η Ισπανία, δεν τους έχουμε απαντήσει, για 2 αεροσκάφη. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα την κάνουμε αποδεκτή.

 

Τσίπρας: Επικοινώνησαν με το γραφείο του Γάλλου και του Ιταλού πρωθυπουργού..

 

Πυροσβέστης: Αυτοί έχουν στείλει από ένα ζεύγος αεροσκαφών στην Σουηδία, οπου εκεί έχουν πολύ μεγάλες πυρκαγιές και ζήτησε η Σουηδία παράταση. Να παραμείνουν για άλλες 8 ημέρες. Και έχουν έναν περιορισμό. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μας έχουν απαντήσει οι Ιταλοί.

 

Τσίπρας: Πού ρίχνουμε το μεγαλύτερο βάρος τώρα;

 

Πυροσβέστης: Ανατολικά. Νέα Μάκρη, Ραφήνα.

 

Τσίπρας: Εκεί που έχει κατοικημένες περιοχές...

 

Τόσκας: Εκεί που υπάρχουν εστίες. Δεν υπάρχει μέτωπο αυτήν την στιγμή, αλλά υπάρχουν εστίες από σπίτια που καίγονται.

 

Τσίπρας: Δηλαδή η εκτίμησή σας ποια είναι...Πόσες εστίες είχαμε ταυτόχρονα;

 

Πυροσβέστης: Σήμερα; Αρκετές...και η προσωπική μου άποψη κύριε Πρόεδρε, λόγω και της εμπειρίας, βλέπουμε οτι το τελευταίο διάστημα, Μάιο, Ιούνιο και τέλη Ιουλίου, λόγω καιρικών συνθηκών, πήγαμε πολύ καλά. Σήμερα επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ έντονες και είχαμε...

 

Τσίπρας: Και δυτικό αέρα...

 

Πυροσβέστης: Άρχισαν αρκετές ενάρξεις. Δηλαδή κάθε μία ώρα είχαμε και πυρκαγιά. Και σε επικίνδυνες περιοχές, κυρίως Κορινθία, γύρω από την Αττική, Γεράνεια, Κινέτα, Αγίων Θεοδώρων, στον Κάλαμο πάλι έχουμε και στο Νταού Πεντέλης.

 

Μετεωρολόγος: Οι άνεμοι το απόγευμα έφθασαν τα 11 μποφόρ σε ριπές

 

Τσίπρας: Τα 11;

 

Μετεωρολόγος: Τα 11 μποφόρ σε ριπές. Τα ανεμόμετρα έδειξαν 11 και 10 μποφόρ σε ορισμένες περιπτώσεις και στην Πεντέλη τα 9 μποφόρ. Παρόλο που στην Μετεωρολογική Υπηρεσία όταν βγάλαμε τους δείκτες επικινδυνότητας, μας έδειχνε μέχρι 7 μποφόρ, ωστόσο το σενάριο ήταν πιο εφιαλτικό. Ήταν από τα χειρότερα σενάρια που είχαμε δει ποτέ. Ήταν ο ίδιος καιρός που είχαμε το 2007. Είναι μιά ασυνήθιστη κατάσταση, σπάνια, οι δυτικοί άνεμοι είναι δύσκολοι, ευτυχώς που κρατήσανε λίγο διάστημα και αυτή την στιγμή έχουν αρχίσει και κοπάζουν.

 

Τσίπρας: Μου κάνει εντύπωση το παράθυρο του κακού καιρού ήταν μικρό. Το είχαμε προβλέψει από χθες. Από σήμερα το πρωί έως σήμερα το βράδυ. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των εστιών γι αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

 

Μετεωρολόγος: Για να δώσω ένα παράδειγμα του πόσο ακραίος ήταν ο καιρός πυρκαγιάς, έτσι τον λένε οι Αμερικανοί.. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης, ειδοποιηθήκαμε αμέσως. Μιλάμε οτι τα αεροσκάφη που κινητοποιήσαμε δεν έκαναν παρά λίγα λεπτά. Δυο ελικόπτερα έφθασαν εκεί, πριν φθάσουν οι επίγειες δυνάμεις βαρέως τύπου. Ωστόσο ήταν τέτοιες οι καιρικές συνθήκες, η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς και οι θερμοκρασίες, που πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε και κινήθηκε με απίστευτη ταχύτητα. Από την Πεντέλη, σε πολύ λίγο χρόνο, έφθασε κάτω στον οικισμό που ήταν μικτή ζώνη δάσους- κατοικιών, με αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε αυτή την στιγμή.

 

Τόσκας: 12 και 3 λεπτά ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική για την φωτιά, επενέβησαν τα αεροσκάφη και τα άλλα μέσα, και σε μεγάλο αριθμό, 5 η 6 αεροσκάφη. Παρόλα αυτά μέσα σε 2 ώρες είχε επεκταθεί η φωτιά. Μέσα σε 2 ώρες, είχε γίνει το κακό..

 

Πυροσβέστης: Το ίδιο και στο Νταού Πεντέλης. Μέσα σε 2 ώρες είχε φθάσει στο λιμάνι της Ραφήνας.

 

Τσίπρας: Σε δύο ώρες;

 

Τόσκας: Σε d;yo ώρες και εκεί και εδώ έγινε η καταστροφή

 

Πυροσβέστης: Στον Κάλαμο καλά πάμε..

 

ΝΔ: Οφείλει να απολογηθεί η κυβέρνηση

 

Σε σχετική σημερινή της ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί, γιατί απέκρυψε την ύπαρξη νεκρών «σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου» για να εξαπατήσει τους πολίτες.

 

Παράλληλα όμως, τόνισε  ότι η κυβέρνηση οφείλει «να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων».

 

Αναλυτικά:

 

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες. Κυρίως όμως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων. Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα».

 

Μαξίμου σε ΝΔ: «Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας»

 

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρεί εν μέσω της τραγωδίας σημειώνοντας πως «την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος».

 

«Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής» υπογραμμίζεται ακόμη.

 

«Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο» καταλήγει η ανακοίνωση.