Τελικά η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχαν θύματα από την πυρκαγιά; - Όλοι οι διάλογοι από το κέντρο επιχειρήσεων

Τελικά η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπήρχαν θύματα από την πυρκαγιά; - Όλοι οι διάλογοι από το κέντρο επιχειρήσεων Facebook Twitter
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
3

Η αποκάλυψη του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Στράτου Μαυροειδάκου στον ΣΚΑΪ πως ένας αστυνομικός βρήκε τον πρώτο νεκρό στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, στις 19:40 μ.μ., εγείρει ερωτήματα για το αν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί που μετέβησαν ώρες αργότερα στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής γνώριζαν ότι υπήρχαν θύματα από τις πυρκαγιές.

Τα λεγόμενα του κυρίου Μαυροειδάκου επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής των αντρών της Ομάδας Υποβρύχιων Καταστροφών που επιχείρησαν στην παραλία στο Μάτι, Δημήτρης Μπαλτάκος, λέγοντας πως και εκείνοι είχαν βρει πριν βραδιάσει τους πρώτους νεκρούς και είχαν ενημερώσει σχετικά των αρχηγό του Λιμενικού.

Kληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του επικεφαλής των ΟΥΚ, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής παραδέχτηκε ότι είχε ενημερωθεί για τον πρώτο νεκρό της φωτιάς στο Μάτι το απόγευμα της Δευτέρας, πριν νυχτώσει, αλλά δεν αξιολόγησε αυτήν την πληροφορία ως «ασφαλή», αφού, όπως είπε, οι άνθρωποι αυτοί δούλευαν στη θάλασσα. 

Ο κ. Κουρουμπλής, ωστόσο, δεν έδωσε καμία εξήγηση γιατί κατά την ενημέρωση του πρωθυπουργού στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ενώ είχαν περάσει πολλές ώρες από την πρώτη αναφορά για την ύπαρξη νεκρών, ουδείς μίλησε για θύματα, αλλά εξακολουθούσαν να μιλούν για «λίγα άτομα σε ένα λιμανάκι».

Και πράγματι οι διάλογοι που διημείφθησαν το βράδυ της Δευτέρας στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δεν κάνουν καμία αναφορά σε νεκρούς ή θύματα:

 

Πυροσβέστης: Έχουμε (φωτιά) στο Νταού Πεντέλης στην Ραφήνα, που εκδηλώθηκε στις 16.49. Αυτή την στιγμή στο σύνολο είναι γύρω στα 80 πυροσβεστικά οχήματα, ομάδες πεζοπόρων, έλαβαν μέρος 3 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο. Δεν έχουμε ενεργό μέτωπο σε δάσος αυτή την στιγμή, είναι σε ύφεση...

Τσίπρας: Αυτό που κατέβηκε κάτω στον Νέο Βουτζά, αυτό είναι;

Πυροσβέστης: Ναι αυτό είναι. Εδώ θα δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία γιατί εδώ αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα προβλήματα αυτή την ώρα...

Τσίπρας: Κατοικημένες περιοχές...

Πυροσβέστης: Κατοικημένες περιοχές. Ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης...

Τσίπρας: Οι κατασκηνώσεις;

Πυροσβέστης: Έχουν εκκενωθεί

Τσίπρας: Όλες;

Πυροσβέστης: Ναι έχουν εκκενωθεί. Εκεί έχουμε κάνει 3 σταθμούς αυτή την στιγμή. Στο Δημαρχείο, το Πνευματικό Κέντρο και τα ΚΑΠΗ, για να φιλοξενούνται τα άτομα. Το ενεργό μέτωπο είναι υπό ύφεση, δεν έχουμε δασική πυρκαγιά. Αλλά η φωτιά όπως πέρασε καίει κάποια σπίτια, γιατί έχει δοθεί προτεραιότητα να διασώσουμε τον κόσμο. Να πάει σε ασφαλές σημείο...

