Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ Facebook Twitter
2

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ Facebook Twitter

Στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου βρίσκεται σήμερα η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και η συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εφημερίδα Bild κυκλοφορεί σήμερα με πρωτοσέλιδο γραμμένο στα ελληνικά και στα γερμανικά. Εκτός από τον τίτλο «Καλωσήρθατε στη Γερμανία, κύριε Τσίπρα» η εφημερίδα γράφει: «Ακριβή μου Ελλάδα: 50 λόγοι για τους οποίους οι Έλληνες μας είναι αγαπητοί». Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, γράφει πως «με νέες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις ο πρωθυπουργός επιδιώκει να πείσει την καγκελάριο. Αύριο Τρίτη ο Α. Τσίπρας θα συναντηθεί με τα προεδρεία των Σοσιαλδημοκρατών και του κόμματος Η Αριστερά».

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πως τις τελευταίες μέρες η ελληνική κυβέρνηση πέρασε από τη Βουλή νόμους για τη ρύθμιση των 100 δόσεων και ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ύψους 200 εκ. ευρώ. Ποιος θα μπορούσε να αντιταχθεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα; διερωτάται, ενώ σημειώνει πως ανοιχτό παραμένει πώς ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προτίθεται να χρηματοδοτήσει αυτό το πρόγραμμα. Ίσως να πει περισσότερα για το πώς σχεδιάζει την επίλυση της κρίσης στη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει το 2035 την ηλικία που έχει σήμερα η καγκελάριος. Το αν μέχρι τότε θα μιλούν για εκείνον στην Ευρώπη είναι ερώτημα που θα κριθεί μέσα στους επόμενους μήνες, τονίζει η εφημερίδα.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ Facebook Twitter

Σε άλλο άρθρο με τίτλο «Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη», η FAZ τονίζει ότι η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ. «Αν γίνεται. Είναι η τρίτη της προσπάθεια» προσθέτει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι «μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας φαίνεται να έχει πλησιάσει αισθητά». «Κανείς δεν ξέρει αν πραγματικά ο Τσίπρας και οι άνθρωποί του αναλογίζονται τις συνέπειες των χειρισμών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να βγουν εκτός ελέγχου. Αυτή είναι μια εξέλιξη την οποία η Μέρκελ δεν εκτιμά καθόλου», σημειώνει.

Επαναπροσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας ζητά η εφημερίδα TAZ: «Πολιτικά δεν αναμένονται αποφάσεις από τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ. Το όφελος ωστόσο από μια αποκλιμάκωση των εντάσεων θα ήταν μεγάλο. Η λέξη-κλειδί είναι "κατανόηση" για τις ανησυχίες και τους φόβους και των δύο λαών. Η κατανόηση αυτή δεν αρκεί βέβαια για να επιλυθούν πολιτικές διαφορές, θα πρέπει ωστόσο να παραμείνει θεμελιώδης αρχή της ευρωπαϊκής σκέψης.»

«Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας» είναι ο τίτλος ρεπορτάζ του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, σύμφωνα με το αθηναϊκό πρακτορείο. Στο ρεπορτάζ του ARD επισημαίνεται ότι η ρητορική των προκλήσεων των προηγούμενων εβδομάδων έχει για την ώρα τελειώσει και ότι εν όψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα, οι δύο πλευρές προσπαθούν να χρησιμοποιούν τόνους συμφιλίωσης. Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα λίστα με μεταρρυθμίσεις, ενώ υπενθυμίζεται ότι η κ. Μέρκελ είχε δηλώσει ότι δεν περιμένει κάτι τέτοιο.

Η Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να φέρει χρήματα πίσω στα άδεια ταμεία. Επικαλούμενη πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων από την Αθήνα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σύνταξη στα 67 ή στα 62 με τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ Facebook Twitter

Η Die Welt αναφέρει στο βασικό της θέμα ότι η εκτίμηση των πιστωτών της Ελλάδας είναι πως οι συντάξεις είναι πολύ υψηλές. Σε άλλο άρθρο της, με τίτλο «Σύνοδος Κορυφής για δύο», η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι δύο ηγέτες θέλουν επιτέλους να λύσουν τον γόρδιο δεσμό. Παρά τις στρατιωτικές τιμές, τις σημαίες και τους εθνικούς ύμνους, δεν πρόκειται για μια κανονική πρώτη επίσκεψη, αναφέρει ο αρθρογράφος, καθώς, όπως επισημαίνει, απασχολεί πολύ το ελληνικό δράμα του χρέους.

Τα γερμανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ Facebook Twitter
 

Η Handelsblatt έχει τίτλο «ο Τσίπρας στη Σιδηρά Καγκελάριο» και τονίζει ότι στην Ελλάδα έχουν τελειώσει τα χρήματα, αλλά η στήριξη του λαού στην κυβέρνηση είναι ακόμη μεγάλη. «Δεν θα εμφανιστεί συνεσταλμένος. Κατά την προεκλογική περίοδο την δαιμονοποίησε ξανά και ξανά, χαρακτηρίζοντάς την ως την πιο επικίνδυνη πολιτικό της Ευρώπης. Αυτό δεν αποτελεί καλή βάση για την πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ. Αυτή τη Δευτέρα έφτασε η ώρα» αναφέρει το άρθρο. «Με όσο μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εμφανιστεί ο Τσίπρας στην καγκελαρία, τόσο περισσότερο χειροκρότημα θα κερδίσει στο εσωτερικό της χώρας του», σημειώνεται ενώ προστίθεται ότι Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται ενώπιον διλήμματος, καθώς, εάν «τα σπάσει» με το Βερολίνο, η χώρα του σε λίγες εβδομάδες θα χρεοκοπήσει.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