Τσίπρας: Πόσες δυνάμεις είναι αυτήν την στιγμή κάτω στον Βουτζά, στη Ραφήνα;

Πυροσβέστης: Είναι 80 πυροσβεστικά στο σύνολο και συνεχώς ενισχύονται και από την Βόρειο Ελλάδα.

Τσίπρας: Φαντάζομαι ότι έχετε το σύνολο της δύναμης...

Πυροσβέστης: Το μεγαλύτερο μέρος. Όπως και στα Γεράνεια, Αγίους Θεοδώρους είναι 88 τα αυτοκίνητα... Εκτός από τα σημεία που έχουμε κάνει κάτι, και φέρρυ μπόουτ έχουμε στείλει και πλωτά μέσα, για να μεταφερθούν από το λιμάνι της Ραφήνας σε ασφαλές σημεία κάποια άτομα.

Τσίπρας: Τα πλωτά μέσα από πού τα φέραμε; Του Στρατού;

Τόσκας: Του Λιμενικού Σώματος, σύν μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, συν ένα Αρματαγωγό που θα φθάσει λίγο αργότερα στο...

Τσίπρας: Δηλαδή είναι εγκλωβισμένος κόσμος στο λιμάνι;

Τόσκας: Ήταν εγκλωβισμένος κόσμος σε ένα μικρό λιμανάκι, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, τους μεταφέραμε από εκεί. Συνεχίζεται η επιχείρηση. Τους μεταφέρουμε προς την Ραφήνα.

Φάμελος: Τώρα κάνουμε εκκένωση προς το λιμάνι της Ραφήνας.

Πολάκης: Κάποιοι βαριά τραυματισμένοι ήρθαν με το πλωτό του Λιμενικού. Και τώρα μαζεύονται οι άλλοι και τους φέρνουν στην Ραφήνα. Για να.. Όποιοι είναι τραυματίες Σισμανόγλειο, ΚΑΤ, Ευαγγελισμός είναι σε εφημερία και καλύπτουν και Αττικό και Θριάσιο από την άλλη πλευρά.Επίσης έχουμε τα 2 κέντρα Υγείας και με εθελοντική προσφορά, άνθρωποι που γύρισαν πίσω, των Σπάτων και της Νέας Μάκρης, που μπορούν να δεχθούν ελαφριά περιστατικά.

Τσίπρας: Αυτήν την ώρα τι αέρα έχει, πνέει στην περιοχή;

Πυροσβέστης: Έχουν κοπάσει ναι, έχει όμως γύρω στα 3 μποφόρ βορειοδυτικό, ανά διαστήματα.

Τόσκας: Με προοπτικές αύριο; Ο μετεωρολόγος;

Μετεωρολόγος: Το πρωί οι εντάσεις θα είναι χαμηλές, στην ανατολή του ήλιου περιμένουμε μια αύξηση μικρή της έντασης και μετά το μεσημέρι περιμένουμε μια μεγαλύτερη αποφόρτιση. Οπότε θα πάψουν και οι δυτικοί άνεμοι που δημιούργησαν και το πρόβλημα..

Τσίπρας: Αύριο;

Μετεωρολόγος: Αύριο θα πάμε σε μια κατάσταση αστάθειας, επειδή η μισή Ελλάδα ουσιαστικά είχε βροχές και η άλλη μισή καιγόταν, αύριο θα αυξηθεί η υγρασία και οι βροχές θα κατέβουν νοτιότερα.

Τσίπρας: Αύριο θα έχει και βροχή στην Αττική;

Μετεωρολόγος: Αύριο έχουμε μια πιθανότητα, οχι πολύ μεγάλη, απο την Τετάρτη είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα.

Τσίπρας: Αύριο πρωί τι ώρα θα αρχίσουν τα πτητικά μέσα;

Τόσκας: Με το πρώτο φως της ημέρας. 6 η ώρα.

Τσίπρας: Έχουμε εντοπίσει τα σημεία που θα πάνε;

Τόσκας: Ναι έχουμε μοιράσει ήδη τις δυνάμεις. Εχει ειδοποιηθεί η Αεροπορία, τι θα στείλει πού. Το ξέρουν όλοι, από τώρα.

 

Τσίπρας: Έχουμε κάνει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό;

Τόσκας: Έχει γίνει ήδη η αίτηση, έχω μιλήσει με Στυλιανίδη και έχει ήδη ανταποκριθεί η Κύπρος...

Τσίπρας: Έχουν στείλει 80 αεροσκάφη στην Σουηδία;

Τόσκας: Ζήτησαν οι Σουηδοί 80.

Τσίπρας: Τα έστειλαν;

Τόσκας: Όχι

Τσίπρας: Εμείς θα έχουμε αύριο επιπλέον;

Τόσκας: Εεεεε δεν μας έχουν...

Πυροσβέστης: Μας έκανε μια προσφορά η Ισπανία, δεν τους έχουμε απαντήσει, για 2 αεροσκάφη. Θα εκτιμήσουμε την κατάσταση και θα την κάνουμε αποδεκτή.

Τσίπρας: Επικοινώνησαν με το γραφείο του Γάλλου και του Ιταλού πρωθυπουργού..

Πυροσβέστης: Αυτοί έχουν στείλει από ένα ζεύγος αεροσκαφών στην Σουηδία, οπου εκεί έχουν πολύ μεγάλες πυρκαγιές και ζήτησε η Σουηδία παράταση. Να παραμείνουν για άλλες 8 ημέρες. Και έχουν έναν περιορισμό. Και αυτός είναι ο λόγος που δεν μας έχουν απαντήσει οι Ιταλοί.

Τσίπρας: Πού ρίχνουμε το μεγαλύτερο βάρος τώρα;

Πυροσβέστης: Ανατολικά. Νέα Μάκρη, Ραφήνα.

Τσίπρας: Εκεί που έχει κατοικημένες περιοχές...

Τόσκας: Εκεί που υπάρχουν εστίες. Δεν υπάρχει μέτωπο αυτήν την στιγμή, αλλά υπάρχουν εστίες από σπίτια που καίγονται.

Τσίπρας: Δηλαδή η εκτίμησή σας ποια είναι...Πόσες εστίες είχαμε ταυτόχρονα;

Πυροσβέστης: Σήμερα; Αρκετές...και η προσωπική μου άποψη κύριε Πρόεδρε, λόγω και της εμπειρίας, βλέπουμε οτι το τελευταίο διάστημα, Μάιο, Ιούνιο και τέλη Ιουλίου, λόγω καιρικών συνθηκών, πήγαμε πολύ καλά. Σήμερα επειδή οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ έντονες και είχαμε...

Τσίπρας: Και δυτικό αέρα...

Πυροσβέστης: Άρχισαν αρκετές ενάρξεις. Δηλαδή κάθε μία ώρα είχαμε και πυρκαγιά. Και σε επικίνδυνες περιοχές, κυρίως Κορινθία, γύρω από την Αττική, Γεράνεια, Κινέτα, Αγίων Θεοδώρων, στον Κάλαμο πάλι έχουμε και στο Νταού Πεντέλης.

Μετεωρολόγος: Οι άνεμοι το απόγευμα έφθασαν τα 11 μποφόρ σε ριπές

Τσίπρας: Τα 11;

Μετεωρολόγος: Τα 11 μποφόρ σε ριπές. Τα ανεμόμετρα έδειξαν 11 και 10 μποφόρ σε ορισμένες περιπτώσεις και στην Πεντέλη τα 9 μποφόρ. Παρόλο που στην Μετεωρολογική Υπηρεσία όταν βγάλαμε τους δείκτες επικινδυνότητας, μας έδειχνε μέχρι 7 μποφόρ, ωστόσο το σενάριο ήταν πιο εφιαλτικό. Ήταν από τα χειρότερα σενάρια που είχαμε δει ποτέ. Ήταν ο ίδιος καιρός που είχαμε το 2007. Είναι μιά ασυνήθιστη κατάσταση, σπάνια, οι δυτικοί άνεμοι είναι δύσκολοι, ευτυχώς που κρατήσανε λίγο διάστημα και αυτή την στιγμή έχουν αρχίσει και κοπάζουν.

Τσίπρας: Μου κάνει εντύπωση το παράθυρο του κακού καιρού ήταν μικρό. Το είχαμε προβλέψει από χθες. Από σήμερα το πρωί έως σήμερα το βράδυ. Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος των εστιών γι αυτό το πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Μετεωρολόγος: Για να δώσω ένα παράδειγμα του πόσο ακραίος ήταν ο καιρός πυρκαγιάς, έτσι τον λένε οι Αμερικανοί.. Η πυρκαγιά ξεκίνησε στο Νταού Πεντέλης, ειδοποιηθήκαμε αμέσως. Μιλάμε οτι τα αεροσκάφη που κινητοποιήσαμε δεν έκαναν παρά λίγα λεπτά. Δυο ελικόπτερα έφθασαν εκεί, πριν φθάσουν οι επίγειες δυνάμεις βαρέως τύπου. Ωστόσο ήταν τέτοιες οι καιρικές συνθήκες, η ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς και οι θερμοκρασίες, που πολύ γρήγορα αναπτύχθηκε και κινήθηκε με απίστευτη ταχύτητα. Από την Πεντέλη, σε πολύ λίγο χρόνο, έφθασε κάτω στον οικισμό που ήταν μικτή ζώνη δάσους- κατοικιών, με αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε αυτή την στιγμή.

Τόσκας: 12 και 3 λεπτά ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική για την φωτιά, επενέβησαν τα αεροσκάφη και τα άλλα μέσα, και σε μεγάλο αριθμό, 5 η 6 αεροσκάφη. Παρόλα αυτά μέσα σε 2 ώρες είχε επεκταθεί η φωτιά. Μέσα σε 2 ώρες, είχε γίνει το κακό..

Πυροσβέστης: Το ίδιο και στο Νταού Πεντέλης. Μέσα σε 2 ώρες είχε φθάσει στο λιμάνι της Ραφήνας.

Τσίπρας: Σε δύο ώρες;

Τόσκας: Σε d;yo ώρες και εκεί και εδώ έγινε η καταστροφή

Πυροσβέστης: Στον Κάλαμο καλά πάμε..

ΝΔ: Οφείλει να απολογηθεί η κυβέρνηση

Σε σχετική σημερινή της ανακοίνωση, η Νέα Δημοκρατία τόνισε ότι η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί, γιατί απέκρυψε την ύπαρξη νεκρών «σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου» για να εξαπατήσει τους πολίτες.

Παράλληλα όμως, τόνισε  ότι η κυβέρνηση οφείλει «να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων».

Αναλυτικά:

«Η κυβέρνηση οφείλει να απολογηθεί για το γεγονός ότι την ώρα που αποδεδειγμένα πια γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών, το απέκρυψε σε ένα θλιβερό τηλεοπτικό σόου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας να εξαπατήσει τους πολίτες. Κυρίως όμως οφείλει να ενημερώσει επιτέλους τους πολίτες για τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων. Ο πόνος της ελληνικής κοινωνίας είναι μεγάλος. Δεν χρειάζεται επιπλέον σύγχυση και επιπλέον ψέματα».

Μαξίμου σε ΝΔ: «Πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας»

Απαντώντας στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού κατηγορεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στάση που τηρεί εν μέσω της τραγωδίας σημειώνοντας πως «την ώρα που ακόμη ψάχνουμε τους νεκρούς μας, η ΝΔ με τα ΜΜΕ που την στηρίζουν έχουν επιδοθεί σε απίστευτη τυμβωρυχία με μόνο στόχο το πολιτικό όφελος».

«Δεν υπάρχει προηγούμενο κρίσης όπου η ενημέρωση για όλα τα δεδομένα της τραγωδίας να ήταν τόσο άμεση και μάλιστα από τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος έκανε έκτακτη ενημέρωση στις δυο και μισή, αμέσως μόλις έφτασαν στο κέντρο επιχειρήσεων οι πρώτες πληροφορίες για το μέγεθος της καταστροφής» υπογραμμίζεται ακόμη.

«Η προσπάθεια της ΝΔ να παίξει πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη των αδικοχαμένων συνανθρώπων μας αποτελεί ντροπή που ανήκει αποκλειστικά στον αρχηγό της, ο οποίος και την καθοδηγεί από το παρασκήνιο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM
Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Πολιτική / Ανδρουλάκης τρολάρει Κασσελάκη: Όταν βγήκα από την κολυμπήθρα σχηματίστηκε ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ - Ήταν πράσινος γιατί χρησιμοποίησαν αγουρέλαιο

Με χιούμορ απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Αγαπητή συντακτική ομάδα Lifo. Πέρασα κι εγώ από τα ίδια στάδια. Στην αρχή ήθελα κι εγώ να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός κ.Τσίπρας δεν γνώριζε για την κατάσταση (ο οποίος σαφώς δεν φέρει άμεση ευθύνη για την αντιμετώπιση των φαινομένων, πόσο μάλλον όταν απουσίαζε την ώρα της εκδήλωσής τους). Έλεγα ότι ίσως δεν γνώριζαν και οι αρμόδιοι, κάτι που επισύρει ποινική ευθύνη. Μπορεί η απόφαση να καλυφθεί ζωντανά η ενημέρωση να είναι λάθος σκέφτηκα, αλλά ίσως έχει ιστορική αξία για το πως οι αρμόδιοι λένε ψέμματα σε έναν πρωθυπουργό. Δυστυχώς όμως οι πληροφορίες δείχνουν άλλα.Σαν ταπεινός αναγνώστης, για ιστορικούς λόγους - δυστυχώς για τον χείριστο λόγο η ιστορικότητα - θα ήθελα να παραθέσω τις παρακάτω αναμφισβήτητα γεγονότα που προκύπτουν με την βοήθεια της τεχνολογίας:ΕΡΤ (πριν τις 19:41:15 GMT δηλαδή 22:41 ώρα Ελλάδος): "Ο αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ Μιλτιάδης Μυλωνάς μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις στην Αττική βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ επιβεβαίωσε ότι υπάρχει ένας νεκρός στη Ραφήνα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες οι νεκροί είναι δύο, ένας άνδρας και μία γυναίκα."πηγή:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:F9UuvMG9jIoJ:www.ert.gr/featured/efialtikes-ores-gia-toys-katoikoys-tis-anatolikis-attikis-enas-nekros/+&cd=4&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-bΕΡΤ (πριν τις 21:04:47 GMT δηλαδή 00:04 ώρα Ελλάδος) Ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ Γιώργος Γεραφέντης ανέφερε ότι πάνω από 300 άτομα είναι εγκλωβισμένα. Η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κατερίνα Μπατζάκη ανέφερε ότι η κατάσταση είναι άσχημη και πως έχουν επιβεβαιωθεί δύο θάνατοι.πηγή:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:ose0N_TfWPMJ:www.ert.gr/featured/efialtikes-ores-gia-toys-katoikoys-tis-anatolikis-attikis-enas-nekros-video/+&cd=2&hl=el&ct=clnk&gl=gr&client=firefox-b"Δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής"https://www.youtube.com/watch?v=b8y6Hji2-NMVideo ID: b8y6Hji2-NMUpload Date (YYYY/MM/DD): 2018-07-23Upload Time (UTC): 21:56:17 (δηλαδή 00:41 ώρα Ελλάδς)Δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας ακόμα και εάν υποθέσουμε ότι κανείς ούτε στην Βοσνία ούτε στο Αεροπλάνο ούτε στο αυτοκίνητο δεν τον ενημέρωσε για την ύπαρξη νεκρών και εγκλωβισμένων τραυματιών, ούτε είδε ΕΡΤ. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι οι πληροφορίες των ιδιωτικών καναλιών και του δημάρχου κρίνονται ανασφαλείς (χωρίς λόγο). Σίγουρα όμως προκύπτει ότι ενημερώνεται τουλάχιστον όταν έκλεισαν οι κάμερες, καθώς το συντονιστικό επιβεβαιώνει εκείνη την ώρα στην ΕΡΤ τους δύο νεκρούς και είναι αδύνατον οι παρόντες εντός του θαλάμου να μην ενημερώνονται για την επιβεβαίωση των νεκρών.Μάλιστα πιθανολογώ ότι η απόφαση του πρωθυπουργού να επιστρέψει εσπευσμένα έγινε ακριβώς γιατί του έγινε γνωστό στην αστυνομία (που ήξερε από πριν τις 8:00) ότι θα έχουμε θύματα καθώς ξεκινάει από την Βοσνία λίγο πριν τις 8:30-9:00 όταν ήδη το κακό έχει γίνει.Στην πρώτη περίπτωση (από νωρίς ενημέρωση) θα υπάρχει ενδεχομένως και ποινική ευθύνη αφού θα φέρεται να λαμβάνει την απόφαση να απασχολήσει για μισή/μία ώρα σύσσωμη την επιχειρησιακή ηγεσία για να μιλάνε "περί ανέμων" την ώρα που κόσμος πεθαίνει. Για παράδειγμα το βρέφος σύμφωνα με μαρτυρίες εξέπνευσε 3-4 ώρες μετά που σώθηκε από την πυρκαγιά, δηλαδή περίπου την ίδια ώρα που συγκαλείται η ενημέρωση του πρωθυπουργού.Στην δεύτερη περίπτωση όμως βγαίνει μετά τα μεσάνυχτα και δεν αποδίδει συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων συντηρώντας την εικόνα του ανήξερου παρόλο που έχουν επιβεβαιωθεί οι νεκροί και οι "300 εγκλωβισμένοι", σύμφωνα με το ρεπορτάζ που οι ίδιοι δίνουν στην ΕΡΤ.Αυτό θα είναι χειρότερο και από τυχών ποινικές ευθύνες γιατί θα μιλάμε για εικόνα κοινονιωπαθούς και ανήθικου ατόμου.Περισσότερο ίσως μπορεί να μας φωτίσει η ρεπόρτερ της ΕΡΤ Κατερίνα Μπατζάκη ή κάποιος που βρισκόταν εντός του συντονιστικού.Υπήρξε προσπάθεια να φανεί ότι θα δοθεί το βράδυ μάχη με τις φλόγες, ενώ δυστυχώς εκείνη η μάχη είχε χαθεί και έμενε μόνο η μάχη για την διάσωση των εγκλωβισμένων. Δεν γνωρίζω τις ευθύνες για το πρώτο αλλά σχετικά με το τι θα μπορούσε να κάνει μια έγκαιρη κινητοποίηση για το δεύτερο θα κάνω απλά μια παράθεση από την εποχή του ναυαγίου του Σάμινα:Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου του 2000: "Το Λιμεναρχείο Πάρου διατάσσει όλα τα παραπλέοντα σκάφη να σπεύσουν στον τόπο του ναυαγίου με πρώτους να φτάνουν στο σημείο του ναυαγίου οι ψαράδες, ενώ στη συνέχεια έσπευσαν σκάφη του Λιμενικού και βρετανικά πολεμικά που συμμετείχαν σε άσκηση του ΝΑΤΟ."
Μωρέ, μια χαρά τον ενημέρωσαν. Εκτός αν εννοείτε πως ο ΠΘ (που τόσο υποστηρίζετε) είναι ηλίθιος. Ελάχιστος: ΝΑΙ, ανίκανος: ΝΑΙ, ηλίθιος: ΟΧΙ. Αφήστε τα αφηγήματα αυτά, δεν απευθύνεστε σε Ιάπωνες τουρίστες.